Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مقاومت بي فايده است

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[06 Oct 2003]   [ ترجمه: عليرضا عبادتي]



پيكار چندين و چند ساله صنعت موسيقي با دزدان بي شرم و حياي موسيقي وضع مضحكي پيدا كرده است. درست شبيه بازي هاي ويديويي، هر چه سرهاي غول را مي برند به ازاي هر سربريده شده، دو سر مي رويد.
سه سال پيش صنعت موسيقي از نپستر شكايت كرد. نپستر اولين شبكه اينترنتي محبوبي بود كه امكان به اشتراك گذاشتن موسيقي در اينترنت را فراهم آورده بود.به عبارت ديگر هر كسي كامپيوتر خود را با تمام موسيقي هايش در يك بانك اطلاعاتي بزرگ به اشتراك مي گذاشت و نپستر با نرم افزار ساده و در عين حال خارق العاده خود امكان جستجو و جابجايي موسيقي با فرمت فشرده شده ام پي تري را فراهم مي كرد. وقتي نپستر تلو تلو خوران از صحنه كنار رفت جاي آن را آديو گالاكسي Audiogalaxy، كازاآ KazaA، گروكستر Grokster، مورفيس Morpheus و سايرين گرفتند و همچون قارچ سر بر آوردند. ماه گذشته «انجمن صنعت ضبط موسيقي آمريكا»۲۶۱ شكايت عليه پايگاه هاي اينترنتي مخصوص به اشتراك گذاشتن موسيقي، تنظيم كرد. در حال حاضر ۶۰ ميليون كاربر با به اشتراك گذاشتن موسيقي هاي روي كامپيوتر خود،امكان رد و بدل كردن رايگان ميليون ها موسيقي را فراهم كرده اند. يك پايگاه اينترنتي در كرانه باختري كه نام خود را Earth station five گذاشته و شعار خود را «مقاومت بي فايده است» قرار داده و تصميم گرفته تحت هيچ شرايطي كوتاه نيايد.
شايد انسان ها اولين بار با اختراع گوتنبرگ با مسئله تكثير غير مجاز آشنا شدند.قرن بيستم هم چند بار شاهد ابداعات و اختراعاتي بود كه مسئله تكثير غير مجاز را پيش كشيد،از جمله زماني كه در دهه ۱۹۰۰ امكان ضبط كردن صدا فراهم شد يا آنكه در دهه ۱۹۲۰ راديو پا به عرصه رسانه ها گذاشت، همينطور تلويزيون كابلي در چند سال اخير. اما اخلال گري فناوري ها هيچ وقت تا اين حد چشمگير نبوده است و اينترنت به همان اندازه عظمت خود، فناوري مخرب و اخلال گر جلوه گر شده است،با اين وصف هنوز حال و هواي زمان پيدايش در آن زنده است. هر چه باشد زادگاه اينترنت مركز تحقيقات دانشگاه هاي نظامي و تكنولوژي بوده و هنوز مرامي كه در آن متولد شده بر فضاي آن حاكم است. اينترنت در فرهنگي متولد شده است كه بنيان گذاران آن از اين وسيله براي به اشتراك گذاشتن اطلاعات استفاده مي كردند بدون آن كه بابت انتقال اطلاعات به جايي پول بپردازند، چون تمام امكانات لازم براي ايجاد سايت اينترنت از قبل و از هزينه هاي تحقيقات تامين شده بود و كسي به فكر بازگشت سرمايه نبود. در همين فرهنگ علاقه مندان و متخصصان هر اطلاعاتي را كه مي توانستند ديجيتالي كنند، از متن و عكس گرفته تا صوت و تصوير، ديجيتالي و فشرده مي كردند تا از اين طريق ميان هم و ميان محل كار و منزل اطلاعات مورد نياز خود را انتقال دهند.
هاليوود كه سود سرشار خود را در خطر مي بيند نمي تواند دست روي دست بگذارد و اجازه دهد فيلم هاي توليد شده اش را به آساني آب خوردن و بدون پول پرداختن با اين كمپاني عظيم رد و بدل كنند مخصوصاً كه زير ساخت هاي اينترنت در كشورهاي غربي به قدري محكم تر و قوي تر شده است كه سرعت انتقال اطلاعات به شكل غير قابل باوري افزايش يافته و مردم با هزينه بسيار كم مي توانند به سرعت هاي بسيار بالا دسترسي داشته باشند.
خواندن روي لوحه هاي ديجيتالي digital tablet به مراتب آسان تر از خواندن روي كاغذ است به ويژه كه امكانات خارق العاده اي در اختيار مي گذارد. حتماً با برنامه هاي آفيس مخصوصاً برنامه ورد word آشنا هستيد. اين لوحه هاي جديد خواندن و نوشتن انسان ها را دچار تحول عظيمي كرده است، تا جايي كه ناشران كتاب، مجله و روزنامه به شدت نگران آينده صنعت خود هستند و صاحبنظران اعتقاد دارند كه هيچ كس در امان نيست.
ماهيت اينترنت هم به گونه اي است كه هيچ قدرتي در هيچ كجاي عالم قادر به كنترل آن نيست و هيچ كس نمي تواند ادعا كند، قادر است در مورد نحوه استفاده از آن تعيين تكليف كند. حتي اين كار از عهده شركت هاي ارائه كننده خدمات اينترنت خارج است. جاناتان زيتران از مدرسه حقوق دانشگاه هاروارد مي گويد: «از همان ابتداي تولد، برنامه اين بود هيچ كس نتواند براي آن [اينترنت] برنامه تعيين كند.» از نظر بسياري از متخصصان همين ماهيت غيرقابل كنترل بودن اينترنت باعث فوران نوآوري ها شده است و آن چه به جوشش اين چشمه دامن زده است، ارزان و فراوان شدن ابزارهاي فناوري از جمله خود كامپيوترهاي روميزي و همراه بوده است. شايد مهمترين ابزار اينترنت همان سه دبليو يعني world wide web بود كه به گسترش خلاقيت ها و نوآوري ها دامن زد اما اكنون ابزارهاي قدرتمند تري همچون پيام آني يا مسنجر، بازي هاي آن لاين و به اشتراك گذاشتن فايل ها (كه به peer-to - peer معروف است) روزنه هاي ديگري باز كرده و راه هاي جديدي براي نوآوري گشوده اند به همان اندازه اي كه كمپاني هاي بزرگ در حال به كارگيري تمام توان و استعداد خود براي فراهم آوردن محصولات و خدمات جديد هستند به همان اندازه نرم افزارهاي پايه و فناوري هاي ارتباطات در دنياي سايبر در اختيارهمگان قرار دارد و همه آزادند از اين امكانات در جهت افزايش توانمندي هاي خود بهره بگيرند. پنجره بزرگي كه رو به تمام انسان هاي كره زمين باز شده به تدريج آنها را وادار خواهد كرد كه دست به يك بازبيني همه جانبه در مورد «دارايي هاي معنوي» و «حق كپي رايت» بزنند در حالي كه صنعت موسيقي تمام نيروي خود را صرف جلوگيري از ردو بدل شدن موسيقي از طريق اينترنت مي كند و از سويي مردم دنيا نه تنها احساس عذاب وجدان نمي كنند و به خود اجازه مي دهند حقوق معنوي سازندگان موسيقي را ناديده بگيرند، همه اين نكته ها نشان از آن دارد كه قوانين موجود نياز به يك دگرديسي دارند و بايد دوباره و به صورت همه جانبه قوانيني تدوين شوند كه هم در مصرف كنندگان تعهد امانت داري و استفاده منصفانه ايجاد كند و هم باعث شود سازندگان و توليد كنندگان نيروهاي خود را صرف پيكارهاي بيهوده نكنند.
مثال ديگري كه مي تواند موضوع را روشن كند استقبال از سيستم عامل ليناكس است؛ از زماني كه اين سيستم عامل در اينترنت در اختيار كاربران قرار گرفت به رقيب جدي ويندوز تبديل شد و چون كدهاي اين برنامه محرمانه نيست و هر برنامه نويسي به راحتي به آن دسترسي دارد (برخلاف ويندوز كه مايكروسافت تاكنون از در اختيار گذاشتن اين كدها امتناع ورزيده) امكان تغيير اين سيستم عامل و شخصي كردن همه امكانات آن در اختيار برنامه نويسان است كه در اصطلاح به آن اپن سورس مي گويند يعني منبع اصلي اين سيستم عامل آزادانه و رايگان در اختيار همه كاربران عالم است. يعني ماهيت اين سيستم عامل با ماهيت كل اينترنت سازگار است. همان طور كه اينترنت در فضايي ايجاد شد كه تبادل اطلاعات را رايگان فراهم مي كرد، سيستم عامل ليناكس نيز اعتقادي به پول درآوردن از راه مخفي نگه داشتن كدهاي اين سيستم ندارد و اين همان ماهيت رد و بدل كردن فايل ها و موسيقي ها از طريق به اشتراك گذاشتن آنها در يك بانك اطلاعاتي عظيمي است كه هر كاربر سهم بسيار كوچكي از اين بانك اطلاعاتي را در اختيار مي گذارد. هنوز هم فرهنگ تبادل رايگان اطلاعات در اينترنت زنده است. پروفسور لورنس ليسگ(LawrenceLessig) از دانشكده حقوق دانشگاه استانفورد پروژه اي تحت عنوان creative Commons راه اندازي كرده كه به وسيله آن كارهاي خلاقانه و نوآورانه در همه زمينه ها در اختيار همگان مي گذارد و مدل انجام اين كار شباهت زيادي به اپن ليناكس دارد.
همچنين موسسه فناوري ماساچوست معروف به ام آي تي به عنوان بزرگترين و معتبرترين دانشگاه معروف به علوم فناوري تمام مطالب مربوط به ۵۰۰ دوره دانشگاهي خود را در برنامه اي تحت عنوان Open courseware به رايگان در اختيار همه مردم دنيا قرار داده است (از جمله مقالات، كتب و همچنين فيلم كنفرانس ها، سمينارها، آزمايشگاه ها و غيره).
يك وب سايت ديگري كه از اصول اپن سورس پيروي مي كند Jenny Every where است. از نظر ديويد باوي David Bowie تا ده سال ديگر چيزي به نام كپي رايت نخواهيم داشت. پروفسور لسيگ نيز مي گويد چند كمپاني كوچك (منظورش هاليوود و والت ديسني است!) مي خواهند غولي به اين بزرگي (منظور اينترنت) را به اسارت خود درآورند و آن را در جهت منافع خود به كار بگيرند.
ويليام فيشر پروفسور حقوق دانشگاه هاروارد پيشنهاد ديگري را مطرح مي كند.او مي گويد؛ همان طور كه در دهه ۲۰ و ۳۰ ميلادي با محبوبيت پيدا كردن راديو صنايع توليد موسيقي به پخش موسيقي هاي كپي رايت دار اعتراض كردند و سرانجام قرار بر اين شد كه راديو براي پخش موسيقي هاي معروف حق كپي رايت بپردازد و بيشترين مبلغ به محبوب ترين آهنگ ها تعلق بگيرد. مي توان چنين سيستمي را در مورد اينترنت نيز پياده كرد؛ يعني براي استفاده از اينترنت ماليات گرفت و درصدي از آن را براي سر پا نگه داشتن صنعت موسيقي اختصاص داد. كتاب پروفسور فيشر و پيشنهادهاي او در مورد تغيير قوانين مربوط به كپي رايت سال ۲۰۰۴ منتشر مي شود. اما خود فيشر هم اعتراف دارد كه اين پيشنهادها چندان كامل و خالي از خلل و نقص نيست. اما يك نكته كاملاً واضح است. جنگيدن با مردم سودي ندارد، بايد اين مسئله را به زمان سپرد تا به تدريج با رفتارهاي مردم و تدابيري كه صنايع فناوري از يك سو و صنايع موسيقي از سوي ديگر مي انديشند وضعيت به يك تعادل نسبي برسد. به هر حال مقاومت در برابر يك موضوع كه به يك فرم فرهنگي Cultural norm تبديل شده، كار بي فايده اي است

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۴ آوریل ۲۰۲۴

هنر و ادبیات

+ صبح بخیر، آفتاب! هرمز داورپناه

+ ۱۸ کتاب پنج داستان شماره ۲ پرنده زیبا  هرمز داورپناه

+ کتاب 5 بخش اول ۱-مردی در طبقه بالا هرمز داورپناه

+ ۱۷- صعود یا سقوط!؟  هرمز داورپناه

+ ۱۶- اولین آوای رعد! هرمز داورپناه

+ سپیده می گرید!  هرمز داورپناه

+ ۱۵- سپیده می گرید! هرمز داورپناه

+ ۱۴ - .راه طولانی پیش رو هرمز داورپناه

+ ۱۳ – تارهای عنکبوت  هرمز داورپناه

+ 12- ژنرال هرمز داورپناه

+ طولانی ترین روز - بخش دوم هرمز داورپناه

+ ۱۱. طولانی ترین روز! هرمز داورپناه

+ ۱۰ ساعت آخر هرمز داورپناه

+ پشه ها هرمز داورپناه

+ سال ۲۰۲۲ سالی بهتر برای همگی  

+ فرار بزرگ هرمز داورپناه

+ ۷- خبرچین هرمز داورپناه

+ ۶- شاپرک هرمز داورپناه

+ ۵ عملیات "ب"  هرمز داورپناه

+ فصل 4- مردی در چادر هرمز داورپناه

+ ۳- صبح بخیر، آفتاب!  هرمز داورپناه

+ ۲- این دیگه چه مفهموی داره؟  هرمز داورپناه

+ پوست دایناسور هرمز داورپناه

+ ۳۷-ناخدا، به پیش! هرمز داورپناه

+ ۳۶- کلید هرمز داورپناه

+ ۳۵- تله هرمز داورپناه

+ ۳۴- پیرمرد هرمز داورپناه

+ ۳۳- راه طولانی به خانه... هرمز داورپناه

+ ۳۲- میلیونر هرمز داورپناه

+ ۳۱- آدمخوار هرمز داورپناه

+ ۳۰- دیشب چه اتفاقی افتاد؟ هرمز داورپناه

+ ۲۹- کرگدن ها هرمز داورپناه

+ ۲۸ در جستجوی بهشت هرمز داورپناه

+ ۲۷ – خرسها هرمز داورپناه

+ ۲۶– ماتاهاری  هرمز داورپناه

+ مارسل پروست: در جستجوی زمان از دست رفته دکتر شیرزاد کلهری

+ نگاهی به هزار و یکشب دکتر شیرزاد کلهری

+ ۲۵ - پلیس مخفی هرمز داورپناه

+ ۲۴– راننده هرمز داورپناه

+ 23 – جاسوس ایرلندی هرمز داورپناه

+ 22 سایۀ مرگ هرمز داورپناه

+ پائیز پویا ی. صفایی

+ ۲۱ / قدم بعد  هرمز داورپناه

+ ۲۰- اولین قدم هرمز داورپناه

+ ۱۹- از جات تکون نخور! هرمز داورپناه

+ چگونگی و انواع بحران ها دکتر مهدی مطهرنیا

+ ۱۸- مردی در رؤیا هرمز داورپناه

+ توریسم موسیقی معصومه اشتیاقی

+ جامعه شناسی ارتباطات؛ سواد رسانه ای و سواد گفتمانی دکتر حسن بشیر

+ ۱۷ – مرد انقلابی هرمز داورپناه

+ به سوی توفان، بخش ‍۱۶ هرمز داورپناه

+ ۱۵ - آدم خوش شانس  هرمز داورپناه

+ ۱۴- باید یا نباید؟ هرمز داورپناه

+ ۱۲- تاریکخانه هرمز داورپناه

+ ۱۲- غرش توفان هرمز داورپناه

+ 11- خودکشی هرمز داورپناه

+ ۱۰- مردی با یک ترومپت هرمز داورپناه

+ «انسان ایرانی»؟ کدام «انسان ایرانی»؟ گفتگو با ناصر فکوهی مجمد جواد صابری

+ ۹ - پارتی هرمز داورپناه

+ ۸- جاسوس روسیه! هرمز داورپناه

+ ۷- اسکانک هرمز داورپناه

+ ۶- جسد  هرمز داورپناه

+ 5 - مردی در تابوت  هرمز داورپناه

+ بخش 4: سانفرانسیسکو : روز نخست هرمز داورپناه

+ به سوی توفان - بخش سوم: لال بازی! هرمز داورپناه

+ حقیقت در هنر 

+ عروسی مرگ  بیژن

+ به سوی توفان 2- شیکاگو هرمز داورپناه

+ اسفند زبان، منزلت و قدرت در ایران دکتر محسن رنانی

+ پوزخند خدا...... بیژن

+ به سوی توفان هرمز داورپناه

+ عکسی سیاه و سفید، دستبند بر دست و  بیژن

+ جهانی شدن و فرهنگ 

+ شان پن، بازیگر برنده اسکار، به نویسندگی روی آورده است BBC

+ دختران انقلاب ی. صفایی

+ سوزان سانتاگ: بورخس به ما آموخت کتاب راهی برای رسیدن به انسانیت است 

+ حقیقت هنر چیست؟ حامد گنجعلی‌خان حاکمی

+ کتاب کمونیسم رفت، ما ماندیم و حتی خندیدیم محمود پوراکبری

+ 12- پرواز هرمز داورپناه

+ پرواز بی پایان - فصل اول، بخش 3 گلناز داورپناه

+ 11- سفر به شمال هرمز داورپناه

+ پرواز بی پایان - فصل اول، بخش 2 گلناز داورپناه

+ 10- سینه سرخ ها هرمز داورپناه

+ درد برخی ادبیاتی‌ها «بی‌دردی» است محمدرحیم اخوت

+ پرواز بی پایان (یا :سراب زرین ) گلناز داورپناه

+ 9- جناب دکتر... هرمز داورپناه

+ 8 -انجمن هدایت هرمز داورپناه

+ 7- مرد عوضی هرمز داورپناه

+ 6 - بُزی هرمز داورپناه

+ 5- پایانِ یک آغاز هرمز داورپناه

+ 4- گرگ ها هرمز داورپناه

+ 3- شتر دیدی ندیدی هرمز داورپناه

+ ۲- خون آشام هرمز داورپناه

+ نگاه نو شمارة 113،بهار 1396 منتشر شد 

+ کتاب ۲: نوجوانی - فصل اول: قهرمان هرمز داورپناه

+ 46 – کودتا  هرمز داورپناه

+ وقتی یک فیلسوف رمان می‌نویسد مهسا رمضانی

+ 45- خروس جنگی هرمز داورپناه

+ اسکار ۲۰۱۷؛ «فروشنده» برنده شد 

+ 44 – مرغ، یا خروس؟ هرمز داورپناه



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995