Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


نگاهي به يك كتاب

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[25 Jun 2008]   [ آلن آفا]



مدل‌هاي كسب و كار
رويكرد استراتژيك



نويسنده : آلن آفا
مترجمان: ليلا رشيدي، فاطمه حسن‌زاده مقيمي، فرزاد حقيقي‌راد، سحر سلطاني جنابي
معرفي: ليلا رشيدي

1- معرفي
كتاب "مدل‌هاي كسب و كار " داراي دو مقدمه از ناشر و نويسنده و پيشگفتار مترجمان و مشتمل بر سيزده فصل است كه در چهارصد و چهل و پنج صفحه (445) منتشر شده است.

2- پنجره كتاب
- مدل­هايِ كسب و كارِ شركت‌ها يكي از عوامل اصلي در ميزان موفقيت عملكرد آنها است. اين مدل‌ها كه در واقع چارچوبي براي كسب درآمد هستند، به سه پرسش كليدي در مورد شركت‌ها پاسخ مي‌دهند: كدام فعاليت­ها، چگونه و چه وقت بايد انجام شوند؟
- پاسخ صحيح به اين پرسش­ها منجر به عملكرد مناسب شركت‌ها و ارائه مزاياي مطلوب به مشتريان شده و در نهايت سود را براي شركت به ارمغان مي‌­آورد.
- با توجه به تنوع مدل‌هايِ کسب و کار و ويژگي­هاي هر يك، پاسخ­هاي بي‌شماري براي سه پرسش مطرح شده محتمل است. بنابراين بيان تمام مدل­ها در يک مجموعه غيرممکن است، اما يافتن عناصر اصلي تأثيرگذار بر يک مدل کسب و کار و تحت كنترل داشتن آنها، فرايند طراحي يك مدل كسب وكار مناسب را تسهيل مي‌نمايد.
- کتاب حاضر با عنوان مدل­هاي کسب و کار: «با رويكرد مديريت استراتژيك» چارچوبي جامع را براي تشريح، فرموله‌سازي و اجراي يک مدل کسب و کارِ سودآور در قالب پاسخ به پرسش‌هاي فوق و در سيزده فصل، در اختيار مخاطبان دانشگاهي، صنعتي و كارآفرينان قرار مي‌دهد.

3- مقدمه كتاب
آلن آفا، نويسنده كتاب حاضر، فارغ‌التحصيل مقطع دكتراي موسسه تكنولوژي ماساچوست است. او عضو هيات علمي دانشگاه ميشيگان و مدرس رشته تجارت بين‎الملل، استراتژي تكنولوژي و مديريت نوآوري است. علاقه او به موضوع «مدل‌هاي كسب وكار» به زماني باز مي‌گردد كه در كاليفرنيا مشغول به كار بوده است. براي او راز موفقيت شركت اينتل در مقايسه با ساير توليدكنندگان تراشه‌هاي رايانه‌اي بسيار جالب بوده است. از نظر او ساير شركت‌ها نيز كاركناني سخت‌كوش داشتند، اما با اين حال اينتل از تمامي آنها سودآورتر بود.
پس از آن در زمان تحصيل در رشته مديريت بازرگاني دريافت كه آگاهي از مديريت استراتژيك مي‌تواند پاسخي براي اين سوال باشد. بنابراين به مدت 6 سال در زمينه سودآوري شركت‌ها در دانشگاه ميشيگان به تحقيق پرداخت و پژوهش‌هاي خود را بر استراتژي، مديريت نوآوري و استراتژي تكنولوژي متمركز كرد و كتاب حاضر را به رشته تحرير درآورد. اين كتاب حاصل سال‌ها تلاش او براي يافتن چارچوبي يكپارچه براي تشريح علت سودآورتربودن برخي شركت‌ها نسبت به ديگران از راه تجزيه و تحليل مدل كسب و كار آنهاست.

4- محتواي كتاب
فصل اول ، به معرفي كتاب از طريق ارائه مفهوم اوليه مدل كسب و كار، مفاهيم سودآوري، اجزاي مدل كسب و كار، طبقه‎بندي مدل‎هاي كسب و كار، ارتباط ميان مدل كسب و كار و استراتژي مي‌پردازد.
فصل دوم، ارزش‌ مشتري و موقعيت‌هاي مربوط را در مقابل مشتريان بنگاه، محصولات جايگزين، تازه‌واردان، تامين‌كنندگان و رقبا بيان مي‌كند. همچنين مزاياي مورد انتظار مشتري از يك محصول و نقش اين مزيت در سوددهي يك شركت را شرح مي‌دهد.
ارائه ارزش بيشتر به مشتري، نسبت به رقبا قطعا بهترين راه براي كسب سود است، اما ممكن است كاراترين راه نباشد. بنابراين يك مدل كسب ‌وكار مناسب بايد اين مطالب را مورد توجه قرار دهد.
فصل سوم، استراتژي‌هاي مختلف قيمت‌گذاري به منظور تشخيص مناسب‌ترين قيمت‌ها از نظر مشتري را بيان مي‌كند. از آنجا كه مشتريان مختلف نيازها و ترجيحات مختلفي دارند، بنابراين با هدف‌گذاري بر روي مشتريان مناسب مي‌توان امكان سوددهي يك مدل كسب ‌وكار را افزايش داد.
فصل چهارم، منابع درآمد و مدل‌هاي ايجاد درآمد در يك مدل كسب‌ وكار را مورد بررسي قرار مي‌دهد. همچنين روش‌هاي مختلف تعيين بازار هدف شركت مانند هدف‌گذاري بر روي كل بازار، افراد يا بخشي خاص از بازار را به منظور كسب حداكثر درآمد شرح مي‌دهد.
فصل پنجم، به طور مفصل ارتباط بين سه جنبه اصلي فعاليت‌هاي يك مدل كسب‌وكار ( چه چيزي؟چگونه؟ و در چه زماني، را با ساير اجزاي آن ( موقعيت‌هاي بالقوه و بالفعل شركت، منابع، عوامل صنعت وهزينه‌ها) و ارتباط آنها را با ميزان سوددهي شرح مي‌دهد.
فصل ششم، به تسهيلات و منابع مورد نياز يك شركت براي اجراي فعاليت‌هاي برنامه‌ريزي شده آن مي‌پردازد . اين فصل به روش‌هاي ايجاد درآمد از منابع و تسهيلات كه شامل انتخاب فعاليت‌هايي كه بايد انجام شوند، چگونگي انجام آنها و زمان مناسب براي اجراي آنها مي‌پردازد.
فصل هفتم، مي گويد كه درك، طراحي و برنامه‌ريزي مناسب براي يك مدل كسب‌وكار به تنهايي براي كسب سود كافي نيست. سودآوري چنين مدل‌هايي وابسته به اجراي مناسب آنهاست. تصميم‌گيري در مورد اينکه چه ارزشي و در چه بخشي از بازار به مشتري عرضه شود، نيازهاي مشتري با چه قيمتي و چگونه تامين شود، منابع درآمد كدام باشد، کداميک از فعاليت ها و در چه زماني اجرا شوند و چگونه از منابع شركت بهره‌برداري شود، يک بعد قضيه، و پياده سازي اين تصميمات بعد ديگري از آن است. پياده‌سازي مدل كسب و كار مستلزم تصميم‌گيري درخصوص موارد زيراست:
چه کساني تصميمات را عملي كنند، عملکردها چگونه اندازه‌گيري شده و مورد تشويق قرار گيرند، اطلاعات چگونه در سازمان به جريان بيفتد، چه کساني استخدام شوند و...
تصميم‌گيري يعني چه بايد كرد تا بتوان بر انجام كارهاي صحيح متمركز شد، اما پياده سازي تصميمات، روي انجام صحيح كارها تمركز مي‌كند. اين فصل در مورد انجام صحيح كارهاست و به بررسي رابطه ميان استراتژي يك مدل كسب‌وكار، ساختار سازماني كه مدل كسب‌وكار در آن اجرا مي‌شود، سيستم‌ها و فرايندهايي كه ساختار را كامل مي‌كنند و كساني كه بايد وظايف را به انجام برسانند، مي‌پردازد.
فصل هشتم، بيان مي دارد كه نوآوري اساس بسياري از مدل‌هاي كسب و كار سودآور است. منظور از نوآوري، ارائه ارزش ممتاز به مشتري و تثبيت موقعيت شركت است. شركت‌هايي كه نوآور هستند يا نوآوري‌هاي شركت‌هاي ديگر را با موفقيت به كار مي‌گيرند، درآمدهاي بالايي كسب مي‌کنند. در اين فصل به بررسي نقش‌ نوآوري و تغيير در سودآوري يك مدل كسب و كار و تشريح استراتژي‌هاي موجود براي پايدار نمودن موقعيت شركت از طريق بكارگيري اين استراتژي‌ها پرداخته مي‌شود.
فصل نهم، صرف‌نظر از انتخاب استراتژي هزينه پايين يا استراتژي تمركز، به كاهش هزينه به عنوان يك هدف بلندمدت با بهره گيري از مزاياي رقابتي مي پردازد. اين فصل با بررسي روش‌هاي تحليل هزينه‌هاي يك مدل كسب وكار و تحليل عوامل هزينه‌‌اي آن آغاز مي‌شود. سپس نحوه شناسايي هزينه‌هاي مربوط به فعاليت‌هاي ارزش‌زا و نقش بازده حاصل از مقياس، مورد بررسي قرار مي‌گيرد.
فصل دهم، شناسايي منابع سودآوري يا مزاياي رقابتي در يك شركت را داراي فوايد فراواني مي‌پندارد. به عنوان مثال پيش از تصميم‌گيري در مورد سرمايه‌گذاري در شركتي، كسب اطلاعات در مورد آمار و ارقام سودآوري آن و نيز اساس و ريشه اين آمار و ارقام بسيار مفيد است. شناسايي مزاياي رقابتي يا كاستي‌هاي موجود، براي تصميم‌گيري در جهت بهبود، براي مديران شركت‌ها اهميت بسياري دارد. همچنين تحليل دلايل اين مزيت يا نبود مزيت و بهره‌گيري از نتايج آن نيز بسيار سودمند است. روش‌هاي تحليل منابع سودآوري و مزاياي رقابتي شركت‌ها، از راه بررسي اجزاي مختلف اين روش در شركت هواپيمايي «ساوث وست» به صورت گام به گام مورد بررسي قرار گرفته است.
فصل يازدهم، براين باور است كه يكي از دارايي‌هايي مورد نياز شركت براي خلق ارزش و دستيابي به موقعيت مناسب، پول است. فعاليت‌هايي كه يك شركت براي خلق و ارائه ارزش انجام مي‌دهد بايد از جايي تامين مالي شوند و يا به عبارت ديگر سرمايه‌گذار داشته باشند. سرمايه‌گذار نيز مي‌بايست از نتيجه بخش بودن سرمايه‌گذاري اطمينان حاصل نمايد. يك شركت به منظور تصميم‌گيري در مورد سرمايه‌گذاري يا عدم سرمايه‌گذاري در پروژه‌هاي‌ بالقوه، ابتدا آنها را ارزش‌گذاري مي‌كند. در اين فصل روش‌هاي ارزش‌گذاري فعاليت‌ها و نحوه تامين مالي براي آنها بيان مي‌شود.
فصل دوازدهم، مطرح مي كند كه در سراسر اين كتاب، به اقداماتي كه يك شركت بايد انجام دهد، زمان و چگونگي انجام آنها اشاره شده است. يك سوال مهم اين است كه شركت‌ها چگونه فعاليت‌ها را انتخاب كنند، چگونه آنها را به درستي اجرا كنند و در نهايت چگونه استراتژي و مدل كسب وكار خود را تدوين نمايند.
به عبارت ديگر، فرايند تدوين استراتژي و طراحي مدل كسب و كار چيست؟ جواب اين سوال در قسمت اول اين فصل بيان شده است. در قسمت دوم نيز فرايند برنامه‌ريزي كسب‌وكار ارائه شده است.
فصل سيزدهم، به بيان مسئوليت‌هاي شركت در برابر اجتماع كه چيزي فراتر از سودآوري است، مي‌پردازد و خواهيم ديد كه چگونه مي‌توان از اقدامات غير اخلاقي و غير قانوني دوري كرده و مانع آسيب رسيدن به ذي‌نفعان شد و همزمان ارزش افزوده را توليد كرد و افزايش داد. همچنين به اين مسئله كه يك شركت، چگونه علاوه بر مسئوليت هاي اخلاقي و قانوني خود، مي‌تواند به جامعه خودنيز خدمت كند، پرداخته مي شود.

5- بهره‌مندان از كتاب
کتاب حاضر که از مراجع اصلي درس مدل‌هاي کسب‌وکار در دانشگاههاي داخل و خارج کشور است، براي مديران، كارآفرينان، مشاوران، سرمايه‌گذاران، تحليلگران كسب و كار و دانشجويان مقاطع كارشناسي ارشد و بالاتر رشته‌هاي مديريت استراتژيك و كارآفريني بسيار مناسب است. همچنين اين كتاب به عنوان يك درس اختياري براي دانشجوياني كه مشتاق آگاهي از جوانب استراتژيك كسب درآمد هستند، توصيه مي‌شود. براي مثال به جاي درس اقتصاد مهندسي كه بيشتر دانشجويان رشته‌هاي مهندسي آن را مي‌گذرانند، (رشته‌هايي چون مهندسي صنايع، عمران، مكانيك، كامپيوتر، الكترونيك، شيمي) مي توان از اين درس به عنوان جايگزين استفاده كرد تا آنها بتوانند از ايده‌هاي جديد و نوآورانه خود كسب درآمد كنند.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۶ آوریل ۲۰۲۴

معرفی کتب و نشریات آینده‌نگری به زبان فارسی

+ ما به آینده چه دِینی داریم؟   ویلیام مک‌اسکیل

+ کتاب دمکراسی در قرن ۲۱ منتشر شد 

+ کتاب دمکراسی در قرن ۲۱  حسین مولا

+ انتشار یادنامه هوشنگ کشاورز صدر در سوئد نشر باران

+ معرفی کتاب «جهان لغزنده است» نوشته آنتونی گیدنز 

+ گزارش کامل رونمایی کتاب و کنفرانس در دانشگاه ملاردالن مهرداد درویش پور و نیکلاس مونسون

+ نگاهی به کتاب فرهنگ و جامعه؛ 

+ پرچم داران علم 

+ دموکراسی. جان پاتریک گانینگ

+ انسان‌بودن در عصر هوش مصنوعی مکس تگمارک

+ خلاصه کتاب انسان خداگونه سروش فتحی

+ مروری بر کتاب «جهان مسطح است» اثر توماس فریدمن منبع: مجله رسانه  

+ آینده قدرت  دکتر مهدی مطهرنیا

+ انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر در سه هزار کلمه یووال نوح هراری

+ کتاب «پزشکی فرا دقیق آینده» تازه‌ترین اثر دانشمند بوشهری 

+ کتاب «آینده تکنولوژی»  دانیل بل

+ آینده: یک معرفی بسیار کوتاه. 

+ در جست‌وجوی یحیی خاطرات حسین مولا - منتشر شد حسین مولا

+ آینده: تمام آنچه اهمیت دارد محسن طاهری دمنه

+ کتاب قانون اساسی زمینشهر منتشر شد اکرمی موسی

+  

+ جامعه ­شناسیِ نظمِ جهانیِ انسان­ستیز ژان تسیگلر (زیگلر)

+ شماره 42 و 43 فصلنامه باران منتشر شد مسعود مافان

+ تفکر سیستمی – مدیریت پیچیدگی و آشفتگی، پلاتفرمی برای طراحی و معماری نظامهاى سازمانى جمشید قراجه داغی

+ نوآوری باز. سید کامران باقری

+ بازآفرینی سازمان – طرحی برای سازمان‌های سده بیست و یکم  راسل.ال - اپکاف

+ بررسی کتاب افسوس برای نرگس های افغانستان- از زنان افغانستان تا زنان ایران 

+ کتاب آینده پژوهی در کار و کسب منتشر شد 

+ مرزهای نو در ارتباطات بین‌الملل مهدی ستمی

+ توفان آینده همه را با خود خواهد برد 

+ سرمایه در قرن بیست و یکم محسن رنانی

+ جامعه اطلاعاتی به مثابه جامعه پسا صنعتی 

+ خلاصه ای از کتابهای آینده پژوهی 

+ هنر ساختن آینده ی کار لیندا گراتن

+ خبر و روزنامه‌نگاری در عصر دیجیتال ویراسته استوارت آلن

+ در مراسم رونمايي از ترجمه فارسي «سرمايه در قرن 21» چه گذشت 

+ سرمایه در قرن 21 ترجمه شد 

+ ترجمه‌ی کتاب سرمایه در قرن بیست‌ویکم؛ ترجمه ایی غیردقیق و کاملاً ناویراسته 

+ سرمایه در قرن بیست و یکم  توماس پیکتی

+ تعلیم و تربیت و دموکراسی در قرن بیست و یکم 

+ عصر فرهنگ فناورانه؛ از جامعه اطلاعاتی تا زندگی مجازی فرانک وبستر – کوین رابینز

+ فلسفه و آینده‌نگری  دکتر رضا داوری اردکانی

+ آینده شهری قرن 21: دستور کار جهانی برای شهرهای قرن بیست‌و‌یکم  

+ جهانی‌شدن و شهر  

+ نظریه‌های جامعه اطلاعات/// فرانک وبستر  

+ هنر ساختن آینده‌ی کار لیندا گراتن-- ترجمه: مسعود بینش ، سیما مهذب

+ آینده‌پژوهی و انرژی  

+ بالندگی فردی و سازمانی مسعود بينش

+ مدیری که تجربه‌هایش را به اشتراک می‌گذارد / دو کتاب تازه حسین انتظامی در فرهنگستان هنر نقد شد  

+ آينده شهري قرن 21: برنامه جهاني براي شهرهاي قرن بيست و يكم 

+ معرفی کتاب قدرت اطلاعات، تأثیر اطلاعات بر نظریۀ توسعه هومن ابوترابی

+ "نوآوری باز خدماتی" سيد کامران باقری

+ پيش‌بيني 100 سال آينده به قلم فریدمن 

+ «صد سال آینده، پیش بینی قرن بیست‌ و یکم» نقد می‌شود 

+ «اقتصاد ایران در تنگنای توسعه» منتشر شد  

+ اقتدار گرائی ایرانی در عهد قاجار 

+ نود ‌و سومين شمارة فصلنامة نگاه‌نو منتشر شد 

+ کتاب «ایران، جامعه کوتاه‌مدت»؛ روایتی تازه از توسعه‌نیافتگی در ایران مهرداد قاسمفر

+ آمایش سر زمین دکتر مهندس محمد پولاددژ

+ زندگی را آسان بگیرید  ریچارد کارلسون

+ فناوری نوآوری و راندمان در عصر اطلاعات  مانا سرايي

+ آینده‌نگاری فنّاوری دريا در ايران ۱۴۰۴  امير ناظمي، روح الله قديري

+ شماره ی جدید «نگاه نو» ویژه ی اصغر فرهادی 

+ فرشتگان بهتر در طبیعت ما استیون پینکر

+ تئوری اوربیتالهای مولکول شیرزاد کلهری

+ معرفی و نقد جلد دوم کتاب: عصر اطلاعات؛ اقتصاد، جامعه و فرهنگ [1] محمد خلجی

+ دموكراسي، ترجيح فرادستان جامعه است 

+ عبور از طوفان 

+ نگاهی راهبردی به دوران سبز حسن مکارمی

+ مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها منتشر شد  ترجمه محمدرضا سرکار آرانی و مریم داداش‌زاده

+ شماره 30 و 31 فصلنامه‌ی باران منتشر شده 

+ کتاب فراسوی رشد اقتصادی: پیش درآمدی بر توسعه پایدار   ترجمه دکتر محمد رضا سرکار آرانی و دکتر عباس معدندار آرانی

+ آینده‌نگری و ارزیابی رقبای منطقه و پیشگامان جهانی در حوزه علم و فناوری  

+ کتاب "تفکر سیستمی – مدیریت پیچیدگی و آشفتگی، پلاتفرمی برای طراحی و معماری نظامهاى سازمانى" جمشید قراجه داغی

+ ثروت انقلابي 

+ شماره تازه باران و نمایشنامه‌ای از رضا دانشور  فصلنامه باران

+ اولین گرامر مدرن فارسی به زبان سوئدی منتشر شد اشک داهلن،

+ نگاه‌نو شماره‌ي‌88 منتشر شد 

+ هنر برنامه ریزی کوانتومی پيتر شوارتز

+ کتاب فرهنگ آموزش و یادگیری منتشر شد دکتر محمدرضا سرکار آرانی

+ کتاب فرهنگ آموزش و یادگیری منتشر شد دکتر محمدرضا سرکار آرانی

+ دموکراسی واقتصاد علی میرزائی

+ بیست‌وششمین و بیست‌وهفتمین شماره‌ی فصلنامه‌ی «باران» در سوئد منتشر شد. 

+ پرورش توانايي‌هاي رهبري آرتور بل، ديل اسميت

+ روش‌شناسي آينده‌نگاري ترجمه: دكتر سعيد خزائي

+ کتاب مدیریت روابط عمومی الکترونیکی منتشر شد فرنود حسني

+ آينده بي‌نهايت: كلان روندهايي كه جهان را در 5، 10 و 20 سال آينده بازآفريني مي‌كنند سید علیرضا حجازی

+ سازمان تيم محور: راهنماي عملي براي تحول سازماني  مايكل- اٍ- وست و لين ماركي ويكز

+ بنگاههاي برتر جهاني  مسعود بينش

+ فرهنگ لغات و اصطلاحات آينـده فيث پاپ كورن و آدام هنف

+ مرجع كامل سوالات تستي مديريت توليد و عمليات دكتر حسن فارسيجاني

+ استراتژي كلاس جهاني در مديريت كيفيت بازرسي سيد محمد باقري زاده

+ 6 جهان آينده، 6 ارتش آينده ترجمه: مسعود منزوي

+ مدار بسته ی استبداد علی طایفی

+ سناریونگاری: برنده جایزه کتاب فصل عزیز علیزاده، وحید وحیدی مطلق، امیر ناظمی

+ بولتن فدراسیون جهانی آینده پژوهی  World Futures Studies Federation

+ راهنماي گام‌به‌گام آينده‌پژوهي راهبردي دكتر سعيد خزائي و عبدالرحيم پدرام

+ انسان و فرهنگ ماكس فوكس

+ کتاب مدیریت بانکداری الکترونیکی منتشر شد مهندس فرنود حسنی, سهیلا سلطانی, فرشته ضرابیه

+ کتاب اصول روزنامه‌نگاری " The Elements of Journalis " بیل کوواچ [1] و تام روزن استیل [2]



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995