Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


مدیری که تجربه‌هایش را به اشتراک می‌گذارد / دو کتاب تازه حسین انتظامی در فرهنگستان هنر نقد شد

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[27 Jun 2013]   [ ]

به گزارش خبرآنلاین، در این نشست شهین‌دخت خوارزمی پژوهشگر و استاد دانشگاه و یونس شکرخواه روزنامه نگار و مدرس ارتباطات درباره این دو کتاب سخن گفتند.

شهین‌دخت خوارزمی، نظریه پرداز مدیریت، درباره کتاب «نقطه» انتظامی گفت: «این کتاب چند ارزش کمیاب را منتقل می‌کند، یکی از آن‌ها  شفافیتی است که من در این کتاب می‌بینم و در جای دیگری ندیده‌ام‌.» او یکی دیگر از ویژگی‌های این اثر را «دغدغه توسعه دیگران» دانست و اشاره کرد که در هر جا که دکتر انتظامی حضور داشته است به دنبال توسعه آن بنگاه و انتقال آن تجربه به دیگران بوده است.

مترجم کتاب «موج سوم» الوین تافلر، دغدغه الگو سازی، و اشاعه و تبدیل‌ آن به یک فرهنگ را در سازمان‌های فرهنگی و رسانه‌ای، از دیگر ویژگی‌های ارزشمند این اثر ذکر کرد.

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش به دیدگاه مدیریت دانایی اشاره کرد و یادآورشد:«از واژه دانش به این دلیل استفاده نمی‌کنم؛ زیرا دانایی را متعالی‌تر می‌دانم و بر این باورم که بسیاری از دانش‌ها تبدیل به دانایی نشده است.»  او ادامه داد:«اگرچه قطر این کتاب بسیار کم است، اما انواع دانایی را در آن می‌بینیم.»

این استاد دانشگاه اشاره کرد که در این اثر دکتر انتظامی سعی کرده تجربه‌ها و دانایی‌هایی را که کسب کرده مستند و منتشر کند و دغدغه اصلی او تولید دانش بومی است.

خوارزمی یادآور شد:«در بسیاری از فرهنگ‌ها دانش ابزار قدرت است و افراد از ترس از دست دادن قدرت دانش‌شان را منتقل نمی‌کنند، در حالی که یکی از دغدغه‌های مدیریت دانایی به اشتراک گذاشتن دانش یا همانknowledge sharing است، و این آفت فرهنگی ما باید حل شود و مبادله دانش به منبع قدرت تبدیل شود.»

خوارزمی ادامه داد:«دیدگاه عمل‌گرایی، اجرایی و کاربردی در جای جای کتاب دیده می‌شود و نویسنده دغدغه این را دارد که مدیران اجرایی چنین دیدگاه‌هایی را پیاده کنند.»

به گفته دکتر خوارزمی، در کنار این مساله شاهد هستیم که دیدگاه مفهومی، نظری، تحلیلی و کارشناسی نیز وجود دارد و نویسنده نه تنها دغدغه تعریف مفاهیم را دارد، بلکه سعی می‌کند مفاهیم را با وسواس تعریف کند.

خوارزمی که تحقیقات و پژوهش های مختلفی را در زمینه توسعه در ایران انجام داده است، یکی دیگر از دیدگاه‌های حاکم بر کتاب را دیدگاه نظری ذکر و عنوان کرد:«اگر فرصت کنیم می‌شود از این کتاب تئوری‌هایی درباره توسعه استخراج کرد.»

این مدرس دانشگاه گفت:«درباره تفاوت توسعه و «رشد کمی» صحبت کرده‌ایم، ولی هرگز رشد کمی را آفت توسعه ندانسته‌ایم. می‌توان از این اثر مدلی برای مدیریت رسانه استخراج کرد و این نشان می‌دهد که در کنار دیدگاه عمل‌گرا نگاه کارشناسی هم وجود دارد.»

خوارزمی همچنین به وجود دیدگاه فهم مفاهیم اقتصاد خرد در این کتاب اشاره کرده و گفت:«در این اثر درکنار مفاهیم مدیریتی و اقتصادی دیدگاه اخلاقی تجویزی می‌بینید که ازدل این دیدگاه، یک منشور اخلاقی در می‌آید و این بسیار ارزشمند است.»

او ادامه داد:«یک نگاه ایدئولوژیک و سیاسی نیز در این اثر حضور دارد که نگارنده پرهیز ندارد آن را شرح ندهد.»

او این کتاب را از معدود کتاب‌هایی دانست که به راحتی خوانده می‌شود و افزود:« این اثر تنوع موضوعی دارد و مسائل مختلفی را از آسیب‌شناسی رسانه گرفته تا خبرنگاری و ارایه الگوهای اجرایی، فنی، دستورالعمل‌ها و.. را در بر می‌گیرد، همین مساله هم باعث خوش‌خوان بودن اثر می‌شود.»

خوارزمی گفت:«از نظر من ارزش کتاب «نقطه» در این است که معرفت حرفه‌ای نویسنده را بیان می‌کند. خاستگاه اصلی نظریه، تجربه است. اگر چند نفر در صنعت فولاد تجربه‌هایشان را مستند کرده بودند به دانشی دسترسی داشتیم که در حوزه صنعت راه‌گشا بود. این کتاب هر چند جنبه آکادمیک ندارد اما معرفت حرفه‌ای بر آن حاکم است و از نظر مستندسازی و الگو دهی بسیارموفق است.»

خورازمی در پایان سخنانش سوالاتی را مطرح کرد تا نویسنده به آنها پاسخ دهد.ازجمله با اشاره به یکی از مقالات انتظامی با عنوان «افق اقتصادی مطبوعات در سال90 پرسید که چقدر از پیش‌بینی‌های نویسنده محقق شده است.دکتر خوارزمی همچنین با اشاره به یکی دیگر از مقالات این کتاب در باره جنگ نرم و فرماندهی آن سوال کرد که  آیا به نظر نویسنده، فرماندهی جنگ نرم و سخت  یکی است؟

دکتریونس شکرخواه مدرس ارتباطات نیز درباره دیگر کتاب این نویسنده «ناوبری وب» گفت: «پرداختن من به این کتاب از موضع نقد نیست. اگر اهل وب باشید با این کتاب به سخن در می‌آیید.»

او یادآور شد:«حسین انتظامی دو وجه دارد .یک وجه که در مدیریت او می‌شود دید و یک وجه در کتابش. انتظامی بیرون، آدم موثرتری است از آدم کتابش، اما من از این منظر به کتاب نمی‌پردازم زیرا کتاب‌هایی که نگاهشان به وب است برای نقد نیست بلکه  برای یادگیری است.»

این نویسنده ضمن اشاره به فاقد رفرنس بودن کتاب یادآور شد:« بیرون از دانشگاه، بسیاری از کتاب‌های بدون رفرنس را ارج می‌نهم؛ زیرا خارج از پاردایم‌های عمومی است وارزش این کتاب به این است که به یافته های بکر تکیه دارد وتجربیات را روایت می کند ودر واقع خودش رفرنس است.»

شکرخواه این کتاب را حاوی نگاه توسعه گرایانه دانست و افزود: «انتظامی ایده‌آل‌هایی را تعریف و بر طبق آن عمل می‌کند.»

به گفته شکرخواه یکی دیگر از مباحث این اثر موضع اقتصادی است و نویسنده ابایی ندارد مباحثی را که مطرح می‌کند، در جهان رسانه پیاده کند.

سردبیرهمشهری آنلاین با اشاره به دوری فضای دانشگاهی از فضای روزنامه‌نگاری آنلاین افزود:«وجود چنین کتابی در این فضا بسیار گرانقدر است. این مساله البته می‌تواند نشان دهنده فقر حوزه آموزش باشد و این پرسش را برای ما ایجاد کند که چرا استادان دانشگاه به این مبحث ورود نکرده‌اند و یک مدیر رسانه‌ای مجبورشده وارد این فضا شود.» او تاکید کرد:« انتظامی مدیری است که اتفاقات وب را خوب می‌داند و در واقع او از موضع مدیر رسانه‌ای کتابش را نوشته است.»

 شکرخواه گفت:«ادبیات وب را وب یوزرها می‌نویسند نه آکادمیسن‌ها، آن‌ها بعدا طبقه‌بندی می‌کنند. در این اتفاق کسانی می‌توانند ادبیاتش را تولید کنند که دست‌شان در کار است. در حقیقت تئوری‌ها دیر به فضای وب می‌رسد و آقای انتظامی مدیریت وب را نوشته نه یوزرها را.»

سردبیرسابق جام جم آنلاین گفت:«یادم می‌آید وقتی ایشان می‌خواست سایت روزنامه‌ای]جام جم[را راه بیندازد ازمن دعوت کرد ومن درجلسه مذاکره از برخورد پراگماتیسی ایشان تعجب کردم. دست آخرهم به من گفتند که ما به یکدیگر احتیاج داریم، تو ایده‌ای انجام این کار را داری و ما انگیزه و زیر ساخت آن را. این جمله در واقع باعث شد کارم را آغاز کنم.»

این روزنامه نگار افزود:«این مدیر آن‌قدر پروتکل به تو می‌دهد که هر قدمی بر می‌داری به پروتکل دیگری از او برخورد می‌کنی، من به هر کس توصیه نمی‌کنم که با او کار کند، چون با ذهن مهندسی و ریاضی که دارد همه چیز را مدیریت می کند و رعایت همه این مسائل برای عده‌ای شاید سخت باشد.»

 شکرخواه افزود: «حالا چنین فردی آمده است در یک کتاب Mind Map روی میز گذاشته است، و این Mind Map را با لباس تصویر پوشانده که هرچند عجولانه است اما این کار او به سالادی می ماند که همه اجزایش خوشمزه است »

شکرخواه پیشنهاد کرد:« اگر دکتر انتظامی Mind Map و گراف‌های عنکبوتی آن را در وب بگذارد و آن را با مشارکت خوانندگان به سمت پروژه گروهی ببرد این کتاب کاملتر می شود.» اوافزود:« باید از انتظامی که تجربه راه‌اندازی یک روزنامه اینترنتی را دارد تشکر کنیم؛ زیرا  سایت او و همکاراش(خبرآنلاین) در هفت روز هفته 24 ساعته خبر ارسال می‌کند که تجربه بزرگی به شمار می‌آید و آن Mind Map را با تجاربی که کسب می‌کنند به یک mind concept تبدیل خواهند کرد.»

حسین انتظامی نگارنده دو اثر «نقطه» و «ناوبری وب» نیز در این نشست گفت:« برخلاف خیلی‌ها که جنبه فرهنگی را فقط می‌بینند، معتقدم که رسانه یک صنعت است. صنعت بخشی از اقتصاد است که در آن ارزش افزوده ایجاد می‌شود، و برای هر کار صنعتی هم باید طراحی داشته باشیم.»

او که نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت برمطبوعات است، با اشاره به تخصیص یارانه به مطبوعات متذکر شد:« با شکل فعلی یارانه مطبوعات مخالفم زیرا وظایف اصلی دولت شفافیت، سیاست‌گذاری ومقررات سازی است واگر بخواهد یارانه‌ای بدهد که باید بدهد و در همه دنیا نیز مرسوم است، نباید به شکل اعانه باشد بلکه باید زیرساخت‌ها را تقویت کند.»

او با اشاره به کتاب قبلی خود درباره تجریباتش در روزنامه‌های همشهری و جام‌جم گفت:«یکی از مشکلات مدیریتی کشور ما این است که گمان می‌شود یک تجربه موفق را می‌توان با نگاه شابلونی تکثیر کرد، در حالی که بوم شناسی و رفتار اقتضایی از اصول مدیریت استراتژیک است.»

انتظامی به این موضوع اشاره کرد که دادن مسوولیت انتشار خبر به فردی بی‌تجربه در فضای وب بسیار خطرناک است و یادآور شد که باید به افراد به میزان دانش و مهارتشان مسوولیت داد.

او ادامه داد:«برای من مهم است که شفافیت و قاعده‌مندی در رسانه‌ها تبدیل به فرهنگ غالب شود و مثلا هر رسانه‌ای آیین‌نامه اخلاقی حرفه‌ای خاص خود راداشته باشد و آن‌را رسما منتشر کند تا شفافیت حاکم شود و مخاطب با استناد به آنها حتی بتواند انحراف معیار را ارزیابی کند؛ زیرا این غلط است که رسانه فکر کند کسی نمی‌تواند بر او نظارت داشته باشد.»

نویسنده این دو کتاب، هدف خود از انتشار مجموعه مقالاتش را مستند سازی ایده‌ها و تجربیات دانست و گفت که این دو کتاب ادعای آکادمیک بودن ندارد و تاکید کرد که باید تجربیات مختلف در چنین حوزه‌هایی را به اشتراک گذاشت.

عضو هیات نظارت برمطبوعات، در بخش دیگری از صحبت هایش افزود:« در رسانه باید قواعد رسانه ای حاکم باشد، نه قواعد دیگر اما متاسفانه درعمل می بینیم که در این حوزه قواعد دیگری از جمله قواعد دنیای سیاست حاکم است.»

او تاکید کرد:«من نمی گویم که سیاسیون نباید کار رسانه بکنند.اما باید به این مساله توجه داشت که  سیاست و رسانه دو ساحت مختلف دارند و نمی‌توان با دست فرمان یک حوزه، پشت فرمان حوزه دیگری نشست.»

انتظامی بسیاری از خطاهای رسانه‌ای را ناشی از این دانست که فردی با روش‌های مدیریتی و عمل در یک حوزه دیگر، برای رسانه تصمیم گیری می‌کند.

او ضرورت رنکینگ رسانه‌ها در کشوررا توضیح داد:«ما در همه حوزه‌ها رنکینگ داریم؛ در دانشگاه، ارتش، پزشکی، رانندگی و بسیاری از صنوف دیگر، اما در حوزه رسانه نداریم. به تجربه دریافته‌ام بسیاری ازاشتباهاتی که در رسانه‌ها اتفاق می‌افتد ناشی از این است که فردی با دانش و مهارت پایین عهده‌دار کار بوده است و مثل این می ماند که اداره یک لشگر را به گروهبان سپرده‌ایم و یا جراحی عمل قلب باز را به یک دانشجوی سال دوم پزشکی داده‌ایم.»

 انتظامی در پاسخ به پرسش‌های دکتر خوارزمی گفت در آن مقاله پیش بینی کرده بودم تیراژکل مطبوعات به دلیل مضیقه‌های اقتصادی پایین می‌آید و متاسفانه این پیش‌بینی درست از آب درآمد؛ چرا که بسیاری از روزنامه‌ها در حال حاضراگرچه ظاهرا انتشار می یابند ولی با تیراژ پایین منتشر می‌شوند.» او در پاسخ به دیگر سوال دکتر خوارزمی گفت جنس جنگ نرم و سخت یکی نیست ولذانباید  فرماندهی جنگ نرم را به کسانی بدهیم که کارشان جنگ سخت بوده است.»

او تاکید کرد:«بسیاری از کسانی که از فدرت نرم وجنگ سایبر حرف می‌زنند اگر از آن‌ها بخواهیم که سایبر را به انگلیسی بنویسند با اس آی خواهد نوشت! جنگ سایبر و قدرت نرم حوزه‌هایی است که کسانی باید عهده‌دار آن شوند که در این حوزه تجربه دارند.»

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

معرفی کتب و نشریات آینده‌نگری به زبان فارسی

+ ما به آینده چه دِینی داریم؟   ویلیام مک‌اسکیل

+ کتاب دمکراسی در قرن ۲۱ منتشر شد 

+ کتاب دمکراسی در قرن ۲۱  حسین مولا

+ انتشار یادنامه هوشنگ کشاورز صدر در سوئد نشر باران

+ معرفی کتاب «جهان لغزنده است» نوشته آنتونی گیدنز 

+ گزارش کامل رونمایی کتاب و کنفرانس در دانشگاه ملاردالن مهرداد درویش پور و نیکلاس مونسون

+ نگاهی به کتاب فرهنگ و جامعه؛ 

+ پرچم داران علم 

+ دموکراسی. جان پاتریک گانینگ

+ انسان‌بودن در عصر هوش مصنوعی مکس تگمارک

+ خلاصه کتاب انسان خداگونه سروش فتحی

+ مروری بر کتاب «جهان مسطح است» اثر توماس فریدمن منبع: مجله رسانه  

+ آینده قدرت  دکتر مهدی مطهرنیا

+ انسان خردمند: تاریخ مختصر بشر در سه هزار کلمه یووال نوح هراری

+ کتاب «پزشکی فرا دقیق آینده» تازه‌ترین اثر دانشمند بوشهری 

+ کتاب «آینده تکنولوژی»  دانیل بل

+ آینده: یک معرفی بسیار کوتاه. 

+ در جست‌وجوی یحیی خاطرات حسین مولا - منتشر شد حسین مولا

+ آینده: تمام آنچه اهمیت دارد محسن طاهری دمنه

+ کتاب قانون اساسی زمینشهر منتشر شد اکرمی موسی

+  

+ جامعه ­شناسیِ نظمِ جهانیِ انسان­ستیز ژان تسیگلر (زیگلر)

+ شماره 42 و 43 فصلنامه باران منتشر شد مسعود مافان

+ تفکر سیستمی – مدیریت پیچیدگی و آشفتگی، پلاتفرمی برای طراحی و معماری نظامهاى سازمانى جمشید قراجه داغی

+ نوآوری باز. سید کامران باقری

+ بازآفرینی سازمان – طرحی برای سازمان‌های سده بیست و یکم  راسل.ال - اپکاف

+ بررسی کتاب افسوس برای نرگس های افغانستان- از زنان افغانستان تا زنان ایران 

+ کتاب آینده پژوهی در کار و کسب منتشر شد 

+ مرزهای نو در ارتباطات بین‌الملل مهدی ستمی

+ توفان آینده همه را با خود خواهد برد 

+ سرمایه در قرن بیست و یکم محسن رنانی

+ جامعه اطلاعاتی به مثابه جامعه پسا صنعتی 

+ خلاصه ای از کتابهای آینده پژوهی 

+ هنر ساختن آینده ی کار لیندا گراتن

+ خبر و روزنامه‌نگاری در عصر دیجیتال ویراسته استوارت آلن

+ در مراسم رونمايي از ترجمه فارسي «سرمايه در قرن 21» چه گذشت 

+ سرمایه در قرن 21 ترجمه شد 

+ ترجمه‌ی کتاب سرمایه در قرن بیست‌ویکم؛ ترجمه ایی غیردقیق و کاملاً ناویراسته 

+ سرمایه در قرن بیست و یکم  توماس پیکتی

+ تعلیم و تربیت و دموکراسی در قرن بیست و یکم 

+ عصر فرهنگ فناورانه؛ از جامعه اطلاعاتی تا زندگی مجازی فرانک وبستر – کوین رابینز

+ فلسفه و آینده‌نگری  دکتر رضا داوری اردکانی

+ آینده شهری قرن 21: دستور کار جهانی برای شهرهای قرن بیست‌و‌یکم  

+ جهانی‌شدن و شهر  

+ نظریه‌های جامعه اطلاعات/// فرانک وبستر  

+ هنر ساختن آینده‌ی کار لیندا گراتن-- ترجمه: مسعود بینش ، سیما مهذب

+ آینده‌پژوهی و انرژی  

+ بالندگی فردی و سازمانی مسعود بينش

+ مدیری که تجربه‌هایش را به اشتراک می‌گذارد / دو کتاب تازه حسین انتظامی در فرهنگستان هنر نقد شد  

+ آينده شهري قرن 21: برنامه جهاني براي شهرهاي قرن بيست و يكم 

+ معرفی کتاب قدرت اطلاعات، تأثیر اطلاعات بر نظریۀ توسعه هومن ابوترابی

+ "نوآوری باز خدماتی" سيد کامران باقری

+ پيش‌بيني 100 سال آينده به قلم فریدمن 

+ «صد سال آینده، پیش بینی قرن بیست‌ و یکم» نقد می‌شود 

+ «اقتصاد ایران در تنگنای توسعه» منتشر شد  

+ اقتدار گرائی ایرانی در عهد قاجار 

+ نود ‌و سومين شمارة فصلنامة نگاه‌نو منتشر شد 

+ کتاب «ایران، جامعه کوتاه‌مدت»؛ روایتی تازه از توسعه‌نیافتگی در ایران مهرداد قاسمفر

+ آمایش سر زمین دکتر مهندس محمد پولاددژ

+ زندگی را آسان بگیرید  ریچارد کارلسون

+ فناوری نوآوری و راندمان در عصر اطلاعات  مانا سرايي

+ آینده‌نگاری فنّاوری دريا در ايران ۱۴۰۴  امير ناظمي، روح الله قديري

+ شماره ی جدید «نگاه نو» ویژه ی اصغر فرهادی 

+ فرشتگان بهتر در طبیعت ما استیون پینکر

+ تئوری اوربیتالهای مولکول شیرزاد کلهری

+ معرفی و نقد جلد دوم کتاب: عصر اطلاعات؛ اقتصاد، جامعه و فرهنگ [1] محمد خلجی

+ دموكراسي، ترجيح فرادستان جامعه است 

+ عبور از طوفان 

+ نگاهی راهبردی به دوران سبز حسن مکارمی

+ مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها منتشر شد  ترجمه محمدرضا سرکار آرانی و مریم داداش‌زاده

+ شماره 30 و 31 فصلنامه‌ی باران منتشر شده 

+ کتاب فراسوی رشد اقتصادی: پیش درآمدی بر توسعه پایدار   ترجمه دکتر محمد رضا سرکار آرانی و دکتر عباس معدندار آرانی

+ آینده‌نگری و ارزیابی رقبای منطقه و پیشگامان جهانی در حوزه علم و فناوری  

+ کتاب "تفکر سیستمی – مدیریت پیچیدگی و آشفتگی، پلاتفرمی برای طراحی و معماری نظامهاى سازمانى" جمشید قراجه داغی

+ ثروت انقلابي 

+ شماره تازه باران و نمایشنامه‌ای از رضا دانشور  فصلنامه باران

+ اولین گرامر مدرن فارسی به زبان سوئدی منتشر شد اشک داهلن،

+ نگاه‌نو شماره‌ي‌88 منتشر شد 

+ هنر برنامه ریزی کوانتومی پيتر شوارتز

+ کتاب فرهنگ آموزش و یادگیری منتشر شد دکتر محمدرضا سرکار آرانی

+ کتاب فرهنگ آموزش و یادگیری منتشر شد دکتر محمدرضا سرکار آرانی

+ دموکراسی واقتصاد علی میرزائی

+ بیست‌وششمین و بیست‌وهفتمین شماره‌ی فصلنامه‌ی «باران» در سوئد منتشر شد. 

+ پرورش توانايي‌هاي رهبري آرتور بل، ديل اسميت

+ روش‌شناسي آينده‌نگاري ترجمه: دكتر سعيد خزائي

+ کتاب مدیریت روابط عمومی الکترونیکی منتشر شد فرنود حسني

+ آينده بي‌نهايت: كلان روندهايي كه جهان را در 5، 10 و 20 سال آينده بازآفريني مي‌كنند سید علیرضا حجازی

+ سازمان تيم محور: راهنماي عملي براي تحول سازماني  مايكل- اٍ- وست و لين ماركي ويكز

+ بنگاههاي برتر جهاني  مسعود بينش

+ فرهنگ لغات و اصطلاحات آينـده فيث پاپ كورن و آدام هنف

+ مرجع كامل سوالات تستي مديريت توليد و عمليات دكتر حسن فارسيجاني

+ استراتژي كلاس جهاني در مديريت كيفيت بازرسي سيد محمد باقري زاده

+ 6 جهان آينده، 6 ارتش آينده ترجمه: مسعود منزوي

+ مدار بسته ی استبداد علی طایفی

+ سناریونگاری: برنده جایزه کتاب فصل عزیز علیزاده، وحید وحیدی مطلق، امیر ناظمی

+ بولتن فدراسیون جهانی آینده پژوهی  World Futures Studies Federation

+ راهنماي گام‌به‌گام آينده‌پژوهي راهبردي دكتر سعيد خزائي و عبدالرحيم پدرام

+ انسان و فرهنگ ماكس فوكس

+ کتاب مدیریت بانکداری الکترونیکی منتشر شد مهندس فرنود حسنی, سهیلا سلطانی, فرشته ضرابیه

+ کتاب اصول روزنامه‌نگاری " The Elements of Journalis " بیل کوواچ [1] و تام روزن استیل [2]



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995