Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


بدرود سیارۀ زمین؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[20 Jul 2017]   [ لورین رابینسون]

آنچه دانشمندان در مورد آینده زمین می‌گویند؛

زمینمی‌توان سر این به توافق رسید که اکثر راه‌حل‌ها که تا به امروز پیشنهاد شده‌اند، زیادی فرضی‌اند و برای اینکه در سطحی جهانی اعمال شوند هزینه زیادی می‌برند و یا اینکه پیامدهای منفی دارند. پس چه باید کرد؟ ما زمین را درست می‌کنیم یا تعداد کمی از ما روزی عادات بدمان را جمع می‌کنیم و راه ستاره‌ها را در پیش می‌گیریم؟

فرهنگ امروز/ لورین رابینسون، ترجمۀ حیدر خسروی:

استفن هاوکینگ، فیزیک‌دان مشهور باز هم به حرف آمده است. او اخیراً به حاضرین در جشنوارۀ علم و موسیقی استراموس در نروژ گفته است که زمان انسان‌ها در روی زمین دارد به اتمام می‌رسد. او قویاً تأکید کرد که ما ۱۰۰ سال یا چیزی در این حدود زمان داریم تا از زمین برویم؛ جایی که ترکیبی از عوامل مختلف چون گرمایش جهانی، رشد بی‌رویۀ جمعیت، احتمال جنگ اتمی، افزایش ویروس‌های خطرناک و بیماری‌های مسری، بقایمان را با مشکل مواجه می‌کند.

«زمین از حوزه‌های بسیاری مورد تهدید قرار می‌گیرد که این باعث می‌شود من به‌سختی بتوانم مثبت فکر کنم. تهدیدات بسیار عظیم و بی‌شمارند. منابع مادی ما به طرزی هشداردهنده در حال نابودی‌اند. ما به سیاره‌مان هدیه فاجعه ­بار تغییرات آب‌وهوایی را داده‌ایم: افزایش دما، کاهش پوشش یخی قطب‌ها، نابودی جنگل‌ها و انقراض گونه‌های حیوانی. ما می‌توانیم توده‌ای بی­قید و بی‌فکر باشیم.»

بی‌تردید سخنان او مقدمۀ کمک به ساخت مستند شبکه بی‌بی‌سی است، مستندی که در آن، او این نظریة خود را که «بشر می‌تواند به سیاره‌ای دیگر برود و از انقراض خود جلوگیری کند»، به بوتۀ آزمایش می‌گذارد. این مستند با عنوان «استفن هاوکینگ: عزیمت به زمین جدید»، تابستان امسال بیرون می‌آید. در گذشته هاوکینگ گفته است که بشر اگر نتواند از سیارۀ شکننده‌مان فرار کند، عمرش به یک هزاره دیگر نمی‌کشد. این مستند به یک چارچوب زمانی تنظیم ­شده برای مهاجرت می‌پردازد.

کسی گوش می‌دهد یا اینکه ما آن‌قدر به داستان‌های آخرالزمانی دربارۀ آیندۀ این سیاره و گونه‌مان عادت کرده‌ایم که کرختی بر ما حاکم شده است؟ مثلاً هرساله پوبای اعظم برخی فرقه‌ها اعلام می‌کند که پایان نزدیک است و آن‌قدر اعتمادبه‌نفس دارد که تاریخی را تعیین کند؛ و دنیا وقتی که آن تاریخ بدون وقوع آخرالزمان موعود می‌گذرد، نگاه می‌کند و می‌خندد. پیروان به هیچ سرزمین موعود طلایی‌ای در آسمان عروج نمی‌کنند و آنان هم که به این چیزها باور ندارند، به جایی با وضعیتی بسیار نازل‌تر منتقل نمی‌شوند.

ما تعدادی مذهب رسمی داریم که بر پایۀ تفکر آخرالزمان شکل‌ گرفته‌اند. دست‌کم آن‌ها به جای تعیین یک تاریخ، درک درستی از پایان دارند. حتی مایایی‌های باستان چنین تفکری داشتند. تقویم مایایی یکی از چرخه‌های بزرگ خود را در دسامبر ۲۰۱۲ به پایان برد و منشأ تعداد زیادی نظریه دربارۀ پایان جهان در ۲۱ دسامبر سال ۲۰۱۲ (ساعت ۱۱:۱۱) شد. در عوض، تمام چیزی که نصیبمان شد فیلم "۲۰۱۲" بود، یک حماسۀ هالیوودی دیگر از فاجعه (در سایت مشهور Rotten Tomatoes نمره ۳۹ را گرفت).

در حقیقت، بدبینی کاملاً مشهود هاوکینگ بازتاب‌دهنده نگرانی فزاینده بسیاری از دانشمندان است که می‌گوید ما نخواهیم توانست گرمایش از کنترل خارج‌شدة این سیاره را متوقف کنیم. این باعث شده تا برخی شروع به بحث در مورد آن چیزی کنند که «مهندسی جغرافیایی[۱]» می‌نامند؛ یعنی «اعمال حساب‌شده یک جریان زیست‌محیطی در سطحی وسیع که در تلاش برای مقابله با اثرات گرمایش جهانی بر وضعیت آب‌وهوایی زمین تأثیر می‌گذارد». هدایت مقادیر عظیمی از دی‌اکسیدکربن به بیرون از جو از طریق ابزارهایی که هنوز برای علم ناشناخته است، یکی از این اقدامات است.

شبیه داستانی علمی تخیلی است، نه؟ باید هم باشد. بسیاری از داستان‌ها و طرح‌های علمی-تخیلی در فیلم‌ها و رمان‌ها حول محور مهندسی جغرافیایی و یافتن جایگزینی برای زمین می‌چرخند که برای علاقه‌مندان این ژانر آشنا است. نیازی نیست خیلی دور برویم، فیلم‌های تأثیرگذار «بیگانه» (Alien) چند مثال را آشکار می‌کنند. در «بیگانه ۲»، سیگورنی ویور و دوستانش با بیگانگان مواجه می‌شوند و آنان را روی سیاره‌ای که در حال آماده شدن برای جایگزینی زمین است، شکست می‌دهند. در آخرین فیلم از این مجموعه، «بیگانگان: پیمان»، مهاجرین در راهشان به‌سوی سیاره‌ای شبیه زمین -سایه‌های تفکر استفن هاوکینگ- در حال حمل تجهیزات عظیمی برای سکونت هستند.

شما خودتان می‌توانید قضاوت کنید که این پیشنهادات مهندسی جغرافیایی چقدر تأثیرگذارند. می‌توان سر این به توافق رسید که اکثر راه‌حل‌ها که تا به امروز پیشنهاد شده‌اند، زیادی فرضی‌اند و برای اینکه در سطحی جهانی اعمال شوند هزینه زیادی می‌برند و یا اینکه پیامدهای منفی دارند. پس چه باید کرد؟ ما زمین را درست می‌کنیم یا تعداد کمی از ما روزی عادات بدمان را جمع می‌کنیم و راه ستاره‌ها را در پیش می‌گیریم؟

هفت سیاره با پتانسیل دمای زمین اخیراً در منظومه‌ای به نام تراپیست ۱ (Trappist-۱) کشف‌ شده‌اند که ۳۹ سال نوری با ما فاصله دارند. اگر با سرعت نور حرکت کنیم، ۳۹ سال طول خواهد کشید تا مهاجرین به آنجا برسند. هاوکینگ معتقد است که انسان‌ها در ۲۰۰ تا ۵۰۰ سال آینده است که تکنولوژی سفر میان‌ستاره‌ای را توسعه داده‌اند. آیا این فناوری، سفر در ۱۸۶۰۰۰ مایل بر ثانیه -یعنی سرعت نور- را هم شامل می‌شود؟ آیا این تکنولوژی دوره‌های طولانی زیست تعویقی[۲] را هم در بر می‌گیرد؟

ازقضا تنها دانشمندان نیستند که این رؤیاها را در سر می‌پرورانند. الون ماسک مؤسس فناوری‌های اکتشافی فضا (SpaceX) است که به پیشرفت‌ها و ساخت راکت‌های پیشرفته و فضاپیماها برای مأموریت‌های فرازمینی نظارت می‌کند. مأموریت ثابت SpaceX قادر ساختن انسان‌ها برای سفر به فضا و انتقال چند گونۀ جانوری برای تشکیل تمدن در آنجاست، پیش از هر چیز با ساختن شهری خودسامان روی مریخ.

هاوکینگ می‌گوید: «ساکن شدن انسان‌ها روی سایر سیاره‌ها دیگر داستان علمی-تخیلی نیست و می‌تواند یک واقعیت علمی باشد. گونۀ بشر به‌عنوان گونه‌ای خاص حدوداً ۲ میلیون سال به حیات ادامه داده است. تمدن حدود ۱۰ هزار سال پیش آغاز شد و درجۀ پیشرفت پیوسته در حال افزایش بوده است. اگر بشریت می‌خواهد ۱ ‌میلیون سال دیگر به بقای خود ادامه دهد، آینده‌اش در گرو رخت بربستن به جایی است که هیچ‌کس دیگری قبلاً نرفته است.»

چون هاوکینگ در سخنانش به شکلی تابلو نکته‌ای نمادین را از داستان «پیشتازان فضا»[۳] دزدید، اجازه دهید من هم به‌طور مختصر یک داستان علمی-تخیلی را برای هر نویسنده‌ای که دلش می‌خواهد ایدۀ آن را بردارد، بگویم.

سال ۲۱۶۷ است و گروهی از مهاجرین امیدوار در حال راندن یک کشتی میان‌ستاره‌ای هستند که دور سیارۀ نابودشده‌مان دارد می‌چرخد. مقصد؟ منظومۀ تراپیست ۱، سیارۀ شماره ۴ -قبلاً «زمین جدید» خوانده می‌شد- با فاصلۀ ۳۹ سال نوری.

در این حین در تراپیست ۴ گروهی از ساکنان عجیب‌الخلقه (شبه‌حشره) آن یک کشتی میان‌ستاره‌ای را می‌رانند که دور سیارۀ نابودشده‌شان می‌چرخند. مقصد؟ سیارۀ شماره ۳ از یک ستاره با فاصلۀ ۳۹ سال نوری.

حدود ۵/۱۹ سال پس از آغاز سفرشان، دو کشتی از فضای ژرف می‌گذرند، مسافران هر دو کشتی در زیست تعویقی هستند. دو کشتی حسب الوظیفه وقایع را ثبت می‌کنند.

و... خب، فکر کنم ماجرا را گرفتید!

ارجاعات:

[۱] Geoengineering

[۲] Suspended Animation: فرایند زنده نگه داشتن بدن یک جاندار. این عمل با سرد کردن شدید بدن همراه است. قرار دادن فضانوردان در حالت زیست تعویقی یکی از راه‌های سفر به فضا بدون پیر شدن به دلیل مسافت نوری است.

[۳] Star Trek

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 223


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995