Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


چرا بیشتر جوانان افغان سیاسی اما غیر حزبی اند؟

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[20 Jan 2015]   [ بی بی سی]


بی‌بی‌سی به مناسبت هفتصد و پنجاهمین سالگرد تشکیل پارلمان بریتانیا در یک پوشش ویژه، به موضوع دموکراسی می‌پردازد. به همین بهانه‌ از شماری فعالان افغان خواستیم تا در مورد فعالیت‌های سیاسی شان بگویند و به این سوال‌ها پاسخ بدهند:


چرا بسیاری از جوانان افغان در حالی‌که دغدغه های جدی سیاسی دارند و سیاست برای آنها مهم است اما عضو هیچ حزب سیاسی نیستند. نگاه این عده که شمارشان نیز قابل ملاحظه است نسبت به سیاست و حزب سیاسی چیست؟

 

زرقا یفتلی، فعال حقوق زنان


۱۳ سال گذشته، ۱۳ سال تلاش و تکاپوی گروه های مختلف برای افغانستان بود. در این دوره حضور سیاسی بانوان و کار و پیکار آن ها برای رسیدن به حقوق برابر شان، برجسته ترین کنش در افغانستان پس از طالبان بود.


زنان افغانستان به حمایت دنیا و تلاش خود، در کنار قربانی های بی شماری که دادند و می دهند، پی بردند که تنها با مشارکت سیاسی و فعالیت پیگیر است که می توانند به حق شان برسند و از خشونت های فزاینده در برابر شان بکاهند.


من دغدغه سیاسی دارم، دغدغه رسیدن به جایگاهی که به عنوان یک بانوی فعال مدنی-سیاسی، بتوانم در تصمیم گیری های کلان سیاسی آینده سهم داشته باشم تا بتوانم از حقوق خود و دیگر شهروندان این کشور دفاع کنم.


اما عضویت هیچ یک از احزاب سیاسی را ندارم، چون احزاب در افغانستان تا هنوز ریفرم اساسی و دموکراتیک را تجربه نکرده اند. اکثر این احزاب، بیشتر در محور فرد شکل گرفته است تا برنامه. اما امید وارم که در آینده ما شاهد احزاب قوی، سراسری و مردمی باشیم.


منیره یوسف‌زاده، فعال مدنی


محال است افغان باشی و دغدغه سیاسی نداشته باشی. افغان باشی و از آینده ات در این سیاست متزلزل و امنیت شکننده نترسی. بله دغدغه سیاسی دارم، برای من مهم است وضعیت سیاست افغانستان به کجا می انجامد چون به نظر من ریشه بیشتر مشکلات فعلی مان در سیاست نادرست کشورمان است. همیشه رسانه ها را تعقیب می کنم و کوشش می کنم نظراتم را در قالب مقاله کوتاه یا بلند در شبکه های اجتماعی و رسانه های نوشتاری داشته باشم و گاهی مصاحبه هم می کنم. شاید من جز معدود فعالین مدنی هستم که به این باورم که باید فعال مدنی اگاهی کامل سیاسی از اوضاع داشته باشد چرا که فکر می کنم ریشه بیشتر فعالیتهای مدنی در نارسایی ها یا مشکلات سیاسی است.


عضو هیچ حزب سیاسی نیستم. چون به این باورم ما هنوز حزب سیاسی به معنای واقعی نداریم. احزاب ما متاسفانه با نام‌های بزرگ و کلان اهداف خُرد قومی، مذهبی، لسانی را پیش می برند و در خدمت پیش برد منافع گروه های کوچک هستند. بیشتر احزاب ما متاسفانه تبدیل به کانون باجگیری های سیاسی، اقتصادی تبدیل شده است. یعنی احزاب هم به نوعی از مردم یا اعضایش سو استفاده می کنند در این صورت ترجیح می دهم کنار فعالین مدنی کشورم مستقلانه کار کنم.


رامین انوری، فعال مدنی


داشتن دغدغه سیاسی، برای من لزوما به معنای "عضویت در حزب سیاسی" نیست. برعکس، باور دارم که در مواردی، عدم عضویت در "احزاب" کمک می کند مسئولیت "روشنفکری" انسانها در جامعه بهتر ادا شود.


آنچه من را از عضویت در هر حزبی باز می دارد، نیاز به حفظ استقلالِ ارزشی است. به باور من، به همان اندازه که تشکیل احزاب سیاسی برای بردن یک جامعه به سمت دموکراسی مهم است، به همان اندازه، دوریِ عده ای از "احزاب سیاسی" نیز در این زمینه اهمیت دارد؛ این عده، معمولا کسانی هستند که حق اعتراض و انتقاد نسبت به هر پدیده موجود و همچنین حق حمایت از موضع برحق "ناتوانان جامعه" را برای خود محفوظ نگه‌ میدارند.


احزاب سیاسی در نفس خود، مجبور هستند گوشه چشمی به معاملات و داد و گرفت های سیاسی داشته باشند که در نهایت امر، روی چگونگی قضاوت ارزشی افراد وابسته به آن، تاثیر می گذارد و صدای اعتراض را محدود می کند.


آثار حکیمی، فعال سیاسی


به باور من، دموکراسی تازه شکل گرفته در افغانستان که هزینه‌ هنگفت جانی و مالی گرفت، نماد روشن از یک شیوه سیاسی انسانی و همه پذیر در کشور ارائه کرد. وقتی در پارلمان کشور نماینده های هویت های متعدد از ولایت هایی که پیش از این به زور تک هویتی معرفی شده بود، بیرون می شود، این یعنی که دموکراسی کمر تمامیت خواهی و استبداد را خم کرده و زود است که ما شاهد یک جامعه ی عدالت‌خواه و ارج‌گزار به حقوق همه شهروندان را شاهد باشیم.


می خواهم به عنوان یک فعال سیاسی از راه مدنی آن، وارد قدرت کشورم شوم و برای تحقق آرمان های خودم و هم باورانم تلاش کنم. من عضو حزبی نیستم. چون از یک سو احزابی که امروز در افغانستان فعالیت دارند، در مدرن سازی ساختار خویش ناکام بوده اند و تا هنوز نتوانستند نشان بدهند که بستری برای رسیدن به اقتدار نسل نو باشد. از این رو، این احزاب در جذب نسل نو، کمتر موفق بودند. مسئله دیگر، سیاست حزب ستیزانه ای بود که در سیزده سال گذشته دنبال شد. دولت افغانستان عملا زمینه را برای رشد نکردن احزاب از طریق سهمیه ندادن به احزاب در انتخابات و قوانین به حاشیه راند.


منوچهر فرادیس، نویسنده


به عنوان یک نویسنده افغانستانی، بلی دغدغه سیاسی دارم. وضعیت کشور امروز به گونه‌ای است که ابراز نظر در هر مسئله‌ای خواهی نخواهی در نهایت سیاسی می‌شود و به آن می‌انجامد. آن‌چه دغدغه سیاسی مرا سمت و سو می‌دهد وضعیت اجتماعی ناهنجاری است که ربط پیدا کرده به نهادهای سیاسی؛ وضعیت نابسامان اجتماعی. من مسئولم در برابر اقدامات قوم‌گرایانه، ناعادلانه و ضد مدنی ابراز نظر کنم و جهت بگیرم. همۀ این مسائل در نهایت امر سیاسی است و به آن ارتباط می‌گیرد.


من عضو هیچ حزب سیاسی نیستم، چرا؟ چون در افغانستان ملت به معنای مدرن کلمه وجود ندارد و هنوز شکل نگرفته. در کشوری که ملت وجود نداشته باشد، بدون شک احزاب بر محور مذهب، قوم و ایدئولوژی‌های سیاسی و دینی شکل می‌گیرند که در واقع خلاف آن‌چه منافع ملی پنداشته می‌شود، است.


من به عنوان نویسنده نمی‌توانم اندیشه و فکرم را در محدودۀ گرایش سیاسی‌ و حزبی محدود کنم. نویسنده باید فکر و قلمش آزاد باشد، آن قدر فکرش آزاد باشد که بتواند حتا به مذهبی که اعتقاد دارد، خرافاتش را به نقد بکشد. در واقع نویسنده، روشن‌فکر است، روشن‌فکر نمی‌تواند وابسته به حزبی یا جریان سیاسی‌ای یا نهاد دولتی‌ای باشد، چون محدود می‌شود و تولید فکر نمی‌تواند.


برکت‌الله رونق، روزنامه نگار


من به حیث یک شهروند افعانستان دغدغه کلان سیاسی که دارم اینست که آینده سیاست و موضع‌گیری سران سیاسی با گذشت هر روز پیچیده تر می‌شود، ناکامی سیاستمداران در برقراری صلح نسبی در کشور و آینده مبهم مذاکرات صلح با طالبان ناامیدی هایم را نسبت به آینده سیاسی کشورم بیشتر می‌سازد. من عضو کدام حزب سیاسی نیستم و تصمیم هم ندارم که عضویت کدام حزب را کسب کنم و دلیل مشخصی که برای ابا ورزیدن از این کار دارم اینست که تا هنوز احزاب سیاسی در کشورم تعریف مشخص از کارکردهای شان برای مردم ارائه نکرده اند و کاملا قومی و سمتی عمل می‌کنند.


فواد رسولی، فعال سیاسی


مهمترین دغدغه من اقتصاد کشورم است که ما چگونه می‌توانیم اقتصاد کنونی کشور را که فعلا در وضعیت دشوار قراردارد، به سمت شگوفایی هدایت کنیم. در این زمینه و برای بهبود یک اداره سالم عاری از فساد، استفاده از نیروهای جوانان در تمام بخش‌های دولتی و خصوصی لازمی است. من عضو حزب سیاسی هستم. من معتقدم که ائتلاف ملی از تمام اقوام این سرزمین نمایندگی می‌کند و یک خط مشی روشن برای مردم افغانستان دارد. به همین دلیل من عضو این حزب میباشم.


ولید تمیم، پزشک


امیدواری‌ها در هوا معلق اند، تشکیل حکومت خارج از قانون اساسی کشور، تاخیر در روند حکومتداری موثر و تشکیل کابینه، ظهور و تحرکات گروه های تندرو در سطح منطقه و جهان از یک سو، و از طرف دیگر متقاعد شدن پاکستان در مبارزه با تروریسم، احتمال دخیل شدن مخالفین مسلح در روند صلح، حمایت قاطع جامعه جهانی از حکومت وحدت ملی در افغانستان سبب شده است تا امید به فردای روشن را با هزار اشتیاق اما با دید مملو از شک نگریست. احزاب سیاسی در افغانستان به اساس این نکات فاقد اعتبار اند؛ ١- احزاب سیاسی با چهره های تکراری و مرتبط با یکی از ادوار خونین کشور و داشتن تعلقات با سازمان های استخباراتی در منطقه. ٢- حلقات و تیکه داران قومی جهت باج گیری های سیاسی و سهم در قدرت. ٣- احزاب فاقد آجندای ملی که در گذشته سبب جنگ های داخلی، کودتا ها، ویرانی و بی ثباتی سیاسی در کشور شده اند، همه با هم مرا واداشته تا عضویت هیچ حزب سیاسی را نداشته باشم ولی همیشه سهم فعال در روندهای بزرگ ملی، سیاسی و اجتماعی جهت رفاه کشور و مردم خود داشته ام و به فعالیت های خود ادامه می‌دهم.


هادی صادقی، روزنامه نگار


در افغانستان برای یک فعال اجتماعی و فرهنگی، فاصله زندگی خصوصی و سیاست تقریبا به صفر رسیده است و برای یک دانشجو، روزنامه نگار یا فعال فرهنگی و اجتماعی همه چیز از کار، تحصیل و زندگی گرفته تا سرنوشت خودش و جامعه و برنامه های که در زندگی اش دارد همه و همه با سیاست پیوند خورده است. برای این همه ناگزیر از داشتن دغدغه سیاسی است. احزاب سیاسی نزدیک ترین دریچه ورود به سیاست است. از طرفی دیگر نمی شود به تنهایی باورها، اهداف و برنامه های سیاسی خود را تعقیب و عملی ساخت؛ این احزاب سیاسی و نهادهای مدنی است که شما می توانید شماری از همفکران خود را گرد آورید و مشترکا در قالب حزب سیاسی یا نهاد مدنی تفکر، اهداف و برنامه های سیاسی خود را تعقیب کنید.


مرتضی رحیمی، روزنامه نگار


بزرگترین دغدغه من مشکل امنیتی است و ناامنی ها هم چندان بی ربط به سیاست نیست و می خواهم این را بگویم که ناامنی افغانستان ریشه در سیاست دارد. گروه هایی که به نام های طالب و غیر طالب در افغانستان سلاح علیه دولت گرفته اند، به دنبال قدرت هستند و فقط این را می خواهند تا اهرم سیاست کشور را بدست گیرند و بس. از سوی دیگر افغانستان پسا طالبان یعنی افغانستان در سیزده سال گذشته حکومتی داشت که از هر لحاظ دچار ضعف ها و مشکلات بود. از سیاست گذاری گرفته تا حکومت داری و غیره. جامعه جهانی نیز در این سیزده سال فقط ماهی خوردن را به دولتمردان افغانستان یاد داد نه ماهی گرفتن را. عضویت کدام حزب سیاسی را ندارم و دلیل آن هم این است که سودی در حضور در احزاب قومی نمی بینم. افغانستان هم تاکنون فاقد کدام حزب فرا قومی است و همین مساله باعث شده تا احزاب آنچنانی که باید در مسائل کشوری نقش و عملی را ایفا کرده نتوانند. منتظر روزی هستم که حزبی فراقومی در افغانستان تشکیل شده که هدفش فعالیت برای افغانستان و ملت افغانستان باشد نه برای بخشی از افغانستان و یا قومی از ملت افغانستان.


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۹ آوریل ۲۰۲۴

حقوق‌بشر

+ پیام نرگس محمدی از زندان اوین به پارلمان اروپا  نرگس محمدی

+ زمانه چه بازی ها که ندارد کیومرث صابغی

+ معترضان قم پس از شکستن درهای حضرت معصومه با شعار 

+ ... 

+ مردی که گناهش پرخاش به خرافات بود--به یاد سالگرد کشتن احمد کسروی در بیستم اسفند۱۳۲۴* محمد امینی

+ فراخوان برای شرکت در تظاهرات اعتراضی به نقض گسترده حقوق بشر در ایران 

+ جک ما از دنیای تجارت خداحدافظی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ حمایت بیش از ۳۶۰۰ نفر در حمایت از رامین حسین پناهی و نسرین ستوده 

+ آموزش رایگان حق همه‌ی کودکان است؛ 

+ اتحادیه اروپا از عربستان خواست در مورد کنشگران بازداشتی اطلاعات ارائه کند 

+ تاکید کانادا بر «حقوق بشر» پس از واکنش شدید عربستان به درخواست آزادی فعالان 

+ پیکر عباس امیرانتظام به خاک سپرده شد 

+ اطلاعیه جبهه ملی ایران 

+ انتقاد دیده‌بان حقوق بشر از دستگیری رقصندگان اینستاگرامی ایران 

+ بازداشت چند نفر در سیستان و بلوچستان به اتهام ارتباط با رسانه‌های خارجی رادیو فردا

+ دومین تجمع در برازجان؛ صدها تن به قطعی و جیره‌بندی آب اعتراض کردند 

+ شصت وكيل دادگستري از ريس جمهور ایران درخواست فوري توقف اجراي حكم اعدام رامين حسين پناهي كردند 

+ اعتراض در محل نماز جمعه خرمشهر: «به نام دین، ما را غارت کردند» 

+ هجوم مأموران امنیتی به منزل کاووس سیدامامی 

+ «اعتصاب غذای» ده درویش زن در زندان قرچک ورامین 

+ گزارش پزشکی قانونی از وجود «محل تزریق و کبودی» در بدن کاووس سید امامی‎‎ 

+ در خواست شکستن اعتصاب غذای گلرخ ایریایی 

+ . 

+ ایران ما و روز جهانی زنان 

+ رامین سیدامامی: مادرم را تهدید کردند که درباره مرگ پدرم با رسانه‌ها حرف نزند 

+ گزارشی از یک بازدید میدانی از جنگل‌ها و منابع طبیعی در غرب مازندران کوروش برارپور

+ پلیس تهران ۲۹ شهروند معترض به حجاب اجباری را بازداشت کرد 

+ اعتراضی دیگر به حجاب اجباری در تهران؛ نسرین ستوده: دختر خیابان انقلاب آزاد شد 

+ اعتراض کانون صنفی معلمان استان تهران به ادامه بازداشت معترضان 

+ دختر_خیابان_انقلاب_کجاست؟ سوالی که هزاران بار در توییتر پرسیده شد‌ 

+ ادامه بی‌خبری و نگرانی خانواده‌های چهار دانشجوی زندانی 

+ جنازه سارو قهرمانی به خانواده‌اش تحویل داده شد 

+ عفو بین‌الملل خواستار تحقیقات فوری درباره موارد «خودکشی» در زندان‌های ایران شد 

+ ۲۲ شورای صنفی دانشگاه‌های سراسر کشور خواستار آزادی دانشجویان بازداشتی شدند 

+ بازتاب اعتراضات ایران در رسانه‌های خارجی و بین‌المللی 

+ اعتراضات در شهرهای ایران ادامه یافت - مرگ بر خامنه ای 

+ «تجمع اعتراضی در کرمانشاه» 

+ بازار دست دلال‌هاست مسلم تقوی

+ مردم با هشتگ به جنگ گرانی می‌روند مینا شهنی

+ وقتی نه مسکن مهر، مهر داشت؛ نه فکری به حال آینده کردیم 

+ تظاهرات اعتراضی علیه حکم اعدام  

+ اطلاعیه مطبوعاتی همبستگی جمهوریخواهان ایران در نیویورک 

+ گزارشی از سفر امدادی به استان کرمانشاه برای کمک به هم میهنان زلزله زده. کوروش برارپور

+ گزارشی از سفر امدادی به استان کرمانشاه برای کمک به هم میهنان زلزله زده کوروش برارپور

+ وقتی زن بی پناه است رضارخشان

+ شادمان چون مرگ ناصر فكوهي

+ هیولای درون*  ناصر فکوهی

+ در سفر به مناطق زلزله زده، هویت قومی و غرور ملی هم میهنان کوردمان را «نادیده انگاشته شده» و «سرکوب شده» دیدم!‎ ×  کوروش برارپور

+ ابر‌ بحران‌ها و آینده ترسناک ایران 

+ جنبش بازنشستگان: 

+ خطاب به فولادگران به پاخاستۀ اهواز 

+ بغض‌های موسیقی و کفن‌پوشان/ 

+ آنجلینا جولی برای دانش آموزان پیام داد/ برای حقوق بشر تلاش کنید 

+ نامه آتنا دائمی به مناسب پایان ۵۴ روز اعتصاب: اعتصاب غذا کردم که صدای بی صدایان باشم 

+ آقا تا حالا شده با یک زن خشونت کنید آیدین پورخامنه

+ دو گونه انسانی، دو جهان مریم رضایی

+ خشونت‌های واقعی در فضای مجازی شکوفه احمدی

+ خشونت‌های فرساینده روزمره سمیه قدوسی

+ نامه‌ی آتنا دائمی زندانی در اعتصاب غذا در زندان اوین آتنا دائمی

+ تحلیلی آسیب شناختی بر موقعیت بحران های کالبدی شهر در تهران با نگاهی به آتش سوزی و تخریب ساختمان پلاسکو  ناصر فکوهی

+ بحران نوجوانی و جوانی در ایران امروز در گفتگو با ناصر فکوهی ناصر فکوهی

+ ابراز بی‌اطلاعی نماینده مجلس از بازداشت معترضان به پارازیت در شیراز رادیو فردا

+ حامیان آرش صادقی مقابل زندان اوین تجمع کردند رادیو فردا

+ جهانی بدون جنگ  سایت آینده نگر

+ واکنش وزیر کشور به گورخوابی: از ترس بازداشت به گورستان پناه می‌برند رادیو فردا

+ گورخواب‌ها زنده‌اند، انكار بس است 

+ نامه سرگشاده فرهادی به روحانی: سراسر وجودم شرم است و بغض 

+ ٥٠ زن، مرد و کودک، شب‌ها در گور می‌خوابند در هر گور یک تا ٤ نفر زندگی می‌کنند 

+ انتقادات مسعود شجاعی از فساد مالی و اخلاقی در فوتبال و جامعه رادیو فردا

+ حمایت ستاره‌های فوتبال ایران از مسعود شجاعی رادیو فردا

+ ثبت نزدیک به دو هزار شکایت در مورد تنبیه بندی دانش‌آموزان در سال‌های ۹۳ و ۹۴ 

+ در این مدرسه اگر شهریه پرداخت نکنید، شلاق می خورید و اخراج می شوید 

+ ویکی‌لیکس در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اسناد جدیدی منتشر می‌کند 

+ بی‌عدالتی اقتصادی امروز ایران در تاریخ معاصر بی‌سابقه است دکتر محمد مالجو

+ ایران در معرض بحران حذف جنین دختر  دکتر سیمین کاظمی

+ وقتی زنان در محیط کار کمرنگ می‌شوند مترجم رویا پاک سرشت

+ دور کردن زنان از بازار کار به‌ نام حمایت 

+ کشف مواد منفجره و پرچم داعش در عملیات جستجوی یک خانه در بروکسل 

+ فقر؛ مهم ترین عامل تن فروشی در جامعه ایران 

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس، گامی بلند برای مشارکت سیاسی زنان  شیرین فامیلی

+ نگاهی به سیمرغ عطار با پرسش از حقوق برابر جواد موسوی خوزستانی

+ شیوع «عروس – کودکان» سوری در یک نسل از دست رفته به روایت تصویر ترجمه رایحه مظفریان

+ کاندیداهای زن و موضوع «نظارت» بر انتخابات آمنه رضایی

+ مبارزه زنان برای راه یافتن به صندوق های رأی  دکتر فائنه حنیفه اوا

+ فروش دیوار برلین ترجمه فرانک فرید

+ تجربه حضور در نشست های زنان کاندیدا شهلا فروزانفر

+ درباره‌ «زبان زنان» شیرین کریمی

+ رد صلاحیت زنان: استراتژی حذف یا مقاومت برای تغییر؟  آزاده دواچی

+ بررسی نقش فناوری اطلاعات در حقوق زنان /فضای اینترنت جنسیتی نیست ثمین چراغی

+ ناسیونالیسم عربی و جنبش زنان عرب ترجمه و تلخیص مهسا پناه شاهی

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس - درباره رد صلاحیت گسترده کاندیداهای زن مجلس دهم کمیته من کاندیدا می شوم

+ کمپین تغییر چهره مردانه مجلس، تلاشی برای بازگرداندن تغییر به زندگی واقعی منصوره شجاعی

+ نشست پرسش و پاسخ با چهار تن از داوطلبان زن نمایندگی مجلس دهم گزارش: مریم جوادی – عکس ها: تینا سپاس

+ مداخله در انتخابات مجلس و خروج جامعه مدنی زنان از انفعال  آمنه کرمی

+ زیبایی‌شناسی در پروانگی مرضیه جعفری

+ ختنه دختران در میان اهل تشیع پاکستان و هند  سمیره حنایی- رایحه مظفریان

+ لغو حکم بخشداران زن خوزستان، با کدام مجوز شرعی؟ یاسمن الف

+ تجارب منحصر به فرد زنان در چالش برای تغییر چهره مردانه سیاست  صبا شعردوست

+ رفع تبعیض در ساختار مردانه سیاست؟ مریم مهیمنی

+ تبعیض جنسیتی در ساختارهای اجتماعی افغانستان ابراهیم داریوش



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995