Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


نظراتی بر اقتصاد ایران بخش نخست – نظام اقتصادی

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[24 Jan 2020]   [ فرهاد یزدی]

- بهمن سال 1398 – ژانویه 2020
بخش دوم – بخش خصوصی
محدوده گستره ی دولت
نیازهای بازار ایران
الف – دادگستری مستقل
ب – بانک مرکزی مستقل
پ- مالیات و اختلاف طبقاتی
ت – دانشگاه و موسسات پژوهشی
ث – جهان گرائی اقتصادی
ج- فرآینده خصوص سازی
چ – اتاق بازرگانی مستقل
ح – نقش زنان در اقتصاد
بخش پایانی – بخش ملی
بودجه
نفت و گاز در جهان
نفت و دمکراسی
بنگاه های اقتصادی نفتی
هزینه کرذن درآمد نفت
بیمه اجتماعی
تاسیسات زیر بنائی
طرح های نظامی


نظراتی بر اقتصاد ایران

بخش نخست –

پیش از آغاز بحث در باره آینده، نیاز است که نگاهی به آنچه که از نظام اسلامی باقی خواهد ماند، بی افکنیم. یک احتمال که نمی توان آن را رد کرد، تجزیه کشور براثر حمله مستقیم خارجی و یا جنگ داخلی براثر دخالت قدرت های بزرگ و کوچک جهانی است. در این صورت این نوشته بی ارزش است و کاربردی ندارد. فرض دیگر، خروج نظام اسلامی از صحنه سیاسی ایران با حفظ یکپارچگی سرزمینی کشور است. تنها با این فرض است که می توان به نوشته زیر نگاه کرد.
فرض دیگر براین است که کشور بر مبنای اراده ملی که بازتاب نظرات، خواست و هدف های ملت است با رعایت اصول لیبرال که تضمین کننده آزادی و حقوق فردی است، اداره می گردد. از این رو، از واژه "دولت" نه حکومت، بعنوان بازوی اجرائی کشور در این رابطه، استفاده می کنیم. نیازی به تکرار نیست که واقعیت دورتر از آن است و بسرعت به دست نمی آیند. ملت تنها در درازای زمان به سوی هدف های خود که ثابت نیستد و همیشه دگرگون می شوند، می تواند حرکت کند. دمکراسی نیاز به ایجاد نهادهای زنده و پویا و سپس پاسداری آن از جانب ملت، دارد. دمکراسی بنا بر طبیعت خود بازتاب خواست و هدف های ملت است. حکومت های خودکامه وسیله ی گروهی کوچک و خود سر اعمال می شوند و همواره منافع رژیم در اولویت قرار دارد. از این رو سیاست گذاری، سریع و قاطع و در بیشینه ی موارد خلاف منافع ملت. از سوی دیگر دمکراسی، زمان بر، پر تلاطم تا مرز هرج و مرج و کند عمل می کند. دمکراسی نمی تواند هیچ فرد ویا گروهی را به طور کامل راضی نماید، اما همواره تامین کننده نظر اکثریت افراد هرکشور بوده و بیش از هر رژیم سیاسی، منافع ملی را دنبال می کند. در یک دمکراسی زنده، منافع فردی و گروهی، نمی توانند، بر منافع ملی برتری داشته باشند. همزمان دمکراسی نیاز به پاسداری همیشگی وسیله ی ملت به صورت شرکت مستقیم در این فرآیند، دارد. بی تفاوتی دشمن دمکراسی است.

نظام اسلامی، تلاش کرد که دخالت خود را حتا در خصوصی ترین امور ملت وارد کند. بنا به طبیعت خود، از پول و منابع مالی آغاز کرد و به دیگر امور سرایت داده است. برآورد می گردد که بیش از 80% اقتصاد ایران در دست حکومت و وابستگان آن می باشد. این چنین نفوذی در اقتصاد و فسادی که بهراه آورده است به سادگی و بسرعت قابل ترمیم نیست. همزمان، تا سال ها در آینده، نفت و گاز تامین کننده اصلی ارز مورد نیاز کشور خواهند بود که در حال حاظر در اختیار حکومت است. از این رو، نقش دولت در اقتصاد ایران تا سال ها تعیین کننده خواهد بود. در اینجا تلاش خواهد شد تا بدور از آرزوها، هدف های رادیکال دور از دست رس، سرخط حوزه فعالیت روبه کاهش دولت را با در نظر داشتن واقعیت ها تا مقداری ترسیم گردد.

نمی توان اثرات سیاسی و اجتماعی بر اقتصاد هر کشور را، ایزوله نمائیم. با وجود این واقعیت، تلاش شده که تا آنجا که ممکن است، بحث را به اقتصاد محدود کنیم. با فرض پایداری سرزمینی ایران، نخست باید بتوانیم ارثیه اقتصادی رژیم اسلامی برای ایران را، برآورد کنیم: براثر سال ها سیاست غلط اقتصادی، فساد و تورم شدید در حالی حکمفرماست که بنگاه های اقتصادی کوچک و بزرگ، خصوصی و دولتی، یا به طور کامل تعطیل و یا با ظرفیت پائین و به طور نیمه جان فعال می باشند. در چنین حالتی، پول ملی بایستی بی ارزش شده و ارزش آن به سطح بسیار پائین سقوط کرده باشد. قیمت گذاری و دادوستد بر مبنای ارز خارجی و به ویژه دلار، انجام پذیر خواهد شد. از این رو، اولویت نخست برداشتن تحریم های اقتصادی و به ویژه مالی است که دارائی های بلوکه شده ایران بتواند به کشور سرازیر گردد. چنین امری سیاسی است. امید است که با اعلان رسمی نظام جدید سیاسی در ایران و اعلان خواست کشور برای تلاش در راه صلح و ثبات در منطقه، از این مشگل بتوان به سرعت گره گشود. چنانچه سازوکار برای برقراری دوباره روابط بانکی و مالی با ایران زمان بر باشد، باید به استقراض سریع از کشورهای دیگر دست زد. در این مورد تمرکز بر واحد های سیاسی عرب خلیج فارس است که ذخایر ارزی فراوان در اختیار داشته و برخلاف غرب می توانند به سرعت واکنش نشان دهند. این سرزمین ها از تغییر رژیم که نوید ثبات خواهد داد، استقبال کرده و آماده تثبیت رژیم جانشین خواهند بود. بدون تزریق فوری ارز خارجی، تورم لگام گسیخته شده و مهار آن نیاز به سال ها دارد که آسیب بیش تری بر اقتصاد ایران وارد خواهد کرد.

نظام اقتصادی.

تحولات سده بیستم در سطح جهان، یکبار برای همیشه ثابت کرد که توازن بخشی عرضه و تقاضا توسط اعمال آزاد، میلیون ها مصرف کننده و تولید کننده، با استفاده از مکانیسم بازار آزاد، تنها راه توسعه اقتصادی هم در کوتاه مدت و هم در درازمدت، است و بس. نظام بازار آزاد نه تنها بالاترین سطح زندگی مادی در جهان را فراهم آورده بلکه همزمان توانسته آزادی بالاتری رانیز برای بشریت به ارمغان آورد. امروز تمامی کشورهای پیشرفته جهان هم از نعمت آزادی و هم از درآمد سرانه بالا، همزمان برخوردار هستند. باید توجه داشت که دولت نوین، با هزینه هائی که بعهده دارد: پدافند ملی، آموزش و پرورش، بهداشت، محیط زیست، راه و تربری، اشتغال در بخش عمومی، بیمه بازنشستگی و بالاتر از همه نحوه تخصیص منابع، بالاترین اثر را بر اقتصاد دارد. از این رو تاکید بر اقتصاد بر پایه ی بازار آزاد، به معنای کنار گذاردن دولت از اقتصاد نیست. بلکه تنها اشاره به عدم مداخله مستقیم دولت در تولید، توزیع و بازرگانی می نماید. شوربختانه، بخاطر تبلیغ در سال های گذشته، واژه کاپیتالیسم در ایران و بسیاری نقاط دیگر و از آن میان در نزد اقتصاد دانان، از بار منفی برخوردار شده است. اما سابقه تاریخی ثابت کرده که در مقایسه، مناسب ترین رشد اقتصادی و آزادی را ارایه می دهد.
باید توجه داشت که کاپیتالیسم به صورت تعریف تئوریک آن، در جهان الگوی تصویر شده ای را ندارد. با صنعتی شدن و بهمراه آن، افزایش ثروت در جوامع پیش رفته، اختلاف طبقاتی به اندازه ای شدت گرفت که بسیاری خواستار مداخله دولت، به عنوان بازوی اجرائی تعدیل ثروت گردیدند. از این رو در کشورهای دارای بازارآزاد، گرچه نقش دولت در تولید و توزیع کم رنگ است، اما یکی از وظایف آنان مداخله در تقسیم ثروت به صورت بیمه های اجتماعی، خدمات مجانی و مساعدت به تهی دستان، پر رنگ شده است. در زمان حال، در همه ی کشورهای دارای اقتصاد باز، دولت در تعدیل ثروت، نقش موثری را بازی می کنند. اما شدت و گستردگی مداخله دولت ها در اقتصاد کشور، به نسبت تولید ملی، طیف گسترده ای را تشکیل می دهند. باید گفت که به جز چند استثنا در میان اقتصادهای کوچک، فقیر و ناتوان، دیگر کشوری را نمی توان یافت که به دولتی کردن وسایل تولید، اعتقادی داشته باشند.
تز برنامه ریزی مرکزی با تراکم فشرده، دیگر در جهان هواداران جدی ندارد. بغیر از اقتصادهای ناچیز کره شمالی، کوبا و شاید هم نیکاراگوئه، هوادار دیگری را نتوان در جهان یافت. چین "کمونیست" و جهش رشد اقتصادی حیرت آور آن، در کشوری با بیش از یک میلیارد نفر جمعیت و بسیار فقیر، موثرترین و بالاترین نماد این روند می باشد که با انقلاب اسلامی در ایران، همزمان شد. چین و تا اندازه ای روسیه، از نظر اقتصادی جوامعی با مالکیت خصوصی هستند که همزمان هوادار دخالت هرچه بیش تر دولت در مکانیسم بازار می باشند. حزب کمونیست چین، برخلاف روند موجود در جوامع پیش رفته، انحصار قدرت سیاسی در داخل را در دست دارد. این انحصار سیاسی به خودی خود نفوذ حکومت در اقتصاد، چه در بخش خصوصی و یا بنگاه های اقتصادی دولتی را تضمین کرده است. الگوی چین بخاطر رشد اقتصادی بالا، دو پیامد اجتماعی را نیز همراه آورده است: کاستن از انگیزه دمکراسی خواهی و افزایش فساد. جدا از الگوی چین، کاپیتالیسم در جهان در دو گروه دیده می شود: کشورهائی که تا اندازه زیادتر برای حل مسایل و اداره جامعه (بعنوان نمونه در بهداشت و آموزش و پرورش) بر سازوکار بازار تکیه می کنند. بزرگ ترین نمونه آن آمریکا می باشد. گروه دوم، بیش تر در میان کشورهای اروپائی یافت می شود، که تا مقدار زیادی برنامه های تامین اجتماعی و از آن میان بهداشت و آموزش از بودجه دولت تامین و وسیله ی دولت به طور مستقیم اداره می شوند. آنگاه بقیه کشورهای جهان به نسبت درجه سطح پیش رفت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فساد در کشورشان، با گرایش به برخی از ویژگی های هریک از این گروه، اداره می گردند.
براثر سال ها حکومت اسلامی، اقتصاد ایران بشدت آسیب دیده است. انتظار معجزه در کوتاه مدت را نمی توان داشت. بلکه با اصلاحات ژرف در ساختار اقتصادی کشور، می توان امیدوار بود که روند منطقی توسعه اقتصادی در درازای زمان در این سرزمین شکل گیرد. ایران بعنوان کشوری با سابقه دراز تولید و توزیع در سطح جهان، از فرهنگ مورد نیاز برای رشد و توسعه اقتصاد بر پایه ی بازارهای آزاد، برخوردار است و نیازی به آموزش اصول اقتصاد باز که همراه با خطرپذیری می باشد، ندارد. نیاز ایران، آموزش روش های جدید تولید، بازاریابی و توزیع همراه با شناخت اقتصاد جهانی است. اما بیش از همه، نیاز به درک این واقعیت است که نباید و نمی توان به حکومت برای حل مشکلات وابسته بود. واقعیت این است که، در مقایسه، حکومت بیش از آنکه عامل توسعه اقتصادی باشد، عامل ترمز کننده بوده است. یعنی بخش خصوصی در رقابت آزاد و در صورت دست یابی به منابع یکسان، می توانست از رشد بالاتری برخوردار شود تا حکومت. بازهم باید به این نتیجه رسید که اصلاح حکومت به صورتی که بتواند به عامل توسعه در تولید و توزیع، همپای بخش خصوصی بدل شود، ممکن نیست. زیرا برای بدل شدن به عنوان رقیبی قدر، لازمه آن افزایش اقتدار و دخالت حکومت در اقتصاد می باشد که نقض غرض است و بهمرماه، خودکامگی و فساد نامحدود می آورد. روسیه و رشد آلیگاپولی وابسته در دوران پوتین نمونه زنده این روش است. با نگاهی به جامعه کنونی ایران، در جهت مثبت از فرهنگ و همبستگی ملی، سنت دراز تولید و بازرگانی، ارزش بالای "کار" در جامعه، موقعیت جغرافیائی، نیروی انسانی با دانش در داخل و چند میلیون ایرانی پراکنده در سراسر جهان، دارنده سرمایه بزرگ و سطح تحصیل درجه یک بر مبنای استانداردهای جهانی و فراوانی منابع طبیعی، باید یاد شود. منابع طبیعی موجود در ایران به صورت نفت و گاز، ضامن ارز قابل توجهی است که هر لحظه و دستکم تا سال های چند، در اختیار خواهد بود.
در جهت منفی باید از اثرات اقتصادی نظام اسلامی بر ایران یاد کرد: نظام و حکومت بشدت متورم، فاسد در حالی که قدرت اقتصادی بسیار در اختیار دارد. برآورد می گردد که 80% اقتصاد ایران در دست و یا وابسته به حکومت است. رانت خواری، دست یابی سریع به بازده، دلالی و دور زدن قانون برای ثروت اندوزی، بیماری حکومتی است که با رسوخ در جامعه، به بیماری همگانی بدل شده است. بدون تردید بی فرهنگی حاکم بر اقتصاد ایران، در راه رسیدن به شکوفائی اقتصادی، تا سال ها بعنوان ترمز توانمندی عمل خواهد کرد. راه توسعه اقتصادی ایران روشن است: بکارگیری بهینه سازوکار اقتصادی موجود در بازار آزاد، که بدون وجود دادگستری مستقل و توانمند، غیر ممکن خواهد بود. به سخن دیگر کوتاه کردن هرچه بیش تر دست دولت در تولید و توزیع در اقتصاد کشور و افزایش توان دادگستری. نیاز است که برای پیش گیری از هرج و مرج هرچه بیش تر، این فرآیند به تدریج و با آهستگی که در درازای زمان شتاب خواهد گرفت، انجام شود. هیچ دولتی خواستار کاستن از قدرت و نفوذ خود نیست. از این رو چنین روندی با مخالفت عملی دولت ها در آینده روبرو خواهد شد. قدرت قانون گذاری، باید در مقابل تردید دولت ها مقاومت کرده و در راه کوچک کردن آنان و تمرکز زدائی مقابله نماید.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۷ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995