Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[02 Jun 2015]   [ فریبا فرهادیان‌ ]

جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌در فرهنگ قدیم، جنگ به‌معنای دویدن، جاخالی دادن و پرتاب کردن اشیاء به سمت یکدیگر بود. گرچه کم‌کم پرتاب دستی جای خود را به پرتاب با ماشین‌های مختلف بخشید و یا این‌که اختراع باروت باعث شد توانایی پرتابی اشیاء به سمت نیروهای دشمن افزایش پیدا کند. بعد از آن نوبت به سلاح‌های خودکار رسید که ارتش آمریکا در آخرین سال‌های جنگ جهانی اول از آن‌ها استفاده کرد. گرچه این پیشرفت‌ها بسیار قابل توجه بودند و می‌توانستند جنگ را به نفع طرفی که بیشترین امکانات این‌چنینی دارد به پایان برسانند اما مشکل آن‌ها این بود که تنها می‌توانستند دشمنی را که دیده و شنیده می‌شود مورد هدف قرار دهد.
از آن‌جایی که انسان همیشه سعی در پیشرفت داشته است! در این مورد نیز به پیشرفت خود ادامه داد تا مبادا از قافله عقب بماند! اختراع ادوات الکترونیکی و بخصوص رادار نقطه عطفی در این زمینه بود که باعث شد چهره جنگ دستخوش تغییرات اساسی شود. به‌این‌ترتیب کشتی‌ها و هواپیماها قادر شدند بر روی دشمنانی آتش کنند که از آن‌ها چیزی به‌جز یک سایه سبزرنگ نمی‌دیدند. بعد از آن سر‌‌و‌کله روبات‌های نظامی‌پیدا شد. موشک‌های کروز نمونه‌ای از این روبات‌های نظامی‌بودند که می‌توانستند به‌طور خودکار ماموریت‌هایی را انجام دهند که قبلا باید توسط سربازان انجام می‌گرفت. رادارهای پیشرفته‌تر هم که آمدند به خلبانان کمک کردند هواپیماهایی را هدف بگیرند که اصلا قادر به دیدنش نبودند.به‌زودی سیستم‌های روباتیک از این هم پیشرفته‌تر و مستقل‌تر شدند به‌طوری‌که جنگ‌افزارهایی ساخته شدند که به‌طور خودکار توانایی اکتشاف، ارزیابی هدف، موقعیت‌یابی، ردیابی، درگیری و در نهایت کشت و کشتار را داشتند. این کار درواقع مدیون ساخت حسگرهای الکترونیکی و پردازشگرهای پیشرفته‌ای بود که توانایی تشخیص هدف ثابت و سیار و نیز شناسایی روش‌هایی برای هدایت صحیح و خودکار را به جنگ‌جویان می‌دادند.
با تمام این پیشرفت‌ها در جنگ و فن‌آوری‌های مربوط به آن امروزه انسان‌ها به این‌ فکر افتاده‌اند که سلاح را به‌طور کامل از دستان هم‌نوعانشان بیرون بکشند و این بار سنگین را به دوش کامپیوترها بیندازند. مهم‌ترین اقدام در این زمینه ترقی سیستم‌های اطلاعاتی کامپیوتری است که با تکثیر سیستم‌های خودکار و نیمه‌خودکار سیار مثل روبات‌ها ترکیب شده است. به‌این‌ترتیب هم سرعت بالا می‌رود و هم محدودیت‌هایی که به‌واسطه زمان واکنش در انسان وجود دارد از بین خواهد رفت. سلاح‌های مدرن کامپیوتری توانایی درگیری با سرعت نور را دارند. به‌طور خلاصه باید گفت سیستم‌های نظامی‌امروزه خیلی سریع، خیلی کوچک و در تعداد خیلی زیاد هستند و باعث شده‌اند محیطی بسیار پیچیده از جهت نظارت و کنترل برای انسان‌ها به‌وجود آید.
● کاربرد فناوری اطلا‌عات در جنگ‌
فن‌آوری همیشه جزء مهمی‌از جنگ بوده است. در عصری که تعریف فن‌آوری همان تعریفی است که از فن‌آوری اطلاعات می‌کنند جای تعجب نیست که IT هسته مرکزی شکل‌گیری و تکامل هر جنگی باشد. ارتش‌های دنیا امروزه بر این باورند که "اطلاعات" اصلی‌ترین دستگاه تقویت‌کننده هر جنگی است. اهمیت اطلاعات در جنگ‌ها حتی بیش‌تر از اهمیت سربازان و سلاح‌ها و دیگر استانداردهای قدیمی‌است.
جنگ اطلاعاتی نشانه‌ای از دوران مدرن ماست. دنیای مدرن ما شدیدا وابسته به انواع فن‌آوری‌ها و بخصوص کامپیوتر است. جایی هم که وابستگی وجود داشته باشد، سطح آسیب‌پذیری بالاتر می‌رود. اقتصاد، سیاست، دولت‌ها و ملت‌ها همگی به کامپیوتر و اطلاعات وابسته‌اند. برخی صنایع مثل بانکداری، کارخانجات پیشرفته خودکار و یا صنایع شیمیایی و پتروشیمی‌بدون کامپیوتر و ارتباطات و یا زیرساخت‌های شبکه نمی‌توانند به‌درستی کار کنند و یا حتی از کار خواهند افتاد. درچنین دنیایی فلج کردن، فریب دادن و ازهم گسیختن سازمان‌ها و موسسات از طریق دستکاری و یا انهدام زیرساخت‌های اطلاعاتی آن‌ها را "جنگ اطلاعاتی" می‌گویند. طرف این جنگ می‌تواند یک شخص باشد (مثل خالی کردن حساب بانکی و یا خواندن ایمیل وی) و یا این‌که دولت‌ها و موسسات مهم هک شوند و اطلاعات آن‌ها به‌صورت پنهانی به‌سرقت رود. هم‌چنین تروریسم اطلاعاتی و نیز مقاصد نظامی‌(یعنی استفاده از تمامی‌موارد ذکر شده به‌همراه تکنیک‌های نظامی‌برای رسیدن به اهداف نظامی) از دیگر انواع این جنگ هستند. در نوع نظامی‌جنگ اطلاعاتی هم از تکنیک‌های نرم‌افزاری استفاده می‌شود و هم از انواع سخت‌افزاری آن. یک مثال از این گروه را می‌توان بمب‌هایی عنوان کرد که هدف آن‌ها مراکز کامپیوتری و یا دیگر نقاط اطلاعاتی دشمن است. جنگ‌هایی مثل جنگ‌های الکترونیک، که در آن‌ها علم و عمل از کار انداختن رادارهای دشمن به وسیله انفجار یا پارازیت حرف اول را می‌زند، چیزی کمتر از یک "جنگ اطلاعاتی" نظامی‌تخصصی نیست.
در جنگ‌های اطلاعاتی نیازی به ارتش پرتعداد نیست. درعوض سربازان این جنگ، افرادی هستند که تعداد آن‌ها کمتر از گذشته است اما به اطلاعات آنلاین، که از ماهواره‌ها و حسگرهای میدان جنگ به‌آن‌ها می‌رسد، مجهز هستند.آن‌ها می‌توانند با سرعت نور به محل‌هایی غیرمنتظره حمله کنند و پیروز شوند. در این جنگ کسی برنده است که بتواند بیشترین اطلاعات را از طرف مقابل کسب کند و آن‌ها را به استثمار بکشد. در چنین جنگی میزان کشته‌ها نیز در حداقل خود است. در واقع نه تحرک و نه حجم، هیچ‌کدام تعیین‌کننده نتیجه جنگ اطلاعاتی نیستند؛ درعوض طرفی برنده است که بیشتر می‌داند.در این جنگ، عملکردهای نظامی‌برطبق قوانین متکی بر اطلاعات هدایت می‌شوند و در آن سیستم‌های اطلاعاتی و ارتباطی تخریب می‌شوند.
فن‌آوری‌های زیادی در این نوع جنگ استفاده می‌شوند. این فن‌آوری‌ها بخصوص در زمینه فرماندهی و کنترل، جمع‌آوری اطلاعات، پردازش و پخش اطلاعات، مکان‌یابی دوست و دشمن، سلاح‌های هوشمند و .... کاربرد دارند. همچنین کورکردن ادوات الکترونیکی نیروی دشمن، پخش پارازیت، اغفال و هجوم سری به اطلاعات و مدارات ارتباطی دشمن از دیگر کاربردهای این فن‌آوری‌هاست.
حمله به شبکه به‌طوری که ظاهر صفحات وب به‌هم بریزد، تبلیغات سیاسی آنلاین برای افرادی که به اینترنت دسترسی دارند و مسموم کردن هوای جنگ، جمع‌آوری دیتا، ازکارانداختن تجهیزات نظامی‌کامپیوتری مثل رادارها و نیز حمله به زیرساخت‌های حیاتی دشمن مثل شبکه‌های ارتباطی و سوخت‌رسانی و ... در طبقه‌بندی جنگ اطلاعاتی جای می‌گیرند.
به‌گزارش McAfee کشور چین طلایه‌دار جنگ سایبر است. این کشور متهم به حمله سایبر به هند و آلمان و ایالات متحده است. گرچه خود این کشور اتهام فوق را رد کرده است.
● رادار و نظامی‌گری‌
رادار یک سیستم الکترومغناطیسی است که برای تشخیص و تعیین موقعیت هدف به‌کار می‌رود. با رادار می‌توان درون محیط‌هایی مثل تاریکی، باران، مه، برف، غبار و ... را که برای چشم غیر قابل نفوذ است دید. اما مهم‌ترین مزیت رادار توانایی آن درتعیین فاصله یا حدود هدف است. کاربرد رادارها در اهداف زمینی، هوایی، دریایی، فضایی و هواشناسی است.
اختراع رادار از یک پدیده فیزیکی و بسیار طبیعی به نام انعکاس الهام گرفته است. همه ما بارها و بارها بازگشت صدا را در مقابل صخره‌های عظیم تجربه کرده‌ا‌یم. امواج رادیویی و الکترومغناطیس نیز قابلیت انعکاس و بازتاب دارند و رادار بر اساس همین خاصیت ساده به‌وجود آمده است. ساده‌ترین رادارها در حقیقت از یک فرستنده و یک گیرنده رادیویی تشکیل شده‌اند. آزمایش اساسی ارسال امواج الکترومغناطیسی به‌سوی هواپیماهای در حال پرواز ، به‌وسیله یک دانشمند فرانسوی به‌نام "پیر داوید" انجام شد. بعد از آن در آغاز جنگ دوم جهانی بود که تکنسین‌های انگلیسی موفق شدند، نخستین مدل‌های راداری امروزی را بسازند.
همان‌طور که امواج دریا و امواج صوتی پس از رسیدن به مانعی منعکس می‌شوند، امواج الکترومغناطیسی هم وقتی به مانعی برخورد کنند، برمی‌گردند و ما را از وجود آن آگاه میکنند. به کمک امواج الکترومغناطیسی نه تنها از وجود اجسام در فاصله دور باخبر می‌شویم، بلکه به‌طور دقیق تعیین می‌کنیم که آیا ساکن هستند یا از ما دور و یا به ما نزدیک می‌شوند. حتی سرعت جسم نیز به‌خوبی قابل محاسبه است.
درجنگ جهانی دوم زمانی‌که رادار وارد صحنه نبرد شد، انگلستان پایگاه‌های وسیعی را مجهز به رادار کرد و به‌این‌ترتیب در کارهواپیماهای آلمانی اختلال ایجاد کرد. به عقیده بسیاری از کارشناسان، این رادار بود که آلمان را علی رغم حمله‌های گسترده هوایی بر روی شهرهایی نظیر لندن ، ناکام گذاشت. هم‌چنین بسیاری از زیر دریایی‌هایی که تعداد زیادی از کشتی‌های حمل و نقل و ناوهای جنگی متفقین را به قعر دریا می‌فرستادند، با کمک رادارها شناسایی شدند و در عملیات گوناگون خود شکست خوردند. رادارها حتی در توپخانه‌ها ، موشک اندازها و جنگ‌های زیر دریایی‌ها نیز وارد عمل شدند و توجه قدرت‌های بزرگ تسلیحاتی را ، حتی پس از شکست هیتلر و پایان جنگ جهانی به خودشان جلب کردند.
سیستم رادار در ابتدا با روشن کردن فرستنده ، یک دسته موج رادیویی متراکم در آسمان و در جهات مختلف پخش می‌کند. این ارسال برای چند میکروثانیه صورت می‌گیرد، حال فرستنده خاموش شده و گیرنده سیستم رادار مترصد دریافت پژواک امواج که به همراه اطلاعات حاصل از پدیده داپلر نیز هستند می‌ماند. امواج رادیویی با سرعتی معادل سرعت نور حرکت می‌کنند، تقریباً در هر میکروثانیه ۳۰۰ متر را در فضا طی می‌کنند؛ حال اگر سیستم رادار مذکور دارای یک ساعت بسیار دقیق و قوی باشد، می‌تواند با دقت بسیار بالایی موقعیت هواپیما را مشخص کند، با استفاده از روشهای خاص پردازش سیگنال برای تحلیل پدیده داپلر بر روی موجهای برگشتی می‌توان به دقت سرعت هواپیما را مشخص کرد.
آنتن رادار ، یک دسته پالس امواج رادیویی کوچک (اما قدرتمند) را با یک فرکانس مشخص منتشر می‌کند. هنگامی‌که امواج به یک جسم برخورد می‌کنند منعکس شده و در اثر پدیده داپلر فشرده ‌تر یا گسسته ‌تر می‌شوند. همان آنتن وظیفه دریافت امواج منعکس شده را نیز که البته بسیار کمتر از امواج ارسالی هستند بر عهده دارد.
● سلاح‌های پرانرژی‌
یکی از سلاح‌هایی که این روزها در جنگ‌ها کاربرد دارد، سلاح‌های پرانرژی فرکانس رادیویی هستند. این سلاح‌ها از امواج رادیویی پرقدرت برای از هم گسیختن ادوات الکترونیکی استفاده می‌کنند. این سلاح‌ها یک نوع از سلاح‌های انرژی هدایت‌شده محسوب می‌شوند و مشابه تشعشعات الکترومغناطیسی و عمل می‌کنند و ولتاژی مخرب را درون سیم‌کشی‌های الکترونیکی القاء می‌کنند. این سلاح‌ها معمولا جهت‌دارند و می‌توانند روی یک هدف بخصوص با استفاده از یک رفلکتور سهمی‌وار متمرکز شوند.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۹ مارس ۲۰۲۴

تکنولوژی

+ چه تکنولوژی‌هایی باعث تحول دیجیتال در صنعت کشاورزی می‌شوند؟ -

+ ارتباط انقلاب صنعتی چهارم با تحول دیجیتال چیست؟ -

+ هوش مصنوعی در خدمت دموکراسی /

+ انقلاب صنعتی چهارم چیست و چگونه بر زندگی ما تاثیر می گذارد؟ فاطمه حسینی

+ یادگیری ماشین آنلاین چیست و چرا نقش مهمی در دنیای هوش مصنوعی دارد؟  حمیدرضا تائبی

+ خودیابی فرهنگی در جهان دیجیتال  فرهنگ امروز/ عیسی عبدی

+ انقلاب بزرگ فین‌تک‌ها در یک دهه آینده مترجم: مهسا قنبری

+ راهکار محققان برای مجهز شدن IoT به شبکه‌های عصبی بهینه  مهدی صنعت‌جو

+ ۱۰ شغلی که هوش مصنوعی تصاحب نخواهد کرد  مهدی صنعت‌جو

+ پیوند کامپیوتر و مغز انسان محسن آقاجانی

+ فناوری‌های نوظهور 

+ قدرت‌نمایی هوش مصنوعی در دنیای داروسازی حمیدرضا تائبی

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر 

+ فناوری تشخیص چهره در یک قدمی زندگی ما حمیدرضا تائبی

+ آیا تلفن هوشمند، بخشی از وجود ماست؟ 

+ انقلاب عاشقانه در زمانه تکنولوژی 

+ آیا تکنولوژی باعث خوشبختی بشر می‌شود؟ محمدحسین آشنا

+ آیا فناوری تشخیص چهره نگران کننده است؟  مهدی زارع سریزدی

+ روبات‌هایی که می‌بینند و از انسان می‌آموزند- مهدی صنعت‌جو

+ یک راهکار عالی برای آنکه بدانید اینترنت شما چه زمانی قطع شده است حمیدرضا تائبی

+ آیا ماشین‌ها ما را از کار برکنار خواهند کرد؟ حمیدرضا مازندرانی

+ پیامدهای نسل چهارم فناوری رسانه‌های اجتماعی  دکتر محمود سریع‌القلم

+ طبقه‌ای به نام علوم انسانی دیجیتال 

+ تکنولوژی و آینده جامعه 

+ گشايش اولین فروشگاه بدون فروشنده و صف توسط آمازون 

+ فناوری‌هایی که در سال ۲۰۱۸ رشد می‌کنند مهدی مطلبی

+ صوفیا، ربات شهروند تمایل به تشکیل خانواده دارد! 

+ روبات عصیانگر در شهر بی‌قانون؛ آغاز عصر وحشت حمیدرضا تائبی

+ اسکلت‌ پوشیدنی شنوا برای معلولین مهدی صنعت‌جو

+ سازمان ملل، هوش مصنوعی را زیر نظر می‌گیرد مهدی صنعت‌جو

+ عطش ساختن فردا  سید کامران باقری

+ کارخانه های آینده | کسب و کاری با فناوری چاپ سه بعدی 

+ تكنولوژى‌آموزشى‌ يا‌تكنولوژى‌يادگيرى 

+ با این لباس هوشمند گرم می‌شوید 

+ خطر هک‌شدن خودروهای هوشمند جدی است 

+ آیا هوش مصنوعی بزرگترین تهدید برای تمدن بشری است؟ مهدی صنعت‌جو

+ انسان یا محصول، نسل‌های آینده کدامند؟ حمیدرضا تائبی

+ این روبات 500 برابر سریع‌تر از انسان کار می‌کند حمید نیک‌روش

+ جلوگیری از تصادفات منجر به مرگ خودران‌ها با تصمیم‌گیری به سبک انسان حمید نیک‌روش

+ کدام شغل‌ها تا ۱۰ سال آینده نابود می‌شوند؟ حمیدرضا تائبی

+ از این پس هوش مصنوعی مصدومیت‌های ورزشکاران را پیش‌بینی می‌کند حمیدرضا تائبی

+ هوش مصنوعی خودسر!/ آیا ترس دانشمندان به واقعیت بدل می‌شود؟ 

+ آیا در نهایت ماشین ها میتوانند پیش داوری و تعصب داشته باشند؟ 

+ تجاری‌سازی فناوری رابط مغز و کامپیوتر 5 دستاورد مهم دارد 

+ این ربات خیلی راحت و سریع خودروی شما را پارک می کند! +تصاویر 

+ استفاده از ربات‌ها در صنعت بیمه 

+ پایان عصر نفت! بهزاد احمدی نیا

+ چاپ 3 بعدی استخوان مصنوعی 

+ تولید دست مصنوعی 15 دلاری 

+ انسان‌ها و هوش مصنوعی همزیستی مستقل را تجربه خواهند کرد حمیدرضا تائبی

+ روبات‌ها به یکدیگر مهارت‌های جدید را یاد می‌دهند حمید نیک‌روش

+ دختر یازده ساله در نشست سالانه سهامدارن مایکروسافت چه سوالی مطرح کرد؟ حمیدرضا تائبی

+ بیشتر از ۸۰ درصد مشاغل امروزی تا چند سال آینده از بین می‌روند! حمید نیک‌روش

+ انقلاب الکترونیک , یا چگونه قاره آسیا زباله دان جهان شد 

+ فناوری های تشخیص هویت. صالح سپهری‌فر

+ رانندگی در واقعیت افزوده فرانک فراهانی جم

+ با بمب الکترومغناطیسی آشنا شویم 

+ ساخت جوهر از آلودگی هوا! 

+ خانه‌ای که در باد می‌رقصد+تصاویر 

+ مرکز تخصصی بازی‌های رایانه‌ای به حوزه درمان و امنیت وارد می‌شود 

+ ویژگی‌های بایسته معلمان در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند 

+ جهان در 150 سال آینده چگونه خواهد بود؟. 

+ آینده نگری در مدیران IT 

+ بازی پیامکی و محتوای آموزشی - سرگرمی برای آینده پژوهی وحید وحیدی مطلق

+ ماشین هایی هوشمند تر از انسان 

+ مجازی بودگی و قدرت «دولت موبایل» داود زارعیان

+ تکنولوژی های آینده چگونه خواهند بود؟ عرفان کسرایی

+ انقلاب صنعتی چهارم در راه است احمد علوی

+ بررسی رابطه ی بین سناریو های تکنولوژی با داستان های علمی- تخیلی با نگاهی به چرخه ی روبوت آسیموف و فضای سایبری گیبسون مریم اخوی

+ آیا حضور ربات‌ها را در زندگی‌مان خواهیم پذیرفت؟ جین ویکفیلد - بی‌بی‌سی

+ ﺗﻌﺎرض دو ﻧﮕﺮش در ﻓﻠﺴﻔﮥ ﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی و ﭘﮋواک آن در ﻓﻀﺎی ﻓﮑﺮی اﯾﺮان رهبر محمودزاده

+ روبات های پرستار در راه اند...مزایا ، معایب و خطرات صالح سپهری فر

+ سیر تحولی علم و تکنولوژي بعد از جنگ جهانی دوم الکساندر کینگ

+ ضرورت ارزیابی اخلاقی تکنولوژی های نوین ارتباطی وحیده علی پور

+ فیسبوک چگونه با استفاده از هوش مصنوعی تصاویر را برای نابینایان قابل درک می کند؟  مریم موسوی

+ چيني ها آيفون توليد مي کنند نه استيو جابز جوزف ناي

+ بهبود الگوی زندگی در مساله انرژی و تکنولوژی جلال نبهانی‌زاده

+ برای زندگی درکنار ربات ها آماده اید؟ شهرام یزدان پناه

+ دوران رباتی میترا بهاری

+ دسترسی ۵۰ درصدی کشورهای در حال توسعه به اینترنت باندپهن 

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ ﺗﻜﻨﻮﻟﻮژي در ﻛﺸﻮرﻫﺎي در ﺣﺎل ﺗﻮﺳﻌﻪ ﺟﺮﻳﺲ ﻫﻨﺴﻮن اوﻣﺎﻧﺎروﻻ

+ فناوری اطلاعات در سازمان ها و ادارات شهاب وهابزاده

+ جنگ‌‌‌ بر ‌‌پایه ‌‌فناوری ‌‌اطلاعات‌ فریبا فرهادیان‌

+ تأملی دوباره در مفهوم اطلاعات و دانش: با تأکید بر حوزۀ علم اطلاعات و دانش شناسی مریم صابری

+ فهم سواد اطلاعاتي Barbara Humes

+ فناوری اطلاعات در حال ایجاد تحولی انقلابی در محصولات است روشنگری مدیریت اینترنت اشیاء

+ سبقت کتابهای الکترونیکی از کتابهای چاپی تا ۲۰۱۸ 

+ انقلاب اینترنت اشیا در سال ۲۰۲۰ 

+ نقش فناوری اطلاعات در سازمان‌های امروزی 

+ نابرابری دیجیتالی 

+ آینده پژوهی و چالشهای صنعت نساجی  فاطمه رئيسي 1 ، احسان قرباني 2 ، محمد قانع، فاطمه معدني

+ فناوری نسل آینده مترجم: فرناز رجبی مهر

+ نسل جديد خانه‌هاي خورشيدي 

+ خانه‌هایی که از صاحبان‌شان باهوش‌ترند 

+ افزایش شدت حملات سایبری در دهه آینده 

+ هرآنچه که درباره اینترنت اشیا می‌دانیم  زومیت

+ سفری به دنیای آینده 

+ روبات به جای انسان مترجم : علیرضا سزاوار

+ نفی نگاه صرفا اقتصادی برای‌ طرح‌ریزی سیاست صنعتی کشور حمیدرضا رضایی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995