Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


استفاده مغز از گذشته، براي رسيدن به آينده

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[05 Jul 2007]   [ ئي.جي.ماندل]

Information Texhnology, New Technologies & Futures Studies

 

 ترجمه: سيد عليرضا حجازي


بررسي‏هاي جديد نشان مي‏دهد كه گذشته‏ي هر فرد مي‏تواند كليدي براي روياهاي آينده‏ي او باشد. در جريان آزمايش‏هايي با استفاده از تصويربرداري پيشرفته‏ي مغز، دانشمندان



دريافته‏اند هنگامي كه افراد رويدادهاي آينده را تصوير مي‏كنند، مراكز عصبي آنان بسيار فعال مي‏شوند.


كارل زپونار، پژوهشگر ارشد بخش روان‏شناسي دانشگاه واشينگتن واقع در شهر سنت‏لوييس، مي‏گويد: ”اين مطلب به ما نشان مي‏دهد كه حافظه به اندازه‏ي تصور آينده اهميت دارد و انديشه پيرامون آينده مانند به ياد آوردن گذشته است.“ او افزود: اين يافته‏ها افزون بر افزايش درك ما از مغز، مي‏تواند به پژوهش‏هاي در حال انجام در حوزه‏ي بي‏خوابي و افسردگي كمك كند.


كار گروهي كه او رهبري آن را برعهده دارد، در شماره‏ي جديد نشريه‏ي مقالات علمي آكادمي ملي علوم امريكا، يافته‏هاي خود به چاپ رساند.


به گفته‏ي زپونار، يك قرن مطالعه و بررسي فشرده پيرامون چگونگي يادآوري رويدادهاي گذشته در مغز به عمل آمده است، اما اطلاعات اندكي در خصوص چگونگي پرداختن مغز به مقوله‎هاي آينده، يعني همان چيزي كه تنها انسان قادر به انجام دادن آن است، وجود دارد. او گفت: ”هيچ‏كس تاكنون به جنبه‏هاي مختلف اين مساله دقت نكرده است كه ما چگونه تصاويري شفاف از رويدادهايي را در ذهن خود ايجاد مي‏كنيم كه هنوز رخ نداده‏اند؟“


براي آگاهي بيشتر از اين موضوع، كار گروه زپونار از 21 نفر از بزرگسالان تصويربرداري‏هاي ام.آر.آي كاركردي به عمل آورد كه فعاليت‏هاي در حال انجام مغز را به طور زنده تصوير برداري مي‏كرد. از مشاركت‏كنندگان در اين آزمايش خواسته شد، به گستره‏اي از سناريوهاي انفرادي از گذشته و يا از آينده‏ا‏ي قابل تصور فكر كنند.


يك شگفتي از همان آغاز آزمايش آشكار شد. زپونار گفت: ”تاكنون، مردم تصور مي‏كردند انديشه پيرامون آينده فرايندي است كه تنها در لوب پيشاني مغز روي مي‏دهد. با وجود اين، داده‏هاي جديد حاصل از ام.آر.آي نشان داد كه گستره‏اي از مناطق مغز هنگامي فعال مي‏شوند كه فرد پيرامون آينده به تخيل مي‏پردازند. اين مناطق در كورتكس پيشاني مغز و لوب‏هاي پسين، مخچه و يك نقطه‏ي ديگر قرار دارند.


افزون بر تمامي اين‏ها‏ نقاط‏، حافظه‏ي عصبي در حالي فعال مي‏شوند كه مشاركت كنندگان در اين آزمايش در حال يادآوري گذشته بودند و يا آينده‏ي خود را تصور مي‏كردند.


نقش دقيق حافظه در جريان تصور آينده روشن نيست، اما زپونار نظريه‏اي دارد. او مي‏گويد: ”براي شكل دادن به اين تصاوير مشخص ذهني از آينده، كاري كه ما انجام مي‏دهيم وابسته به حافظه‏ي ما و مواردي است كه به ياد داريم. براي مثال، اگر من خودم را در يك فروشگاه تصور كنم، تصاوير ذهني كه در مغز خود از فروشگاه‏هايي كه تاكنون ديده‏ام و انبار كرده‏ام، فعال مي‏شوند، نه تصاويري بدون پيشينه كه براي نخستين بار خلق مي‏شوند. من اين تصاوير را از حافظه‏ي خود بازيابي مي‏كنم و آن‏ها را به شيوه‏اي جديد كنار هم قرار مي‏دهم. يك كارشناس مي‏گويد: حافظه براساس چيزي كه دانشمندان از مغز فهم مي‏كنند، معنا مي‏شود. پاول سن‏برگ، مدير مركز كيفيت براي سالخوردگان و ترميم مغز در كالج پزشكي دانشگاه فلوريداي جنوبي در شهر تامپا گفت: ”ما از چيزي استفاده مي‏كنيم كه پيشتر آن را تجربه كرده‏ايم. اين همان كاري است كه مغز انجام مي‏دهد. مغز چيزهايي را درمي‏يابد كه پيشتر آن‏ها را تجربه كرده است و از آن‏ها به عنوان مبنايي براي تفكر آينده استفاده مي‏كند.“


زپونار معتقد است اين يافته مي‏تواند همچنين پديده‏هاي خارق‏العاده‏ي رواني را توضيح دهد. او يادآور شد: ”هنگامي كه با بيماران فراموشكار گفتگو مي‏كنيد، مي‏بينيد كه آن‏ها رويدادهاي دقيقه‏ي پيش يا 10 سال گذشته را نمي‏توانند به ياد بياورند؛ اما نكته‏ي تكان‏دهنده‏ي ديگر اين است، هنگامي كه از آن‏ها بپرسيد، فردا قصد انجام چه كاري را دارند، نمي‏توانند به اين پرسش نيز پاسخ دهند. به احتمال فراوان، اين ناتواني از آن جا سرچشمه مي‏گيرد كه تصور آينده رابطه‏ي مستقيم با حافظه دارد و وابسته به آن است. بنابراين، اگر به حافظه‏ي خود دسترسي نداشته باشيد، نمي‏توانيد اين تصاوير را براي آينده شكل بدهيد.“


ديگر گروه‏هاي سني مانند كودكان زير 5 سال و يا افرادي كه از نظركلينيكي افسرده به شمار مي‏آيند، اغلب در نگرش به آينده مشكل دارند، شايد به اين دليل كه نواحي معيني در مغز آن‏ها هنوز گسترش يا التيام نيافته است.


جاي شگفتي است كه پژوهشگران دريافته‏اند كه بخش‏هايي از مغز با حركات معيني در بدن همراهي مي‏كنند. اين بخش‏ها با تصور آينده فعال مي‏شوند.


دوباره بايد يادآور شد كه دليل دقيق اين فعاليت‏ همچنان، به شيوه‏اي رازآلود، پنهان مانده است؛ اما زپونار اين نظريه را مطرح ساخته است كه مراكز حركتي مغز، به ويژه اين تصاوير ذهني از آينده را فعال مي‏سازند تا به واقعي‏تر ساختن آن‏ها كمك كنند.


البته، هيچ يك از اين‏ يافته‏ها و دانشمندان توضيح نمي‏دهند كه افراد چگونه مي‏توانند خود را در مكان‏هايي تصور مي‏كنند كه هرگز آن جا نبوده‏اند؟ براي مثال، نخستين سفر يك فرد به مكاني نا آشنا.


زپونار گفت: ”ما مطالعه‏ي دامنه‏داري را بر روي اين پرسش انجام داده‏ايم و سرانجام يافته‏هاي ما نشان داد كه بخش‏هايي از مغز مورد استفاده‏ي افراد قرار مي‏گيرد كه در آن بخش‏ها به تصور خودشان در محيط‏هاي آشنا مبادرت مي‏كنند. همين نقاط هنگامي كه خود را در فضاهاي ناآشنا تصور مي‏كنند، مورد استفاده واقع نمي‏شوند.“ براي مثال، افراد هنگام تمايل به كسب آگاهي از موضوعي يا خبري مي‏كوشند تصاوير تلويزيوني، مجله‎ها، كتاب‏ها، تابلوها و غيره را به ياد آورند، نه تصاويري را كه در حافظه‏هاي شخصي آن‏ها ممكن است وجود داشته باشد.


به گفته‏ي زپونار، آزمايش‏هاي ام.آر.آي نشان مي‏دهند كه مغز، ماشين بسيار كارآمدي است كه خاطره‏ها را از روي صفحات ذهني در زمان‏هايي كه هنوز نيامده‏اند، بازيافت مي‏كنند. زپونار مي‏گويد: ”برجسته ساختن اين ارتباط ميان گذشته و آينده جالب‏ترين جنبه‏ي اين پژوهش بوده است.“  


مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۴ آوریل ۲۰۲۴

از سایت‌های دیگر

+ جامعه‌شناسی آسیب‌های اجتماعی در ایران سالار کاشانی

+ از نظام اجتماعی تا سبک زندگی گفت‌وگو با مهندس سید جعفرمرعشی*

+ روی خط آموزش تحول آموزش و پرورش در قرن بیست و یکم با تأکید بر یادگیری الکت  یدالله فضلی

+ ویژگی‌های معلم در قرن 21  

+ تحول آموزش و پرورش در قرن 21 با تأكيد بر يادگيري الكترونيكي  

+ ترس از مدرسه و برقراری ارتباط با دانش آموز  

+ ارتباط معلم و دانش آموز  

+ آموزش و پرورش قرن ۲۱  کریم رنجه بازو

+ چه باید کرد؟ ( کانون نهال آینده اندیشی ) حمید رضا احمدیان

+ بهار و نوزایی فکری علاقمندان دانش و فناوری سید علیرضا حجازی

+ انسان مجازي طراحي مي‌شود سيد عليرضا حجازي

+ تخيل: هنر آفرينش آينده سيد عليرضا حجازي

+ نخبگان چگونه مي انديشند؟ ict

+ روش ماتريس تاثير متقاطع در پيش‏بيني سيد عليرضا حجازي

+ آينده نگاري جرايم ديجيتال ict

+ انسانواره‎ها: ماشين‌هايي كه مي‌توانند مانند انسان فكر كنند  فاوا

+ نسل سوم آينده‌نگاري فناوري و پيشران‌هاي فناورانه ICT

+ روند تكامل و توسعه‌ي آينده‎نگاري فناوري ICT

+ با سفر در زمان مي‎توان آينده را ديد! نوشته شده در دوشنبه بیست و دوم مرداد 1386ساعت 7:37

+ درون يك ماشين مجازي  ترجمه: آرش مدني علمداري

+ توجه به هويت فردي: مركز ثقل محيط آموزش مجازي دکتر حسن ايرواني

+ نگاهي به نظريه هاي مختلف درباره منشاء حيات رابرت شاپيرو

+ فناوري‏هاي نرم پيشران دنياي فردا دكتر سعيد خزائي

+ كانون تفكر چيست؟ سيد عليرضا حجازي

+ پیش بینی های آلفا و بتا وحید وحیدی مطلق

+ آينده در دستان كيست؟ دكتر سعيد خزائي

+ پرسش هاي 17 گانه در ارزيابي يك كتاب سيد عليرضا حجازي

+ آينده  سيد عليرضا حجازي

+ سناریوها: بهترین ابزار رویارویی با آینده عزیز علیزاده

+ آينده پژوهي به كجا خواهد رفت؟ سيد عليرضا حجازي

+ جهان آينده چگونه خواهد بود؟ Alireza Hejazi

+ ديوار هنرمند آينده، امروز، و گذشته وحيد وحيدي مطلق

+ كوشش براي ساختن جهاني باهوش‏تر جيمز جي. هيوز

+ رادارهاي آينده ياب سید علیرضا حجازی

+ مدیریت پيش‌نگر در هزاره سوم دكتر سعيد خزائي

+ پويايي ديجيتالي ام. ركس ميلر

+ استفاده مغز از گذشته، براي رسيدن به آينده ئي.جي.ماندل

+ جابجايي از مسافت دور، اما به شيوه‏اي نوين ضياء مرالي

+ کنکاشي در شعر امروز:پرياي نازنين؛ اثر جاودانه الف-بامداد فرنود حسني

+ آينده‎پذيري: چالش اساسي آينده‎پژوهي در جهان در حال توسعه سید علیرضا حجازی

+ ناپیوستگی ها، شگفتی سازها، و علائم ضعیف آینده وحید وحیدی مطلق



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995