گزينش مدل جامع پرداخت الکترونيکي در ايران
اگر عضو یکی از شبکههای زیر هستید میتوانید این مطلب را به شبکهی خود ارسال کنید:
[26 Nov 2007]
[ فرنود حسني]
بحث پرداخت الکترونيکي يکي از محوري ترين و اساسي ترين مباحث توسعه بانکداري الکترونيکي است. مدل هاي مختلفي براي پرداخت الکترونيکي ارائه و عملياتي شده است که هر يک بر اساس شرايط و امکانات و نيازهاي مردم که در واقع مشتري اصلي اين سيستم ها هستند توسعه مي يابند و در واقع اين مردم هستند که بر کيفيت يا عدم کارايي مدل هاي پرداخت صحه مي گذارند و در نتيجه اين فرصت را به مديران و برنامه ريزان مي دهند که مدلهاي مطلوب را حفظ و اشاعه دهند و مدل هاي نامطلوب و شعيف را اصلاح و تقويت نمايند.
در اين بين آنچه در بحث پرداخت الکترونيکي ايران شاهد هستيم به هيچ وجه نشان از وجود يک جريان جامع و يکپارچه که با هدفمندي خاصي سعي در هماهنگ سازي و يکنواخت کردن پرداخت الکترونيکي در ايران باشد, ندارد. به طور کلي در حال حاضر سه روش پرداخت از طريق خودپرداز, پايانه هاي فروش و اينترنت در ايران بيش از ساير مدل ها مورد توجه قرار دارد که در اين سه مورد نيز تعادل و کارايي لازم وجود ندارد.
به عنوان نمونه بر طبق آمار تنها دو درصد مبادلات پولي مردم ايران روي پايانه هاي فروش انجام شده است و اين در شرايطي است که تعداد دستگاه هاي پايانه فروش نصب شده در سراسر کشور حدود صدهزار دستگاه است ولي تعداد خودپردازهاي موجود در حدود هفت هزار دستگاه است. از سوي ديگر مردم حدود 300 شهر در ايران به اينترنت دسترسي دارند که جمعيتي در حدود 15 ميليون نفر را شامل مي شوند. نگاهي گذارا به اين آمار نشان مي دهد که علي رغم وجود بستر ها و زيرساخت ها ما هنوز نتوانسته ايم در برنامه ريزي و فرهنگ سازي براي تغيير ذائقه عمومي از به همراه داشتن پول نقد به پول الکترونيکي موفق عمل کنيم.
با توچه به شرايط موجود که روزانه حدود 70 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف مي شود و ساليانه قريب به 100 ميليارد تومان صرف جمع اوري و امحا و توليد اسکناس در کشور مي شود, ضروري است که همه بانک ها و شرکت هاي فعال در حوزه بانکداري الکترونيکي بر اساس يک نظام جامع و يکپارچه که با هدايت و نظارت مستقيم بانک مرکزي طراحي شده, اقدامات خود را براي توسعه پرداخت الکترونيکي همگام و يکپارچه سازند تا بهترين مدل براي حذف اسکناس از مبادلات روزمره مردم انتخاب و عملياتي شود
مطلبهای دیگر از همین نویسنده در سایت آیندهنگری:
|
بنیاد آیندهنگری ایران |
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - ۲۱ نوامبر ۲۰۲۴
فرنود حسني
|
|