Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


بنگاههاي برتر جهاني

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Facebook Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[14 May 2009]   [ مسعود بينش]

معرفي كتاب


نويسنده: مسعود بينش


ناشر: مركز آموزش و تحقيقات صنعتي ايران

سال انتشار: بهمن 1387

نوبت چاپ: اول


انقلاب صنعتي، زمينه‌ساز تحولاتي شگرف در زندگي فردي و اجتماعي بشر گرديد. پديدآمدن سازمان‌ها و بنگاه‌هاي صنعتي و اقتصادي يکي از اين جنبه‌هاست که به مرور زمان گستره تاثير خود را بر حيات آدميان نشان داد. امروزه اين بنگاه‌ها با استفاده از فناوري و نوآوري، به عرضه و ارائه محصولات وخدمات متنوع در همه حوزه‌هاي مورد نياز حال و آينده انسان مي‌پردازد. ورود به عصر اطلاعات و بهره‌گيري از فناوري اطلاعات و ارتباطات بر پيچيدگي کار بنگاه‌ها افزود و شرکت‌هايي نوظهور اما مبتکر و موثر در عرصه اينترنت و تجارت الکترونيکي همچون مايکروسافت و دل و آمازون و اپل و گوگل را در کنار شرکت‌هايي بزرگ و با سابقه بيش از يک قرن همچون جنرال الکتريک، زيمنس، فيليپس، زيراکس، جنرال موتورز، فورد، شل، جانس اند جانس و پروکتر اند گمبل نشاند. اکنون اين شرکت‌ها حضور خود را در عرصه زندگي انسان‌ها تحميل و تثبيت کرده‌اند. از اين روي آگاهي از سرگذشت و سرنوشت آنها براي تمامي کساني که با موضوعات سازماني و اقتصادي و صنعتي و اجتماعي سروکار دارند ضروري مي‌نمايد.

مجموعه پيش رو، با گزينش 30 بنگاه برتر جهاني، اطلاعات گوناگوني از آنها را ارائه داده است. اين شرکت‌ها محدوده وسيعي از صنايع مختلف را در بر مي‌گيرند: کالاهاي عمومي، خودروسازي، محصولات خانگي و شخصي، هوا - فضا، بانکداري، نيمه هادي‌ها و اجزاء الکتريکي، شبکه و تجهيزات ارتباطي، مالي، داروئي، خدمات اينترنتي، خدمات فناوري اطلاعات، رايانه و تجهيزات اداري و سخت‌افزار و نرم‌افزار رايانه. تمامي اين شرکت‌ها در فهرست مجله فورچون، در شمار 500 شرکت برتر جهاني قرار دارند. ميزان درآمد سالانه آنها محدوده‌اي از 380 ميليارد دلار (والت مارت) تا 16 ميليارد دلار (زيراکس) را شامل مي‌شود. مجموع درآمد اين ۳۰ شرکت حدود 2500 ميليارد دلار است که از درآمد سالانه دهها کشورجهان نيز بيشتر است. ارزش يکي از دارائي‌هاي نامشهود (نشان تجاري) اين سازمان‌هاي برتر به 60 ميليارد دلار مي‌رسد. در اين مجموعه، از شرکت‌هاي سرآمد نوظهور با سابقه10 سال مانند گوگل وجود دارد تا شرکت‌هاي پيشتاز کهنسال با سابقه 175 سال مانند شل.

سعي بر آن بوده است که معرفي اين شرکت‌ها از يک الگوي واحد تبعيت کند و همه زمينه‌هايي که در شناساندن آنها و نيز بهينه‌ کاوي از آنها اهميت دارد مورد اشاره قرار گيرد. بدين جهت از زمينه‌هائي مانند تاريخچه، چشم‌انداز و ماموريت، استراتژي‌ها و اهداف، حوزه فعاليت، ويژگي، اصول کسب و کار، فلسفه مديريت، فرهنگ و ارزش‌هاي سازماني، منابع انساني، تحقيق و توسعه، کيفيت، فروش، بنيانگذاران، مدير عامل و آينده شرکت سخن رفته است. در آغاز معرفي هر شرکت، نگاهي گذرا به مهمترين شاخص‌ها شده و در پايان نيز اين شاخص‌ها براي هر 30 شرکت در يک جدول مقايسه‌اي ارائه شده است. طرح اين مجموعه در ابتدا به صورت مقالاتي از شماره 167 تا 187 نشريه تدبير منتشر شد. تلاش شده آمار و اعداد تا سال 2008 را پوشش دهد و آخرين وضعيت شرکت انعکاس داده شود. اطلاعات سازماني مستقيما از سايت هر يک از شرکت‌ها گرد آمده است. در مواردي نيز براي مقايسه و يا تکميل اطلاعات به پايگاه‌هاي اطلاعاتي ديگر يا برخي کتاب‌ها رجوع شده است. فهرست اين منابع در پايان کتاب آمده است. به جاي مقدمه، سير داستان "از دره سيليکون تا قله اينترنت" آمده که تا حدي مي‌تواند بستر تشکيل برخي از اين شرکت‌ها و روند حرکت جهاني آنها را نشان دهد. اين داستان عجيب ادامه دارد و دور نيست که در آينده سازمان‌هايي پا به عرصه وجود بگذارند که با سازمان‌هاي موجود کاملا متفاوت باشند.

سفر تشكيل و تعالي شركت ها پايان ناپذير است. بسياري شركت ها بوده اند كه در زمان خود درخششي داشته اند و در چشم مردم جلوه مي كرده اند اما شتاب تغييرات آنها را از گردونه رقابت خارج ساخته است. شركت هاي بسياري نيز بوده اند كه بحران هاي سختي را از پيش رو برداشته و حتي نوع كسب و كار خود را تغيير داده اند تا پايدار بمانند. بحران هاي دهه هاي 1930، 1970 و بحران جهاني پولي و مالي و اقتصادي كنوني، شركت ها را در معرض دگرگوني قرار داده است. تاريخ اما نشان داده كه خيل عظيم اختراعات و ابداعات، بيشتر در چنين مقاطع خطيري از سوي همين شركت ها به جامعه عرضه شده و با وجود فراز و نشيب ها، در نهايت با درس آموزي از تجربيات و بهره گيري و يادگيري از فرصت ها، پيروزمندانه مشكلات را پشت سر گذاشته اند و به منزلت هاي والاتر دست يافته اند.

براي همه كساني كه دغدغه رشد بنگاههاي صنعتي و اقتصادي كشور را دارند، آگاهي از سرگذشت و سرنوشت شركت هاي سرامد در سطح جهاني و درك سرشت آنها به منظور يادگيري و بهينه كاوي ضروري است. درست است كه شرايط تاريخي و اجتماعي و اقتصادي و جغرافيائي و سياسي كشورها متفاوت است اما حركت جمعي انسان كنوني در فروريختن مرزها و موانع ارتباطي و وجود قواعد علمي مشترك حاكم بر حيات و حركت سازمانها باعث مي شود كه چنين مطالعاتي در كانون توجه قرار گيرد. اگر علاقمندان توسعه صنعتي و اقتصادي اين سرزمين با خواندن اين كتاب و مقايسه وضع موجود با وضع مطلوب، همتي در كار آورند تا از خوب به عالي حركت كنند و پايدار ماندن را جز در ساختن و بهبود دادن و برتر آمدن نبينند، نويسنده به مقصود خود دست يافته است

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

مسعود بينش

+ بنگاههاي برتر جهاني  مسعود بينش

+ پارادايم هاي نوين در مديريت جهاني واحدهاي تحقيق و توسعه  مسعود بينش

+ جهاني شدن واحدهاي تحقيق و توسعه تجربه شركتهاي موفق  مسعود بينش

+ انديشه هاي بيل گيتس   مسعود بينش



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995