Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


فوریت مساله افغانستان

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[30 Sep 2017]   [ فرهاد یزدی]

- بیست و هشتم سپتامبر 2017

آمریکا:(1) پس از شانزده سال جنگ مستقیم در منطقه و هدر دادن خون و زر نتوانسته منطقه را با ثبات نماید. هیچ نشانی در دست نیست که این کشور از بی ثباتی منتفع شده است. از این رو می توان گفت که نتیجه جنگ های منطقه پیروزی برای آن کشور نداشته و همزمان افزون بر فرسودگی ملت از ادامه آن، سرمایه عظیمی نیز بهدر رفته است و (2) اهمیت استراتژیک خاوردورو در منافع آینده آن سرزمین رو به افزایش می باشد. چین با افزایش توان تولیدی خود و همزمان بدل شدن به رقیبی قدر در تکنولوژی نوین، چالش اصلی آمریکا تا سال ها در آینده خواهد بود. هندوستان نیز با اصلاحات انجام شده بسرعت بر توسعه اقتصادی خود افزوده و پس از آمریکا و چین به سومین قدرت اقتصادی جهان بدل می شود. همزمان منطقه پاسفیک به موتور اقتصادی جهان بدل شده و بیش ترین دادوستد بازرگانی در آن حوزه متمرکز شده است. چین و هندوستان هردو به تقویت توان نظامی خود، چنانچه برای هر قدرت اقتصادی طبیعی است، بسرعت مشغول هستند. چین پس از سال ها سیاست تدافعی، نشانه های در برگزیدن سیاست تهاجمی را در حالی آغاذ کرده که بسیار ی از همسایگان و قدرت های برتر در پاسیفیک را نگران کرده است. کره شمالی تنها بر پایه ی توان هسته ای، خواستار باج گیری از کشورهای همسایه و آمریکا، برای بهبود بخشیدن به وضعیت اقتصادی خود می باشد. سرزمین و رژیمی که چیزی برای از دست دادن ندارند ولی می توانند همه چیز را که خود به تنهائی قادر بدست آوردن آن نیست، به زور و تهدید در اختیار گیرد. البته چین و روسیه که در حال حاضر بخاطر اولویت خطر بر آمریکا، کره جنوبی، تایوان و ژاپن در خطر مستقیم نیستند، در آستین مار می پروارنند. اگر رژیم کره شمالی ادامه پیدا کند، آنان روزی نیز هدف باج گیری خواهند بود. ادامه حکومت کره شمالی، احتمال آغاذ مسابقه هسته ای را بسیار افزایش خواهد داد. تمام حکومت های در تیررس مانند ژتاپن، کره جنوبی، تایوان و حتا استرالیا قادر به دست یابی به جنگ افزار هسته ای و وسیله پرتاب آن را در کوتاه مدت دارا می باشند. تاکنون آمریکا از چنین امری پیش گیری کرده است که با افزایش تنش شاید نتواند آن را ادامه دهد. پاکستان قدرت هسته ای دیگریست با جامعه قبیله ای و حکومت های سست که در مهار آمریکانیست : تمام شرایط لازم برای ایجاد بی ثباتی در سطح هسته ای. پس می توان بنتیجه رسید که آمریکا در مجموع خواستار کنار کشیدن هرچه زودتر از جنگ های درگیردر منطقه می باشد تا توان سیاسی، اقتصادی و نظامی خود را متمرکز بر خاوردور بنماید. البته بشرطی که حداقل هدف های آن کشور و متحدینش در منطقه تضمین شده باشد. بالاترین تضمین مورد نظر، عدم بدل شدن این سرزمین ها به پایگاه های ضد آمریکا و غرب می تواند باشد.
بازیگران منطقه در همسایگی ایران، تاکنون همگی بدنبال منافع کوتاه مدت بهزینه دیگری بوده اند و از این رو، بر پیچیدگی هر روزی اوضاع منطقه افزوده اند. ایران و ترکیه، هردو همسایگان سوریه، عراق و کردهای ساکن در آن سرزمین، تا کنون سیاست های جداگانه خود را بر منافع مشترک برتری می دادند. ابر قدرت آمریکا همراه با اسرائیل و عربستان، آمادگی بده و بستان با روسیه و ایران و تا اندازه ای ترکیه را نداشتند. همزمان عامل مهمی که بر پیچیدگی اوضاع بسیار پیچیده منطقه می افزاید، عدم ثبات در سیاست های آمریکا در این رابطه می باشد. گرچه بنظر می رسد که نظامیان با نفوذ در شورای امنیت ملی آمریکا تلاش می کنند، با حفظ موضع سخت خود در برابر نظام اسلامی و عدم اطمینان به رژیم، از تنش در روابط خود با نیروهای مسلح در ایران بکاهند، سخنان تند و بدون برنامه ریزی شده وسیله ی رئیس جمهور آن کشور، بر نوسانات و تنش همچنان می افزاید. سخنان ترامپ در سازمان ملل که بنظر می رسد از متن پیش نوشته شده تخطی کامل نموده باشد، فرصت مناسب را در اختیار تندروهای هردو کشور قرار داد که همچنان بر داغ کردن تنور تنش بدمند. همزمان مساله همه پرسی در کردستان عراق و تلاش آشکار برای تجزیه آن واحد سیاسی، در راستای ترویج روند تجزیه در منطقه بوده و به عنوان الگو و سنت تجزیه در دیگر مناطق و از آن میان در یمن، سوریه و افغانستان می تواند مورد استفاده قرار گیرد. احترام به یکپارچگی سرزمینی که در اساسنامه سازمان ملل در نظر گرفته شده، زیر لوای "آزادی قوم های تحت سلطه"، آنهم با همه پرسی های غیر قانونی، هر روز کم رنگ تر می گردد. عدم موضع گیری قاطع در برابر همه پرسی در اقلیم کردستان وسیله ی قدرت های جهانی، حتا چین و روسیه، نشانه ای از خواست یا دستکم بی تفاوتی در برابر این روند است. آمریکا در ظاهر و آنهم تنها در مخالفت با زمانبدی آن، موضع خود را روشن کرده است. نفوذ بالای آمریکا و اسرائیل بر حکومت آینده کردستان عراق که بنظر می باشد بر دوش فرقه ی بارزانی در حال شکل گیریست، تضمینی است بر ایجاد مرکز رسمی جدیدی از قدرت غرب در این نقطه که می تواند بر علیه ایران، عراق (با هر شکلی که در آینده داشته باشد) و ترکیه استفاده گردد. بسخن دیگر می توان گفت که گزینش غرب، پس از حذف داعش و همزمان شکست در ایجاد ثبات در منطقه (که نظام اسلامی در ایجاد این شکست، نقش بزرگی بازی کرد)، ایجاد واحدهای سیاسی کوچک که با همدیگر در حال درگیری دراز مدت باشند خلاصه شده. با تمرکز بر مسایل در همسایگی، این واحدهای جدید به غرب این فرصت را می دهند که مقداری از درگیری مستقیم خود را در منطقه کاهش دهد.
همین استراتژی نیزدر افغانستان دنبال می شود. آمریکا اگر نتواند حکومت مرکزی ضد طالبان را حفظ کند، مجبور خواهد بود که دنبال تجزیه آن سرزمین به چند منطقه که حکومت های ضعیف و فقیر خواهند داشت که نتوانند تهدید مستقیمی بر آن کشور باشند، بگردد. پیش از اینکه به این جمع بندی برسد، تلاش خواهد کرد حکومت مرکزی افغانستان را حتا با کمک ایران، چین، هندوستان و روسیه تا آنجا که ممکن است، تقویت کند. سیاست اعلان شده آمریکا در باره افغانستان که با منافع ایران نیز همراه بود، این امکان و امید را بوجود آورد که همراهی و همکاری میان چندین بازیکن مهم منطقه برای پایان جنگ شانزده ساله در آن سرزمین نه تنها امکان پذیر بلکه می توان از آن به عنوان الگو برای حل بسیاری از مسایل دیگر، مورد استفاده قرار گیرد. اما سخنان تحریک آمیز ترامپ در سازمان ملل بر علیه بخشی از این کشورها و به ویژه ایران، امکان همکاری را به حداقل رساند. این موضع گیری، موقعیت پاکستان حامی اصلی و عربستان حامی مالی طالبان را بهبود بخشید. در این شرایط این پرسش پیش می آید که آیا ایران با در نظر گرفتن منافع ملی، که بخش بزرگ آن دیکته بر همراهی و همگامی با آمریکا می کند، با تمام توان از حکومت مرکزی افغانستان در هر شرایطی حتا با سخنان اخیر رئیس جمهور آمریکا، پشتیبانی بعمل آورد یا خیر؟ باید توجه کرد که بخشی از این موضع گیری آمریکا قابل درک است به این صورت که با وجود توافق هسته ای بدست آمده، بخشی از نگرانی های (موجه و یا غیر موجه) غرب را بر طرف کرده است، مساله ختم نشده است. ماجراجوئی های نظام زیر اسم "صدور انقلاب" و یا دیگر نام ها، باید متوقف گردد تا بتوان در باره همکاری گسترده تر سخن گفت. البته این موضع گیری جدید نیست. از روز نخست اگر "صدور انقلاب" وجود نداشت برخورد با آمریکا، همسایگان و تا اندازه ای در دیگر نقاط جهان، پیش نمی آمد. باید توجه کرد که آمریکا با قدرت بزرگ نظامی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی توان تحمل شکست را دارد. ایران چنین تحملی را ندارد و از این رو، بیش از آمریکا باید بدنبال ثبات باشد.
بنظر می رسد که ستاد کل نیروهای مسلح همراه با عواملش در وزارت خارجه و کنار گذاردن "بیت رهبری"، سیاست جدید خارجی ایران را در دست گرفته باشند. پس از نزدیک به چهل سال تاخیر، نشانه هائی دیده می شود که اشاره و تاکید بر منافع مشترک با همسایگان و قدرت های تاثیر گذار، به تدریج بر سیاست های تجاوزگرانه بر پایه ی بی خردی، خودبزرگ بینی و عدم درک واقعیت های جهانی، دارد جای خود را باز می کند. موضع گیری مشترک با ترکیه، دستکم در مورد اقلیم کردستان و کاستن از تلاش و حملات بیهوده به عربستان برای سست کردن امنیت آن کشور که روشن نیست برای دست یابی به چه هدفی انجام می گرفت، با وجودی که ممکن است ثابت شود که خیلی دیر شده است، به هرحال گامیست مثبت. همان طور که رئیس ستاد با سفر به ترکیه چرخشی در سیاست ایران در برابر آن کشور را به نمایش گذارد، سفر وی به افغانستان و تضمین مستقیم به حکومت مرکزی آن کشور و غیر مستقیم به غرب، دال برخواست همکاری، می تواند چنین تاثیری را بوجود آورد. چنین سفری به مراتب بر غرب، چین، هندوستان، روسیه و در جهت مخالف پاکستان، تاثیر گذارتر خواهد بود تا به عنوان نمونه سفر رئیس جمهور به آن سرزمین. منافع ایران بشدت ایجاب می کند که ازموقعیت پیش آمده در افغانستان بدون اتلاف وقت و اگر و اما استفاده شود. در غیر اینصورت، یعنی با شکست سیاست آمریکا در آن سرزمین، ما با احتمال بسیار جدی تجزیه افغانستان میان طایفه های متعدد آن کشور روبرو خواهیم بود که تا سال ها در آینده افزون بر پاکستان، آشوب دایم و خطر درگیری روزانه دیگری در مرزهای خاوری ایران بوجود خواهد آورد. از این رو، سیاست خارجی ایران بر پایه ی منافع حیاتی، دیکته می کند که بدون در نظر گرفتن سیاست آمریکا در مناطق دیگر، در افغانستان همراهی و همکاری تا آنجا که ممکن است برقرار گردد. به انزوا کشیدن پاکستان و کاستن از توان تاثیر گذاری آن کشور در تمامی مرزهای خاوری ایران، در اولویت بالا قراردارد که ایجاد هر نوع اتحاد ارزش آن را دارد. باید بهر صورت که شده از تجزیه ی بیش تر و تغییر در مرزها در منطقه پیش گیری کرد.
می توان نتیجه گرفت که ایران در حالی که با تجزیه و همه پرسی غیر قانونی، همراه با ترکیه در اقلیم کردستان مخالف است، بیش از آن باید با چرخش 180 درجه در سیاست های گذشته، برای پیش گیری از ایجاد شرایط مساعد برای تجزیه یعنی ثبات، تلاش کند. شاید این تلاش در سوریه و عراق خیلی دیر شده باشد، اما هنوز روزنه ی امید در افغانستان وجود دارد. در رابطه با تجزیه سرزمین در منطقه، نباید فراموش کرد که از دید برخی قدرت های جهانی و منطقه، ایران بخاطر جمعیت، گستردگی سرزمین، موقعیت استراتژیکی و تاریخ تثبیت شده به عنوان یک ملت، بخودی خود تهدیدیست بر مناقع آنان. تجزیه ایران نیز در برنامه ی درازمدت تفکر سیاسی قدرت های جهانی وجود دارد. ایران با داشتن پدیده ملت، بسادگی و بدون جنگ خارجی، امکان تجزیه را ندارد. حتا کردستان ایران که در تمام دوران رژیم اسلامی، مورد ظلم، تجاوز و تبعیض قرار گرفته، هیچگاه نشانه ای از عدم تمایل در باقی ماندن در چارچوب ایران از خود نشان نداده است. پس روشن است که کاستن از امکان جنگ چه داخلی (بصورت خیزش ملت) و چه خارجی و تلاش در راه ثبات، در کانون منافع ملی ایران در این برهه قرار دارد. ایران باید با تمام توان از درگیری مسلحانه میان اقلیم کرد ایرانی تبار با ترک ها و عرب ها جلوگیری نماید تا بدینوسیله مانع از پر رنگ تر شدن خط کشی در منطقه بگردد. تنش میان سنی و شیعه در منطقه بسادگی پایان نخواهد یافت. باید از تنش جدید با توان بالقوه ادامه دراز مدت در آینده میان اقلیم کردستان، عراق، ترکیه و ایران پیش گیری بعمل آید. هر تلاشی که در راه برقراری ثبات در منطقه و از آن میان کردستان و افغانستان، انجام گیرد و با تمام قدرت های جهانی، بایدیست برای ایران و به ویژه نیروهای مسلح.
------------------------------------------
۱ در تاریخ جهانی هیچ قدرتی در این زمان کوتاه به چنین پیشرفت اقتصادی دست نیافته است.
۲ در ایران این تندروی به صورت نمایش فیلم قدیمی از آزمایش موشک خرمشهر خود را نشان داد. فیلم چنین القا می کرد که این آزمایش پس از سخنان ترامپ در سازمان ملل انجام شده است که واقعیت ندارد.
۳ تنها کافیست از میان جنگ های بسیار پس از جنگ دوم به ویتنام و خاور دور اشاره کنیم.
۴ باید توجه گردد که حمله به عربستان و تلاش در سست کردن امنیت آن کشور وسیله ی خمینی در زمانی انجام گرفت که نیاز به نفت برای غرب حیاتی بود و به ویژه آنکه در گرماگرم جنگ سرد قرار داشت. تصور اینکه آمریکا از منابع نفتی خلیج فارس در دهه ی 80 میلادی دست بر می داشت و اجازه پر کردن خلاء را به نظام اسلامی و یا شوروی وا می گذاشت، از منطق دور بود.
۵ - در هر حال رئیس جمهور سرگرم روضه خوانی در هیئت دولت است.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۰ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995