Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


اتحاد ترکیه با عربستان

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[25 Feb 2017]   [ فرهاد یزدی]

– بیست و سوم فوریه 2017

مرزهای قراردادی خاورمیانه عربی، امکان ندارد که بتواند به صورت آنچه پس از جنگ نخست جهانی طراحی شد، برگردد. البته پاره ای از آنان بهمان صورت پیشین باقی خواهند ماند. اما این امکان که تمامی مرزها همچنان برقرار و مورد تائید جامعه جهانی و سازمان ملل قرار گیرند، امکان پذیر نیست. شاید عربستان سعودی بزرگ ترین سرزمینی باشد که در آینده نزدیک با حمایت به تقریب همه ی قدرت های جهانی و منطقه، از چنین سرنوشتی به دور ماند. اما خط کشی مرزهای لیبی، سوریه، عراق و یمن، هنوز نیاز به زمان دارد تا تثبیت گردند. برخلاف دنیای پس از جنگ جهانی نخست، این بار بازیگران متعددی افزون بر قدرت های درجه یک جهانی (آمریکا، روسیه، اتحاد اروپا و در درجه پائین تر چین) مانند ترکیه، ایران، عربستان، اسرائیل، اقلیم کردستان و پاکستان و گروه های غیر دولتی با قدرت تاثیر گذاری نظامی، در این بده و بستان نقش قابل ملاحظه ای بازی می کنند.
نظام اسلامی واسطه نزدیکی آشکار اسرائیل و عربستان گردید. گرچه این دو با یکدیگر سال ها دارای روابط اطلاعاتی و رایزنی سیاسی بودند، دستکم عربستان به شدت محافظه کار خواستار پنهان نگاه داشتن این مطلب بود و اسرائیل نیز بخاطر طرف مقابل، تلاشی در آشکار کردن آن نمی کرد. مداخله و تهدید های رژیم اسلامی در عربستان و سرزمین های زیر نفوذ آن و یا به سخن دیگر متحد آن حکومت (کویت، قطر، بحرین، امارات، اردن و یمن) و ترکتازی در سوریه و عراق، وسیله، انگیزه و بهانه ی ایجاد روابط مستقیم و آشکار میان عربستان سعودی و اسرائیل گردید. اسرائیل با دسترسی بیش تر به امکانات اطلاعاتی عرب ها افزون بر پایگاه های خود در جمهوری آران (آذربایجان) و اقلیم کردستان، با سادگی بیش تر می تواند بر ایران، سوریه و عراق تاثیر گذار باشد. همزمان نفوذ عربستان و اسرائیل بر سیاست داخلی آمریکا و هدایت آن به سوی هدف های دلخواه، اکنون به مراتب بر دوران اوباما برتری یافته است. عربستان رابطه ی میان روسیه، ترکیه و اسرائیل را سریع تر بهبود بخشید. در این که روسیه و ترکیه در سوریه دارای منافعی بودند که آنان را دیر یازود به سوی همراهی می راند، تردیدی نمی باید کرد. اما عربستان توانست هر دو حکومت را با به رسمیت شناختن امتیازهای طرف دیگر، به متحد بدل کند. ترکیه مساله ای در مورد پایگاه آینده روسیه در سوریه در خاک و در دریای مدیترانه ندارد و بهمین ترتیب، روسیه نیز از اشغال سرزمین های کرد نشین سوریه (وتا مقداری در عراق) وسیله ی ترکیه، مخالفت نخواهد کرد. به رسمیت شناختن منافع تاثیر گذاران در تحولات آینده سوریه بهمراه خط کشی سیاسی قومی و مذهبی که پس از درگیری جنگ داخلی در آن واحد سیاسی پیشین قوام گرفته، چاره ای بجز تجزیه و بدل کردن آن به دو واحد سیاسی سنی (وسیع تر) و شیعه همراه با بیش تر مسیحیان باقیمانده (کوچک تر)، باقی نمی گذارد. گذیدار دیگری وجود ندارد. مدل فدراتیو مانند لبنان که منجر به جنگ داخلی و بی ثباتی بیش از چهل سال گردید، تجربه موفقی را نشان نداد. نباید از یاد برد که در جنگ داخلی سوریه چنان جنایاتی اتفاق افتاد که امکان زندگی دوباره مذهب های گوناگون در کنار یکدیگر را تا سال ها در آینده منتفی خواهد کرد. بخش سنی آنچه که سوریه نامیده می شد، زیر نفوذ ترکیه و عربستان خواهد ماند و بخش شیعه آن مجبور است به طور کامل به روسیه تکیه کند. اتحاد همه ی کشورهای تاثیر گذار بر علیه ایران، چنان شدت گرفته که ترکیه بدون هیچ ملاحظه ای به شدت نظام اسلامی حمله می برد و عربستان از اعزام نیروی نظامی به سوریه در مقابله برای خنثی کردن اقدامات احتمالی رژیم، سخن می راند. در مقابله، وزیر خارجه رژیم در نقش یک مصلح جهانی از "ناسپاسی" ترکیه گله کرده و بیاد آنان می آورد که در شب کودتا در آن کشور، او تا صبح بیدار مانده بود.
نظام اسلامی، پس از فدا کردن میلیاردها دلار و رانده شدن به انزوای سیاسی و دادن بیش از هزار کشته ایرانی (تعداد کشته های حزب الله و پاکستانی و افغانی ارسال شده وسیله ی نظام اسلامی روشن نیست) در نهایت نیاز خواهد شد که دست و پای خود را جمع کرده و با سرافکندگی بدون دست آورد قابل ملاحظه ای، از آن سرزمین خارج گردد. بالاترین سهم گذار، کوچک ترین سهم را از سوریه ویران شده به دست خواهد آورد. دشمنی ماندگار سنی مذهب های منطقه که مدت ها بود رو به فراموشی می گذارد، تا سال ها ایران شیعه را تعقیب خواهد کرد. با این حال عقب نشینی از سوریه که با ایران مرز مشترک ندارد و هرچه زودتر، به سود ایران خواهد بود تا اصرار بر ماندن. اما مساله در عراق تفاوت دارد. ایران با 1600 کیلومتر مرز مشترک و سابقه حضور تاریخی در آن سرزمین و وجود جمعیت کرد ایرانی تبار نمی تواند به سادگی از آن سرزمین خارج گردد و از منافع امنیتی خود چشم پوشد. در اینجاست که تهدید امنیتی جمعی (همراه با آمریکا) برعلیه نظام اسلامی که در نهایت برعلیه ایران خواهد بود، نقش مهم خود را نشان خواهد داد. ایران دیگر در سوریه امتیازی برای از دست دادن ندارد و مجبور است که برای کاهش از تنش و حتا درگیری احتمالی با آمریکا، امتیازهای قابل ملاحظه در عراق پیشنهاد کند. در عراق نیز با مساله تجزیه روبرو هستیم. سال هاست که اقلیم کردستان با اعلان حکومت، پرچم و دریافت پول نفت، به طور دفاکتو از عراق تجزیه شده است. اکنون نگاه داشتن بخش سنی نشین در آنچه که جمهوری عراق نامیده می شد، نیز غیر ممکن بنظر می رسد. به موازات این جریان، آزاد سازی موصل و شکست نظامی داعش در آینده نزدیک امکان پذیر شده است. منابع نفتی موصل و تلاش در تغییر شکل جمعیت آن مورد نظر شیعه ها "دولت مرکزی عراق"، ترکیه، دستجات کرد و آمریکا است. هرگروه تلاش می کند که به موازات ضعف داعش، جمعیت مورد نظر خود را افزایش دهد. آمریکا مایل به دست اندازی موثر ترکیه، شیعه ها و حتا کردها به این منطقه نیست. آمریکا ترجیح می دهد که جمعیت اکثریت سنی همراه با بخشی کرد و شیعه در آن سرزمین مستقر شوند. برای ایجاد چنین منطقه ای بنظر می رسد که حتا حاظر است از نیروی نظامی، پس از خروج داعش استفاده کند. برای ایجاد حکومت سنی نشین در عراق (و سوریه) در آینده، درآمد نفت موصل تعیین کننده است. به احتمال زیاد ترکیه، نیروی نظامی خود را در بخشی از منطقه کردنشین عراق که اشغال کرده است، را دستکم تا مدتی در آینده را همچنان حفظ خواهد کرد. آمریکا، اسرائیل و عربستان در این مورد برخورد منافع ندارند. حال، تهدید نظامی آمریکا بر رژیم اسلامی و همراهی دیگر قدرت های منطقه در آن، در حالی که نظام اسلامی را در داخل پیش از پیش دچار چند دستگی و ضعف خواهد کرد، رژیم را زیر فشار شدیدی قرار خواهد داد که در عراق نتواند و نخواهد به آزادی مانور کند.
ایران به عنوان یک ملت تاریخی و بزرگ ترین قدرت بالفعل در ناحیه، خواستار ثبات است. مرزهای جدید، با خود بی ثباتی درآزمدت بهمراه می آورد که بسود ایران نیست. برخلاف منافع ملی ایران، نظام اسلامی عامل مهمی در ایجاد جنگ داخلی در سوریه و تشدید جنگ داخلی (با افزایش بی ثباتی) در عراق بوده است. خیانت های رژیم در این سرزمین ها، اکنون یک به یک بارور شده و محصول خود را نشان می دهند. در حالی که پس از اشغال عراق وسیله ی آمریکا، ایران به فاتح اصلی آن سرزمین در آمده بود، نظام اسلامی هرچه که توانست در بی ثباتی و تشدید اختلاف میان شیعه و سنی افزود. ترکتازی های نظام اسلامی شیعه در سوریه و عراق و تلاش در راه ایجاد کمربند شیعی زیر عنوان "صدور انقلاب"، شرایط روانی لازم در جهان سنی مذهب برای زایش داعش، را به وجود آورد. البته عربستان، ترکیه و دیگران نیز در بوجود آوردن این حکومت آدم خور، سهیم بودند. واکنش همگان در برابر نظام اسلامی، جنبش شیعی را نخست به حالت دفاعی و اکنون به عقب نشینی وادار کرده است. حماس مدت هاست که از نظام اسلامی بریده و به احتمال، حزب الله نیز برای نجات خود و ادامه زندگی پس از قطع کمک های مالی رژیم بر اثر نداری، چاره ای ندارد که بدامن اربابی ثروتمند بی افتد.
تنها در جبهه های باختری نیست که سیاست "صدور انقلاب" که در واقع سیاست راهبردی نظام اسلامی در داخل و خارج کشور بود با، شکست روبرو شده است. در جبهه های جنوبی، خلیج فارس و حتا دورتر نیز ما شاهد این وضع هستیم. در یمن نظام اسلامی با هیاهو و سروصدای معمول خود را به وسط معرکه اندخت. حتا ناوگان دریائی به سوی کرانه های آن سرزمین روان کرد که مجبور شد، با خفت آن را به ایران برگرداند. در عربستان، با وجود فشار شدید همراه با خرابکاری و تلاش در ایجاد برخورد، اکنون حکومت بدوی آن سرزمین است که دست بالا را در نبرد سی و هشت ساله به دست آورده و نه رژیم اسلامی. در این مدت عربستان همیشه تلاش می کرد تا از شدت تنش در خلیج فارس که شاهراه حیاتی هم برای ایران و هم عربستان، کویت، امارات، بحرین و قطر می باشد، در برابر تهدیدهای رژیم بکاهد. اقدامات ضد ایرانی رژیم، عربستان هر روزه بیش از پیش نه تنها بدامان آمریکا بلکه پاکستان نیز کشاند. اتحاد پاکستان و عربستان مرزهای جنوبی و خاوری ایران را توامان مورد تهدید قرار می دهد. ما شاهدیم که رئیس جمهور نظام، دست کمک به سوی عربستان دراز کرده است، گامی که بخودی خود قابل تحسین است. اما زمانبندی آن، جز ضعف به چیز دیگری نمی تواند تعبیر گردد. باید توجه داشت که چون دیگر اعتباری برای هیچیک از سردمداران رژیم باقی نمانده است قدرت های منطقه انگیزه لازم برای یاری رساندن به نظام اسلامی که در حال زوال است، را ندارند. نظام مجبور است که به عقب نشینی همچنان ادامه دهد.
بدون وارد شدن به آسیب پذیری سترگ داخلی نظام، می توان نتیجه گرفت که شکست های پی در پی رژیم در خارج از کشور، ایران را وادار به چشم پوشی از منافع حیاتی امنیت ملی خود در عراق خواهد کرد. نظام اسلامی بدون درک این واقعیت ساده که در هر برهه، هدف ها را باید با توان بالفعل هماهنگ کرد، وارد بازی شد که ایران را با تهدید جدی نظامی در تمامی مرزهای خود، از جنوب گرفته تا باختر، شمال و خاور مواجه کرده است.
بنا بر سنت سی و هشت ساله، نظام اسلامی مهم ترین آفریننده تهدید بر ضد امنیت ملی ایران است. ایران تا هنگامی که نظام اسلامی سقوط نکرده است، روی آسایش بخود نخواهد دید.
----------------------------------
۱ - هرچند با تکذیب وزیر دفاع، به نظر می رسد که آمریکا، دستکم در حال حاظر از ادعا بر سر منابع نفتی عراق دست برداشته، با این حال نمی توانیم در باره موضع آمریکا در آینده مطمئن باشیم.
۲ - اگر روزی، اشغال عراق وسیله ی آمریکا، نظام اسلامی را به برنده اصلی در تمام آن سرزمین بدل کرد، امروز در بهترین حالت نظام اسلامی تنها قادر به حفظ مقداری از نفوذ خود در بخش شیعه نشین خواهد بود. نفوذ ایران در بخش سنی نشین وجود ندارد و در اقلیم کردستان نیز رو به افول است.
۳ - هدف های نظام اسلامی در خارج و داخل کشور، بنا به برداشت کوته بینانه رژیم، برای دوام و بقای نظام طراحی شده اند. نمی توان این هدف ها را ضد منافع ملی ایران تعبیر نکرد.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۹ مارس ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی

+ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و اثر آن بر نظام اسلامی فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995