Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


به یاد مردی که «شوک آینده» را دید

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[20 Aug 2016]   [ جواد تمنانلو]

 



آلوین تافلر، نویسنده پرکار و آینده پژوه آمریکایی که با بیان تفکرات نوین و ساختارشکن در کتابهایش شهرتی جهانی یافته بود، در 27 ژوئن و در سن 88 سالگی درگذشت.



هفته نامه اصولگرای مثلث در شماره جدید خود نوشت: آلوین تافلر، نویسنده پرکار و آینده پژوه آمریکایی که با بیان تفکرات نوین و ساختارشکن در کتابهایش شهرتی جهانی یافته بود، در 27 ژوئن و در سن 87 سالگی درگذشت. «تغییر» را می توان مفهوم کلیدی اندیشه های او دانست. تغییر که در قرن جدید با سرعتی بی سابقه و غافلگیرکننده به سراغ کمپانی ها، خانواده ها و قدرت ها می آید. به عقیده او بی سوادی در قرن بیست و یکم عدم توانایی در خواندن و نوشتن نیست، بلکه ناتوانی در یادگیری مستمر و دورانداختن آموخته های گذشته است.

آلوین نویسندگی را با تهیه نقل از برای مجلات صنعتی شروع کرد و با تحقیقی پنج ساله در مورد خاستگاه موج های دگرگونی شدید فرهنگی که کشورهای توسعه یافته را درنوردیدند، قدم به عرصه علوم اجتماعی گذاشت. او نتیجه تحقیقات خود را در سال 1970 در کتاب «شوک آینده» منتشر کرد؛ کتابی که به فروشی میلیونی رسید و به چند ده زبان ترجمه شد و با گذشت نزدیک به نیم قرن از انتشارش، چاپ آن کماکان ادامه دارد، تافلر با انتشار این کتاب به شهرتی جهانی رسید.

او در این کتاب، با کنار هم گذاشتن حقایق و وقایعی که در ظاهر هیچ ارتباطی با هم ندارند، نتیجه می گیرد که ترکیب علوم، سرمایه و ارتباطات در عصر جدید موجب بروز چنین تغییرات شوک کننده ای شده و جامعه ای نوین را حاصل کرده است. او با شرح و بسط فراوان و مثال های متنوع، الگوهای مخفی در حوادث جهانی یافته و مدعی است که با درک این الگوها و نیروها می توان به گونه ای نظام مند و هماهنگ با آنها رو به رو شویم. بدین ترتیب برای یافتن معنای پنهان پشت چنین تغییرات عظیم و بی سابقه ای باید به ارتباط بین حوادث و نشانه ها بپردازیم. بخش مهیج این کتاب که حالتی ماوراءالطبیعی به آن بخشیده، پیش بینی های تافلر از آینده است.

 شوک آینده, آلوین تافلر, شوک آینده, یاد مردی شوک آینده دید
شوک آینده, آلوین تافلر

او نتایج این عصر را با زبانی گیرا و بی تکلف بر فرهنگ، خانواده، دولت و اقتصاد تشریح کرده است. نکته حائز اهمیت صحت ستودنی و دقت بالای این پیش بینی هاست. البته تمام پیش بینی های تافلر درست از آب درنیامدند. آلوین در این کتاب علاقه زیادی به واژه آفرینی از خود نشان داده و برای شرح بهینه اندیشه های خود به آفرینش کلمات و اصطلاحات جدید پرداخته است.

او از ظهور اینترنت و تلویوزیون های کابلی خبر داده بود. تافلر فراگیرشدن رسانه های تعاملی، چت روم های آنلاین و دستگاه هایی را پیش بینی کرده بود که «قرار ملاقات هایتان را به شما» یادآوری می کنند. او در کتاب خود عنوان کرده است «فناوری پیشرفته و سیستم های اطلاعاتی موجب خواهندشد که اکثر فعالیت های اجتماعی در خانه و ارتباطات رایانه ای انجام شوند.» 

آلوین معتقد بود که اقتصاد مبتنی بر دانش عصر در فراصنعتی شکوفا خواهدشد. چنین تغییر ماهیتی سبب جا به جایی تمرکز از تولید و نیروی کار به اطلاعات و دانش می شود. 

تافلر آینده ای را می دید که در آن زنان می توانند جنین کوچکی بخرند و از دکتر بخواهند که آن را به رحم خود منتقل کند، بچه را در شکم خود پرورش دهند و آن را به جهان بیاورند. او تولد کودکانی «با قدرت بینایی یا شنوایی خارق العاده» را پیش بینی می کند که با مهندسی ژنتیک به وجود آمده اند. هر چند چنین قدرت هایی ممکن است اکنون دور از دسترس باشند، ولی آلوین به خوبی از پیشرفت همانندسازی خبر داده بود. او در کتابش آورده است که انسان ها می توانند با دستگاه فتوکپی زیستی همانندهایی از خود بسازند.

تافلر در مورد سست شدن بنیان خانواده ها نیز سخن به میان آورده است. او از شیوع طلاق و تحلیل نهاد اجتماعی خانواده خبر داده است، به نحوی که خانواده های کمتری پابرجا می مانند و جامعه ها آغاز به پذیرش انجمن های دگرباشی می کند: «ما خانواده هایی را خواهیم دید که از یک فرد بزرگسال (بدون اینکه ازدواج رسمی کرده باشد) و یک یا چند بچه تشکیل شده است. با پذیرش اجتماعی همجنس گرایی، کم کم شاهد ظهور ازدواج همجنس گرایان خواهیم بود.»

او به افزایش اختلاف سنی نسل ها نیز اشاره کرده بود: «چرا برای خرید جنین عجله کنیم؟ بهتر نیست تا بازنشستگی تو صیر کنیم؟ از آنجا که زندگی بدون فرزند بین زوج های جوان و میانسال افزایش خواهدیافت، در آینده بیشتر شاهد بچه دار شدن افراد کهنسال خواهیم بود.»

عصر نوین، عصر خرید اینترنتی است و تافلر به خوبی نوید چنین تغییری را در بازار مصرف داده بود. او با به کارگیری اصطلاح «سرریز اطلاعات»، آن را در متون علمی و تحلیلی فراگیر کرد؛ اصطلاحی که به سردرگمی، فلج، کاهش بازدهی و قدرت تصمیم گیری افرادی اشاره دارد که با حجم وسیع و بهت آوری از اطلاعات و انتخاب ها مواجه می شوند.

آلوین تافلر, آلوین تافلر, شوک آینده, یاد مردی شوک آینده دید

او در کتاب خود عنوان می کند: «مردم در آینده در تنوع محصولات به مشکل بر نخواهند خورد، بلکه تنوع بیش از حد کلافه شان خواهدکرد. آنها قربانی مخمصه ای فوق صنعتی می شوند؛ یعنی بیش انتخابی.» یه رقم تصور دانش بی حد و مرز موجب بهبود علمکرد و یافتن راه حل بهینه می شود، تحقیقات گسترده نشان داده که واقعیت خلاف این تصور است.

چنین شرایطی نه تنها باعث یافتن بهترین پاسخ نمی شود، بلکه توانایی تصمیم گیری و رضایت ناشی از تصمیم نهایی را به شدت کاهش می دهد. کافی است برای خرید یک کالای معمولی (مثل تلفن همراه) یا انتخاب یک مقصد مسافرتی به اینترنت مراجعه کنید. حجم اطلاعات و گزینه های پیش رو شوک آور و فلج کننده خواهندبود. 

در دسترس بودن اطلاعات از یک سو و گزینه های پرشمار از سوی دیگر، توقع تصمیم گیرنده را از کیفیت انتخاب نهایی بیش از حد بالا می برد که خود موجب سرخوردگی مستقل از انتخاب می شود.

او با ترکیب واژه های تولیدکننده و مصرف کنند، واژه «مصلیدکننده» را ابداع کرد و به کمک آن ظهور محصولاتی را تشریح کرد که این دو نقش با استفاده از آنها با هم ترکیب خواهندشد، مانند وسایلی که سر هم کردن آنها به عهده خریدار است.

به عقیده او «جریان غرّان تغییر» تاثیرات کمی و آشکاری بر اشخاص می گذارد که اثرات آن در ازدواج های معیوب، خانواده های مستاصل و «اخلال های ناشی از آشفتگی» مشهود است. افزایش جرم و جنایت، مصرف مواد مخدر و از خودبیگانگی نشانه های آشکار چنین مشکلاتی است.

آلوین چنین پدیده هایی را نتیجه پاسخ روانی انسان به سردرگمی فراگیر عصر نوین می داند؛ پاسخی که روان انسان در مواجهه با ساختارهای غریب اجتماعات، موسسات و ملت های کنونی از خود بروز می دهد.

البته پیش بینی های تافلر خالی از اشال نبودند و بعضی از آنها با واقعیت امروزی تفاوت فاحشی دارند. برای مثال او به علت «انتقال محل کار از اداره و کارخانه به خانه»، پیش بینی کرده بود شهرها رفته رفته اهمیت خود را از دست خواهندداد اما امروزه شاهد رشد بی سابقه شهرنشینی در جهان هستیم، در حال حاضر حدود 54 درصد از مردم در شهرها زندگی می کنند که به گفته سازمان ملل متحد این رقم تا سال 2050 به 66 درصد خواهدرسید.

تافلر با سبکی عملی- تخیلی پیش بینی کرده بود در آینده شهرهایی در زیر دریا و اجتماعاتی در فضا خواهیم داشت؛ ایده هایی که اکنون از نظر اقتصادی بسیار نامحتمل به نظر می رسند.

اندیشه های روان و بسیط تافلر که از صفحات پرشمار کتاب «شوک آینده» سرریز  می شدند، یک دهه پس بر صفحات کتاب «موج سوم» و 10 سال بعد از آن بر صفحات کتاب «تغییر قدرت» نقش بستند. هایدی، همسر آلوین نیز با همکاری و ویراستاری این دو کتاب، به انتشار آنها کمک کرد. البته او علاوه بر این سه کتاب، نوشته های پرشمار دیگری مانند «مصرف کنندگان فرهنگ»، «آموزش برای فردا»، «آن سوی بحران»، «پیش فرض ها» و «سازمان منعطف» را نیز تالیف کرده است. اما این سه کتاب مجموعه هماهنگی را تشکیل می دهند که با شوک آینده شروع شد و با موج سوم ادامه یپدا کرد و با تغییر قدرت خاتمه یافت. این مجموعه در کنار هم شالوده فکری او را تشریح می کنند.

منظور او از سه موج، سه تحول یا ابداع بنیادین بشر بود که زندگی او را زیر و رو کرد. ابداع کشاورزی اولین موجی بود که بشر کوچ نشین را قادر به سکونت دائمی ساخت که پیش نیاز شکوفایی نهادهای اجتماعی بزرگ تر و پیچیده تر بود. به گفته تافلر حدود 1000 سال طول کشید تا این موج بر زندگی بشر تسلط یابد. انقلاب صنعتی دومین موج تحولی بود که با گذشت 300 سال از ظهورش بشریت را تماما درنوردید. اما موجی که اکنون بسیار ناگهانی و سریع فرارسیده، انقلاب اطلاعاتی است؛ موجی که تسلط آن کمتر از پنجاه سال طول کشیده است.

 شوک آینده, شوک آینده, آلوین تافلر, یاد مردی شوک آینده دید

تافلر در مقدمه کتاب تغییر قدرت خود، هدف از نگارش آن را به وضوح شرح می دهد: «تغییر قدرت اوج تلاش 25 ساله ای است برای معنی بخشیدن به تغییرات گیج کننده ای که ما را به سوی قرن بیست و یکم سوق می دهد. این کتاب سومین و آخرین کتاب از مجموعه ای سه جلدی است که با شوک آینده شروع شد، با موج سوم ادامه یافت و اکنون با جا به جایی در قدرت به پایان می رسد. هر کدام از این کتاب ها را می توان به صورت یک کار مستقل مطالعه کرد اما هر سه به اتفاق مجموعه روشنفکری هماهنگی را تشکیل می دهند. موضوع اصلی آنها تغییر است، به این معنی که وقتی کل جامعه به ناگهان خود را به شکلی تازه و غیرمنتظره دگرگون می سازد، بر سر مردم چه خواهد آمد.»

این زوج، نویسندگی را با انتظار کتاب های «جنگ و ضدجنگ» و «به سوی تمدن جدید» پی می گیرند، ولی اقبال عمومی کتاب های سه گانه آنها دیگر تکرار نمی شود. در این حین تنها فرزند آنها کارن، دچار بیماری مهلکی می شود و تلاش های پزشکان برای نجات او بی ثمر می ماند. آلوین و هایدی آخرین کتاب خود را با نام «ثروت انقلابی» در سال 2006 منتشر می کنند. آنها در این کتاب به تحلیل فضای اقتصادی نوین می پردازند؛ فضای مجازی که باعث شده بتوان از هیچ، پول درآورد.

تحول چین نیز از نگاه موشکافانه تافلر درامان نماند و او در کتاب خود با اعتقاد به اینکه چین روندی غیرعادی را در پیش گرفته عنوان می کند این کشور ترتیب مراحل کشاورزی، صنعت و فناوری را برهم زده و با تمرکز بر بخش تحقیقی و توسعه و سرمایه گذاری هنگفت و تشکیل زیرساخت های ارتباطی و اطلاعاتی، از مسیر خطی معمول فاصله گرفته و به صورت مستقیم وارد فاز ضنعت فناورانه شده است.

او معتقد بود اشخاص و موسساتی که نتوانند خود را با سرعت سرسام آور تغییرات وفق دهند محکوم به شکست هستند. البته در مجموع می توان او را فردی خوش بین قلمداد کرد. او جزو نخستین نویسندگانی بود که پرده از این حقیقت برداشت که دانش، نه نیروی کار و نه مواد خام تبدیل به عنصر کلیدی اقتصاد جوامع توسعه یافته خواهدشد.

هرچند منتقدان به بسط حقایق و تفصیل حوصله سربر تافلر ایراد اساسی گرفته اند، ولی نوشته های او به مذاق خوانندگان باحوصله خوش آمد؛ شپرد، منتقد مجله «تایم» عنوان کرده بود: «نثر مفصل تافلر ذرت موجز حقیقت را به کلی نگری های پف کرده مبدل ساخته است.» اما چنین انتقاداتی از محبوبیت اثرات او نزد عموم مردم، دانشجویان، کمپانی های تجاری و حتی دولتمردان نکاسته است. نیوت گینگریچ، نماینده سابق مجلس که در دهه 1970 با تافلر صمیمی شده بود عنوان کرد کتاب «موج سوم» تاثیر شگرفی بر تفکرات او داشته است و این کتاب «یکی از نوآورانه ترین اثرات زمان ماست.»

ژانو زیانگ، نخست وزیر فقید چین نیز گردهمایی هایی را برای تحلیل کتاب «موج سوم» ترتیب داد و سخرانی های دنگ ژیائوپینگ، که در دهه 1980 در عمل رهبر چین بود، سبب فروش چشمگیر این کتاب در این کشور شد. تافلر در سال 1928 در نیویورک متولد شد. پدر و مادر او از مهاجران یهودی لهستان بودند. او داستان نویسی و شاعری را در سنین کودکی شروع کرد.

تافلر در گفتگو هایش گفته بود که از 7 سالگی رویای نویسندگی را در سر می پرورانده است. آلوین تافلر در سال 1946 وارد دانشگاه نیویورک شد و به گفته خودش، چهار سال بی اشتیاق را در دانشگاه سپری کرده است. او در این مدت بیشتر درگیر فعالیت های سیایس شده است. آلوین دو سال بعد از ورود به دانشگاه و در میدان واشنگتن با همسرش که او را «یک موطلایی دلپسند» توصیف می کند آشنا شد.

به رغم تفاوت بنیادین شخصیت او و همسرش، آنها زندگی مشترک خود را به صورت رسمی از سال 1950 شروع کردند که حاصل آن یک دختر بود. تافلر شخصیتی حراف و رویاپرداز داشت در حالی که همسرش صریح و عملگرا بود. تافلر به اصرار همسرش تحصیلات خود را در رشته زبان انلگیسی در دانشگاه تکمیل کرد.

آلوین می خواست مانند «اشتاین بک که انگورچینی می کرد» و «جک لندن که با کشتی سفر می کرد» در زندگی اش تجربه ای نوشتنی داشته باشد. این زوج پرانرژی تصمیم گرفتند به کلیولند نقل مکان کنند و سبعد به قلب آمریکای صنعتی وارد شوند. آنها در کارخانه هایی مجزا مشغول به کار شدند. تافلر جوش کاری و تعمیر ماشین آلات را فرا گرفت و طی تجربه ای شخصی و طاقت فرسا به دشواری کار جسمانی یک کارگر صنعتی پی برد. سقوط یک تیرآهن در این کارخانه موجب شکستن یکی از مهرهای کمر او شد.

آلوین نشب هایش را به نگارش شعر و داستان می پرداخت و طی تلاش های نافرجامش دریافت استعدادی در این زمینه ها ندارد. البته او از رویای دیرینه اش دست نکشید و در سال 1954 با سماجت توانست سردبیر مجله «صنعت و جوشکاری» را مجاب کند و به عنوان خبرنگار در این مجله مشغول به کار شود. 

 شوک آینده, آلوین تافلر, شوک آینده, یاد مردی شوک آینده دید

تافلر نقل کرد که «سردبیر به من گفت تو به خاطر اینکه جوش کاری بلدی استخدام شدی، الآن به من نشون بده که نوشتن هم بلدی.» تافلر پس از این اقدام موفقیت آمیز توانست به عنوان خبرنگار به استخدام یک روزنامه صنعتی درآید. این روزنامه در سال 1957 او را برای پوشش اخبار به واشنگتون فرستاد.

دو سال پس از انتقالش به واشنگتن، آلوین نامه ای به مجله «فورچون» نوشت و پیشنهاد نوشتن مقاله ای را در مورد تبات اقتصادی علاقه روزافزون به هنر داد. «فورچون» این درخواست را رد کرد، ولی تافلر را به نیویورک دعوت کرد تا در یک گفتگو کاری برای سمت ستون نویسی و دبیری کمپانی کند. تافلر تا سال 1962 در «فورچون» ماند و در آن سال با ترک این مجله به کمک همسرش که اکنون ویراستار و مشاورش بود به صورت یک نویسنده مستقل آغاز به فعالیت کرد.
آنها موضوعات گسترده ای را از سیاست گرفته تا فناوری و علوم اجتماعی پوشش دادند. آلوین گفتگو های مفصلی نیز برای مجلات می نوشت. گفتگو سال 1964 او با ولادیمیر ناباکوف (نویسنده رمان لولیتا) یکی از مشهورترین آنهاست. تافلر در دوران نویسندگی خود 13 کتاب نوشت و جوایز پرشماری را کسب کرد. او و همسرش کمپانی مشاوری به نام «تافلر اسوسیتس» تاسیس کردند.

در سال های اخیر و با بازنگری وقایع، انتقادها علیه تافلر شدت گرفته است. شل، نویسنده و منتقد شبکه های اجتماعی، در سال 2012 از تافلر به خاطر ترسیم «تصویری منزوی، افسرده و محروم از صمیمیت انسانی از بشر به علت هجوم بی رحمانه پیام ها و اطلاعاتی که ما را هدف قرار داده اند» انتقاد کرد. او عنوان می کند «چنین هجومی ما را منزوی نکرده و واضح است که بیشتر مردم آن قدر عاقل هستند که وقتی در معرض سرریز اطلاعات قرار بگیرند دکمه «خاموش» را بزنند و خود را آرام کنند.»

آلوین در کتاب «شوک آینده» خود که 46 سال از تالیف آن می گذرد، اذعان کرده است که آینده توصیفی او با آنچه در نهایت و درواقع پدید خواهدآمد ممکن است در جزییات مختلف باشد. او عنوان کرده است: «هیچ آینده پژوه خبره ای «پیشگویی» نمی کند. «پیشگویی» کار شوهای تلویزیونی و طالع بین های روزنامه هاست.»

 شوک آینده, آلوین تافلر, شوک آینده, یاد مردی شوک آینده دید

او به خوانندگان توصیه می کند؛ «مضمون کلی را هرچه بیشتر فرا بگیرند و به جزییات چندان توجه نکنند». منظور او از مضمون این است که «سرعت تغییر نه تنها با جهت آن تفاوت دارد، بلکه گاهی اوقات از اهمیت بیشتری نیز برخوردار است.»

او آینده پژوهان را به مثابه جهانگردان دوران باستان می بیند که «آینده را چون آنان که نقشه سرزمین ها را می کشیدند می کاویم و چنین روحیه ای سبب می شود که مفاهیم تغییر و شوک آینده را نه به عنوان حرف نهایی، بلکه به عنوان تقریبی ابتدایی از واقعیت های جدید انتشار دهیم؛ واقعیت هایی که ناشی از ضربه ای پرشتاب هستند و پر از بیم و امید.»

منابع:

•    Alvin Toffler: What he got right- and wrong- BBC News
•    ‘Future Shock’ author Alvin Toffler has died at age 87- Business Insider 
•    Alvin Toffler, Author of ‘Future Shock,’ Dies at 87- NYT
•    Good Reads- Alvin Toffler
•    مروری بر آثار تافلر- تغییر خودزندگی است. ماهنامه پیوست.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: 272


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۸ آوریل ۲۰۲۴

اندیشمندان آینده‌نگر

+ جعبه ابزاری برای پیشبینی تام استندیج

+ ملافات با اَبر فن آوری  دانیل فراکلین

+ مشاغل آینده تا افق ۲۰۳۰ --

+ دغدغه زندگي خوب دکتر شهیندخت خوارزمی

+ نگاهی به جنبش روسری­ سوزان یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ فکر کردن به آینده، آینده نگری نیست! رضاش

+ آن سوی سرمایه‌داری و سوسیالیسم الوین تافلر

+ هندبوک آینده پژوهی و جمع آوری کمک مالی برای موسسه آینده پژوهی در واشنگتن دی سی وحید وحیدی مطلق

+ آیا دموکراسی آینده ای دارد؟ ترجمه ویکتور وحیدی

+ بیانیه ماموریت و هواداری اندیشکده آینده های سیاره ای https://www.apfi.us

+ نقد کتاب فراسوی دانش: چگونه فنآوری، عصر آگاهی را به پیش می برد  وحید وحیدی مطلق

+ آینده ممکن و مطلوب سال 2050 وحید وحیدی مطلق

+ عقب ماندگی اجتماعی ایرانیان، دلایل و مسائل فرنود حسنی

+ جنگ اوکراین و آینده مشترک ما وحید وحیدی مطلق

+ مدل سازی ریاضی آینده تمدنی به طور کلی و بویژه انسان شناسی پیش نگر‎‎ وحید وحیدی مطلق

+ مهارت‎ های آینده و ضروری که باید داشته باشیم 

+ مقدمه ای بر آینده نگری مهندسین مشاور

+ شناسایی و درک نیروهای کلیدی تعیین کننده در مسیر رویدادهای آینده وحید وحیدی مطلق

+ نقد کتاب هلال، ویلیام،2021 ، فراسوی دانش چگونه فنآوری، عصر آگاهی را پیش می برد. وحید وحیدی مطلق

+ حکایت گربه‌ و سوسیس و سازمان‌های نوآور فرنود حسنی

+ برای مراسم روز جهانی آینده رضا داوری اردکانی؛

+ انسان خردمندتر می‌شود، پوپولیست‌ها بازندۀ اصلی بحران کرونا خواهند بود ماتیاس هورکس

+ سیاست در هیچ جای جهان مبتنی بر علم نیست  رضا داوری اردکانی

+ جامعه شناس دنیای جدید 

+ تکنولوژی‌های نوین و سرنوشت بشر دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی چیست و آینده های متفاوت کدام اند؟ وحید وحیدی مطلق

+ تحلیل محتوا و آینده نگری 

+ نگاهی به سوداگری با تاریخ محمد امینی دکتر شیرزاد کلهری

+ غربت علوم انسانی شاه کلید توسعه نیافتگی. دکتر شهیندخت خوارزمی

+ ماهیت و میراث فکری «آلوین تافلر» در گفت‌وگو با دکتر شهیندخت خوارزمی دکتر شهیندخت خوارزمی

+ دانایی به مثابه قدرت .خرد آینده‌نگری 

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم: گفتگو با شهیندخت خوارزمی  شهیندخت خوارزمی

+ انقلاب چهارم و کار ما هرمز پوررستمی

+ خوارزمی: تافلر کمک می‌کند در دنیای پرخشونت مأیوس نشویم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ فناوری راهی برای رهایی از جنسیت؟ مریم یوسفیان

+ آشتی دادن جامعه با آینده، رسالت اصلی آینده پژوهی دکتر محسن طاهري

+ چهارمین موج تغییر  علی اکبر جلالی

+ در جست‌وجوی یحیی-- پیشگفتاری از دکتر شهیندخت خوارزمی 

+ برنامه حزب مدرن و آینده نگر – بخش دوم احمد تقوائی

+ ⁠⁠⁠به بهانه ی قاعدگی دکتر محسن طاهری

+ مهم ترین مولفه های برنامه یک حزب سیاسی مدرن کدامند ؟  احمد تقوائی

+ علت‌های اجتماعیِ استبداد و فساد نازنین صالحی

+ سخنراني پروفسور شهرياري و دكتر شهين دخت خوارزمي 

+ ظهور جامعه پساصنعتی دانیل بل

+ زیرفشارهای تمدن جدید له نمی‌شویم 

+ خردِ پیشرفت و توسعه رضا داوری اردکانی

+ آینده پژوهی و دغدغه هایش دکتر طاهری دمنه

+ تافلر:نگاه تازه به آينده 

+ سرمایه‌گذاری 80 میلیون دلاری بیل گیتس برای ساخت شهر هوشمند حمید نیک‌روش

+ آینده پژوهی و انواع آینده محسن گرامی طیبی

+ کتاب آینده پژوهی، پارادایمی نوین در برنامه ریزی، با تاکید بر برنامه ریزی شهری و منطقه ای علی زارع میرک آباد

+ اجتماع علمی قدرتمند مهمترین نیاز آینده پزوهی در ایران است احد رضایان قیه باشی

+ ایرانی‌ها و فقدان وجدان آینده‌نگر اجتماعی احد رضایان قیه‌باشی

+ ديدگاه‌های سه گانه درباره محركهای آينده نگاری. حسن کریمی فرد

+ استانداردهاي سواد اطلاعاتي. دكتر عشرت زماني

+ آینده نگری استر اتژی فناوری اطلاعات. دکتر امین گلستانی

+ خرد آینده نگری 

+ آینده نگری, برترین مزیت انسانی عباس سید کریمی

+ روش پس نگری در آینده پژوهی دکتر محسن طاهری دمنه

+ جان نقّاد و چشم باز مردم رضا داوری اردکانی

+ واقعیت مجازی و آینده آموزش دکتر محسن طاهری دمنه

+ اقتصاد به مثابه قلب تپنده مریم یوسفیان

+ قدرت تکنیک؛ آینده هم منم رضا داوری اردکانی

+ میل ذاتی تجدد به زمان آینده رضا داوری اردکانی

+ درگاه تخصصی آینده 

+ نسل جدید با بی وزنی مواجه است/ پیاده راه شهر رشت با نگاه آینده پژوهی ساخته شده است 

+ اساتيد ارتباطات:دكتر علي اسدي /بنيادگذاري سنجش افكار در رسانه ملي  

+ در عید نوروز، آینده را هدیه دهید  Vahid Think Tank

+ بسترهای فراگیر شدن طراحی صنعتی در ایران بر پایه الگوهای الوین تافلر 

+ روش‌های پیش‌بینی فناوری.  اندیشکده وحید

+ تاریخ تکرار نمی شود. الوین تافلر

+ آینده کسب و کار در سال 2030 - کتاب صوتی فارسی وحید وحیدی مطلق

+ سندروم یخچال فرنود حسني

+ هفت سازمان آینده پژوه ایرانی در سال 2016 

+ آينده‌پژوهي برآيند پيش‌بيني‌ناپذيري محيط است گفت‌وگو با دکتر سعید خزایی آینده‌پژوه و مدرس دانشگاه

+ آينده پژوهي: از قابليت فردي تا اجتماعي ياورزاده محمدرضا,رضايي كلج فاطمه

+ مبانی نظری و مورد کاوی های مختلف و متنوع  

+ اخذ مدرک حرفه ای آینده پژوهی به صورت حضوری و غیر حضوری از معتبرترین سازمان بین المللی  

+ آزمون های اندیشه ورزی در جهان حسین کاشفی امیری

+ دمینگ و ما صلاح الدین همایون

+ روش آﯾﻨﺪه ﭘﮋوه ﺷﺪن  ﺳﻌﯿﺪ رﻫﻨﻤﺎ

+ نقش هنر در آینده پژوهی الهام سهامی

+ الوین تافلر را بهتر بشناسیم دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آیند هنگاری ملی جانشین برنامه های توسعه پنج ساله در علم، فناوری و نوآوری امیر ناظمی

+ پیشگفتار شوک آینده دکتر شهیندخت خوارزمی

+ آینده پژوهی کلید تحول درنقش های توسعه محور و راهبردی مدیریت منابع انسانی دکتر سید اکبر نیلی پور

+ نشست اندیشه 

+ آیا فناوری‌های همگرا آینده را تضمین می‌کنند؟ دکترمحسن رنانی

+ جامعه ای می‌تواند بحران‌هارا پشت سر بگذارد که دو وزیر آینده نگر «آموزش و پرورش» و «ارتباطات» آنرا اداره می‌کنند/ امروز «دانایی» است که قدرت می‌آفریند. جامعه شناسی هنر

+ گزارش برگزاری نشست «تاملی در ایده‌های آینده‌نگرانه تافلر» در گروه افواج 

+ دانایی به مثابه قدرت عاطفه شمس

+ فهم جامعه به کمک ژورنالیسم/ آثار تافلر نوعی جامعه‌شناسی مترویی‌ست 

+ خانیکی: نگاه تافلر نگرانی از آینده را کم کرد 

+ ‍ خلاصه سخنرانی جدید وحیدی مطلق درباره آینده قدرت ایران مدرس بین المللی فدراسیون جهانی آینده‌پژوهی  وحیدی مطلق

+ «آینده نگری» مهارتی سودمند برای مدیران 

+ پیش‌بینی‌های درست و نادرست آلوین تافلر کدام‌ بودند؟ BBC

+ الوین تافلر،آینده‌پژوه و نویسنده سرشناس آمریکایی در سن ۸۸ «‌۸۷»سالگی در گذشت. BBC

+ آینده جهان ، آینده زنان « مجله زنان امروز » مریم یوسفیان

+ آن سوی سرمایه داری و سوسیالیسم الوین تاقلر

+ سیر تحول مطالعات و تحقیقات ارتباطات و توسعه درایران دکتر کاظم معتمد نژاد



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995