Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


فرصت تاریخی پیش آمده

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[02 Mar 2016]   [ فرهاد یزدی]

- اول مارس 2016

طیف عملگرای نظام اسلامی، در یک مرحله ی حساس از جنگ درآزمدت قدرت در کانون نظام، خود را برنده می داند. این انتخابات که شاید در دوران نظام اسلامی "رقابتی ترین" انتخابات باشد، باید تنها به عنوان تایید گروه عملگرا در برابر گروه تندروی که به دوروبر رهبر گرد آمده اند، تلقی گردد. این اطمینان غیر واقعی که گروه عملگرا نماینده واقعی ملت ایران هستند، هم برای آینده تحول سیاسی ایران به سوی دمکراسی و هم در سیاست خارجی می تواند خطرناک باشد. شاید فوری ترین و حساس ترین مساله در حال حاظر، اقتصاد کشور باشد که حکومت بدون پشتیبانی کامل ملت، قابلیت حل آن را نخواهد داشت. اکنون حکومت ایران دارای این بخت است که بتواند خود را با نزدیک کردن هرچه بیش تر به ملت، اطمینان و پشتیبانی آنان را بدست آرد و بدل به دولت گردد. گروه عملگرا، که تمامی برخاسته از درون این رژیم می باشند، بر سر دوراهی سرنوشت ساز قرار دارند: اصلاحات رژیم اسلامی از درون و یا گذر از این نظام و در انداختن طرحی نو.
رژیم اسلامی که ویژگی آن "ولی فقیه" می باشد پس از نزدیک به چهل سال حکومت بر "ملت" ایرانی که سابقه دراز ماندگاری در جهان دارد، در تمامی زمینه ها از سیاست (داخلی و خارجی) گرفته تا اقتصاد (با فساد نهادینه شده در تمام سطوح به ویژه با تجمع در راس هرم و آرامش اجتماعی) شکست خورده. ابزاری بنام "رهبر" برای حل مسایل کشور و حتا خود رژیم، ثابت شد که نه تنها ابزاریست که هیچگاه کارآیی حل مساله ای را نداشته، بلکه بزرگ ترین مساله ساز و به ویژه در رابطه با امنیت ملی کشور بوده است. به سخن دیگر، رژیمی که توانایی حل مساله ای را نداشته باشد، باید مرده پنداشته شود. گذیدار اصلاح رژیم از درون اگر با هدف تزریق سرنگ تقویت و بخشیدن جان دوباره به نظام اسلامی انجام گردد، محکوم به شکست است. "اصلاحات" از درون رژیم، نیاز دارد که با افزایش روزانه محرک های دمکراتیک سیاسی، اقتصادی و اجتماعی به جامعه ایران، با هدف گذار از نظام خودکامه به سوی حکومت اراده ملی همراه با به رسمیت شناختن حقوق بشر، شکل گیرد. ایران خواستار گذر مسالمت آمیز و از این رو همراه با بردباری از نظام اسلامی هستند. این انتخابات ثابت کرد که ایرانیان خواستار دگرگونی اساسی هستند و به "اصلاحات"، یعنی از آنچه تاکنون مفهوم گردیده، قانع نخواهند بود. این گزینه قابل دسترسی بود که در بزنگاه از آن استقبال کردند. اما این گزینه نهایی نیست. همزمان پیمودن راه گام به گام با بردباری، بخاطر وضعیت بد اقتصادی که انتظار می رود بدتر نیز شود، هر روز به آخر خط خود یعنی نقطه انفجار ملت نزدیک می گردد.
انتخابات، دستکم در کلان شهرها تا اندازه زیاد با "آزادی" انجام گرفت. آزادی ذکر شده، باید در برابر گذیدارهای در دسترس قابل توجیه باشد، نه آزادی مرسوم در دمکراسی های جا افتاده، حتا هندوستان که گذیدارها تا اندازه ای وسیله ی ابزارهای دمکراتیک تعیین می گردند. بسیاری از حوزه ها با دخالت شورای نگهبان بدون رقابت معنا دار، حتا با استاندارد محدود آن، انجام گرفت. معنای "آزادی" در این انتخابات یعنی در مقایسه با پیش ترها، باید با این دید نگاه شود که نفوذ سپاه پاسداران و به ویژه بخش امنیتی آن در دخالت مستقیم در رای گیری محدود بوده است. البته بهیچ وجه نمی خواهد چنین القا گردد که دستکاری و تقلب انجام نگرفت. بلکه باید توجه کرد که "توان" دستکاری و تقلب نیروهای تندرو، در مقایسه با گذشته محدودتر شده است. این تحولی است که مدت هاست در سپاه در حال شکل گیری است. بنظر می رسد که سپاه نیز با تاثیر پذیری از جامعه و با ارزیابی تراز شکست/پیروزی نظام، هر روز خود را از گروه تندرو جدا کرده است و مایل نیست که نظام بیش از آن با انداختن هزینه ی آن به دوش آن نهاد، از آنان استفاده کنند. دلیلی در دست نیست که این روند متوقف گردد. بدین سان، با نزدیک شدن هرچه بیش تر به ملت، نهاد سپاه از عامل منفی در برابر تحول سیاسی و اقتصادی کشور، باید هر روزه به عاملی مثبت نزدیک گردد. حکومت نیز با دگرگونی در سپاه که براثر مساله ی هسته ای آشکار گردید، می تواند از همرایی و هماهنگی بیش تر این نهاد بسیار اثر گذار، مطمئن گردد. نهادی که دست می شکست و زبان می برید، بنظر می رسد که نقش صحیح خود را در سیاست ایران، ساده تر درک می کند و می تواند دوباره به آغوش ملت باز گردد.
می توان این انتخابات را با تمام کاستی ها و دستکاری های آن، به عنوان همه پرسی، دستکم در مورد محبوبیت تندروها و رهبر آن، تلقی کرد. با تمام دسیسه ها و تمهیدات، تمامی سوگلی های رهبر نتوانستند به مجلس خبرگان راه یابند. تازه آنان که راه یافتند مانند شهر مشهد، شایعات دستکاری فراوان است. این انتخابات این حقیقت را آشکار کرد که رهبر بسیار از آنچه خود می پندارد و حتا موافقان و مخالفان او می پندارند، در پهنه سیاسی ایران ضعیف تر است و نقش تعیین کننده دیگر ندارد. حتا این مطلب را می توان به منتخبین نیز تسری داد. آنان تنها به این دلیل بر کرسی های قدرت تکیه خواهند زد که گذیدار مسالمت جویی دیگری پیش رو نبود. آنان باید درنظر گیرند که ملت چندین گام از آنان جلوتر هستند و از این رو داعیه ی رهبری و هدایت ملت را نداشته باشند. در بهترین حالت آنان سخنگوی خواست های ممکن زمان خود می باشند. رهبران واقعی از درون ملت در دوران توقف ناپذیر تحولات به وجود خواهند آمد. جنبش ملت ایران که به صورت جنبش سبز خود را به نمایش گذشت هنوز ادامه دارد. اما خود را به صورت های گوناگون به نمایش می گذارد و اینبار در قالب انتخابات. جنبش سبز تا کنون رهبر نداشته است، گرچه در دورانی از برخی بعنوان سخنگو استفاده کرده است. رهبران باید در درازای زمان در شرایط آزاد تر خلق گردند که گریز ناپذیر است.
حال وظیفه ی تاریخی خطیری بردوش گروه عمل گرای نظام اسلامی افتاده است که با آزادی عمل، که تا پیش از این وجود نداشت، با سرعت و نه با آهستگی دست به اصلاحات سیاسی و اجتماعی که لازمه ایجاد شرایط مناسب برای اصلاحات اقتصادی می باشد، دست زند. بسیاری از نهادهای نظام اسلامی به خودی خود در راه اضمحلال هستند. به احتمال زیاد شورای نگهبان در آینده ای نه چندان دور از هم خواهد پاشید. این نهاد کاربرد خود را از دست داده است و بیش از آن دچار چند دستگی است که بدرد حتا تندروهای باقیماند نظام نیز بخورد. همینطور در مورد مجلس خبرگان، البته در مرحله ی دیرتر. این مجلس نیز به احتمال از داخل براثر اختلاف های شدید داخلی، از هم خواهد پاشید. از سوی ملت نیز براین مجلس فشار روز افزونی وارد خواهد شد. شرایط با دوران برگذیدن خامنه ای بسیار متفاوت است و دیگر نمی توان "رهبر" و یا شورای رهبری، را به ملت تحمیل کرد. پس از این بتدریج همه ی امور مهم بنا به اراده ملت انجام خواهد گرفت. نهاد مسخره "شورای تشخیص مصلحت نظام"، دلیلی برای وجود ندارد. همزمان، بدون تردید زیر فشار ملت و شرایط بد اقتصادی، جنبش ضد فساد خیز بلندی برخواهد داشت که چند اثر بهمراه خواهد آورد: نخست "خانه تکانی" در کابینه و کنار گذاردن افراد بدنام اقتصادی. دوم درهم کوبیدن مستحکم ترین سنگر جرثومه های فساد چه از نظر انسانی و چه مالی، یعنی دادگستری می باشد. نباید فراموش کرد که در واکنش با فشار برای اصلاح دادگستری، رژیم برای پیش گیری از فاش شدن اسرار، دست به حذف فیزیکی شرکای خود در حکومت و بخش خصوصی، خواهد زد. دگرگونی در دادگستری، بخاطر ریشه دواندن چهل ساله فاسدترین قشر کشور در آن، بسایر مشگل و همراه با فراز و نشیب فراوان خواهد بود. بدون مقاومت شدید از هیچ سنگری عقب نخواهند نشست.
سوم، که همراه با فوریت است، مربوط به اقتصاد می گردد. اقتصاد ایران بیش از آن آسیب دیده که درمان آن را بتوان به آینده موکول کرد. البته اصلاحات سیاسی باید پیش از اصلاحات اقتصادی آغاز گردد تا نتیجه دهد. اقتصاد ایران باید شرخود را از دست بنگاه های تولیدی و بازرگانی دولتی و وابسته به گروه های قدرت هرچه زودتر رها کرده، تا بتواند به تولید و ایجاد اشتغال بپردازد. دولت باید تنها به نظارت بر تولید و توزیع قناعت کند و اجازه دهد که اقتصاد برپایه ی بازار نقش ثابت شده خود را بازی کند. همان طور که در پیش ترها اشاره شد، نرخ ارز از اهمیت ویژه برخوردار است. از این رو، روابط خوب با عربستان برای اطمینان از درآمد ارزی مداوم، مورد نیاز است. به طور کلی در روابط خارجی، کنار گذاردن سیاست های ماجراجویانه و دشمن آفرین یک بار برای همیشه باید با قاطعیت در پیش گرفته شود. منهای عراق که با ایران سوابق دراز تاریخی و فرهنگی دارد، ایران باید از خاورمیانه عربی خود را کنار کشیده و متحدین خود را در میان کشورهای پیش رفته جهان بی یابد.
در هر حال، بخت با ایران و گروه عمل گرا یار بوده که چنین موقعیت گذر از نظام اسلامی، با مسالمت پیش آمده است. گروه عملگرا، همانند حکومتگران مشابه خود در چین کمونیست، شوروی، شیلی، اسپانیا و هم اکنون در میانمار و در آینده نزدیک در کوبا و ونزوئلا، باید بتواند گام های اساسی و آشکار در راه گذر مسالمت آمیز را بردارد. درنگ می تواند فرصت را از میان بردارد.
....................................
۱ - حائزین صلاحیت برای ورود به مسابقه انتخاباتی.
۲ - بسیاری از چپاولگران بزرگ که خود به راس هرم قدرت وابسته بودند، بایستی از هم اکنون در فکر فرار از کشور افتاده باشند. به احتمال زیاد غرب برای حفظ روند سیاسی کنونی در ایران، بسیاری از حساب های مسئولین (عملگرا و تندروها) و خانواده های آنان در خارج را در اختیار خواهد گذاشت
۳ - به مقاله ی ورشکستگی اقتصادی، بیست و پنجم فوریه در همین تارنما رجوع کنید.

مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع:


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۲۵ آوریل ۲۰۲۴

ستون آزاد

+ "زدن سر هشت پا" و حکایت "ببر کاغذی" رضا علوی

+ جهانِ پس از جنگ غزه  رضا علوی

+ آیا اسراییل بر نفت و گازغزه چیره خواهد شد ؟ رضا علوی

+ توتالیتریسم چیست؟ حسین مولا

+ گفتگو بارد هوش مصنوعی با حسین مولا حسین مولا

+ تفاوت مبارزه جوانان در زمان حکومت شاه ایران برای آزادی و دمکراسی با مبارزه جوانان کنونی برای آزادی و دمکراسی علیه جمهوری اسلامی چیست؟ گفتگو حسین مولا با بارد بزرگترین هوش مصنوعی گوگل

+ دو حادثه مهم  رضا علوی

+ جوانانیکه در جنبش زن زندگی آزادی شرکت کردن در چه سنینی بودند؟ Bard هوش مصنوعی

+ خود آموز دیکتاتورها رندال وود کارمینه دولوکا

+ موانع توسعه دموکراسی در خاورمیانه  دکتر امیر ساجدي

+ راز یک کشتار  رضا علوی

+ آیا غول خفته بیدار می شود ؟  رضا علوی

+ ریزش مداحان در این عاشورا رضا علوی

+ رهبر نقاب دار!  رضا علوی

+ بخش سوم : "لاریجانی ها " ؛ مردانی برای تمام فصول رضا علوی

+ حقوق زنان - کانون درگیری. فرهاد یزدی

+ آمریکا ؛ به کجا چنین شتابان ؟ رضا علوی

+ جهان و ایران در آغاز سال نو خورشیدی. فرهاد یزدی

+ نبرد برای نامزدی  رضا علوی

+ . 

+ ایران لیبرال فرهاد یزدی

+ روز جهانی زنان گرامی باد  گیتی پورفاضل

+ سالروز حمله روسیه به اوکراین فرهاد یزدی

+ کالبد شکافی" پرویز ثابتی" رضا علوی

+ سقوط محسن رنانی

+ فشار برملت ایران از دو سو. فرهاد یزدی

+ نشست واشنگتن – تلاش در راه ذلیل کردن جنبش ملی ایران فرهاد یزدی

+ الگوی روسی چپاول اموال ملی فرهاد یزدی

+ امنیت ملی – بخش دوم فرهاد یزدی

+ امنیت ملی در دهه سوم سده بیست و یکم فرهاد یزدی

+ آیا روسیه، جمهوری اسلامی را به عنوان متحد استراتژیک خود محسوب می کند؟ رضا علوی

+ منافع ملی و استقلال فرهاد یزدی

+ نقش "طنز" و شعار های "کاف دار" در جنبش انقلابی ایران رضا علوی

+ قشر میانه ایران مهرداد: یکی از همکاران سایت آینده نگر

+ دیگر چین به ایران اهمیت نمی‌دهد ! رضا علوی

+ نقش توازن قوا در جهان در خیزش ملی فرهاد یزدی

+ نیروهای مسلح در دو مقطع تاریخی فرهاد یزدی

+ تراژدی جمهوری اسلامی با مهسا امینی آغاز و با محسن شکاری پایان می‌یابد!  دکتر شیرزاد کلهری

+ دستاوردهای جنبش انقلابی ایران یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ از خیزش اجتماعی تا انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ پایان کار رژیم، تکیه بر عصای سلیمان شیرزاد کلهری

+ انقلاب سیاسی فرهاد یزدی

+ انقلاب مدرن ایران شیرزاد کلهری

+ ادامه خیزش اجتماعی – سیاسی ایران فرهاد یزدی

+ بیانیه شماره ۱ لیدرهای میدانی  لیدرهای میدانی

+ خیزش اجتماعی نسل جوان ایران فرهاد یزدی

+ اولویت پاسداری از یک پارچگی سرزمینی ایران فرهاد یزدی

+ با کمال تاسف و تاثر از در گذشت دوست نازنین مان محمد امینی .

+ اعتراضات مردم و راهکار های روی میز حکومت یکی از همکارن سایت آینده نگر از ایران

+ تعلل نیروهای مسلح فرهاد یزدی

+ آینده در کوتاه مدت فرهاد یزدی

+ سپاه پاسداران و نجات ایران فرهاد یزدی

+ رسالت انسان در برابر آزادی سعیده امین‌زاده

+ ایران – روسیه - اوکراین فرهاد یزدی

+ نیاز به زمان فرهاد یزدی

+ مبارزه مدنی و چرائی آن کیومرث صابغی

+ دو بازنده – یک برنده. فرهاد یزدی

+ نظام سیاسی در ایران آینده فرهاد یزدی

+ آیا بایدن در انتخابات ۲۰۲۴ کاندید خواهد شد ؟ رضا علوی

+ اسطوره سیاسی از دموکراسی آمریکا تا اقتدار گرائی چین پرفسورجیم دیتو

+ اسطوره جدید و آینده سیاسی عربستان سعودی -

+ فرمان فرمایی روسیه بر نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ دگرگونی قدرت در کانون نظام فرهاد یزدی

+ برجام در تاریکی رضا علوی

+ برای مام زمین در روز زمین فرهاد یگانه‌

+ تکرار تاریخ، نابودی محتوم دیکتاتورهای بزرگ به دست خودشان است فرهاد یگانه‌

+ چرا رابطه کشورهای غربی و روسیه پس از پایان جنگ سرد، به چنین کابوسی برای اردوگاه کشورهای غربی ختم شد؟ فرهاد یگانه‌

+ تاثیر جنگ اوکراین فرهاد یزدی

+ نوروزتان مبارک .

+ چیرگی «جبهه موافقت» بر «جبهه مقاومت» رضا علوی

+ نخبه گان یا پخمه گان در حکومت اسلامی  رضا علوی

+ رویا یا کابوس ؟ رضا علوی

+ خودکامگی  تیموتی اسنایدر

+ نگاهی بر موقعیت ایران در منطقه فرهاد یزدی

+ در باره انتخابات ۱۴۰۰ مجید / ایران

+ حسن هم از میان ما رفت گروهی از یاران دیروز، امروز و فردای حسن

+ در باره ظریف ... و میدان  مجید / ایران

+ نظام اسلامی و اردوی خاور بر علیه باختر فرهاد یزدی

+ چرا سازمانهای اطلاعا تی معتقدند که آینده جهان تیره و تار است ترجمه: کیومرث صابغی

+ تضمین حداقل درآمد یکسان برای تمام شهروندان. فرهاد طالع

+ قرار داد ۲۵ ساله ؛ ماندگاری حکومت یا ترکمانچای ؟ رضا علوی

+ سخنی با آقای مهاجرانی. محمد امینی

+ مذاکره غرب با نظام اسلامی فرهاد یزدی

+ هنر فاشیست نبودن ترجمه ناصر فکوهی

+ با ناسيوناليسم راه به جايي نمي‌بريم عظيم محمودآبادي

+ در آستانه چهل و دومین سالگرد انقلاب فرهادی یزدی

+ روز سياه  رضا علوي

+ مصباح یزدی ؛ معمار خشونت مقدس و طرا ح "کادرسازی " رضا علوی

+ حمله به ایران و یا حزب الله؟ فرهاد یزدی

+ تهدید از سوی قفقاز فرهاد یزدی

+ بهار آن سال و «بهار هر سال...» محسن یلفانی

+ بحران امنیتی و حکومت نظامیان فرهاد یزدی

+ جستجوی کار در ایران امروز 

+ سیاست دولت نوین آمریکا در منطقه فرهاد یزدی

+ اوباما برجام را آورد و ترامپ آنرا پاره کرد- چرا؟ مجید / ایران

+ ارزش های اندیشه های دکتر فاطمی  رضا علوی

+ مرگ نهائی رژیم  فرهاد یزدی

+ آتش افروزی در قفقاذ فرهاد یزدی

+ اندیشه چپ ، خادم غرب مهندس صلاح الدین همایون

+ تنگ تر شدن حلقه فشار فرهاد یزدی



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995