Iranian Futurist 
Iranian Futurist
Ayandeh-Negar
Welcome To Future

Tomorow is built today
در باره ما
تماس با ما
خبرهای علمی
احزاب مدرن
هنر و ادبیات
ستون آزاد
محیط زیست
حقوق بشر
اخبار روز
صفحه‌ی نخست
آرشیو
اندیشمندان آینده‌نگر
تاریخ از دیدگاه نو
انسان گلوبال
دموکراسی دیجیتال
دانش نو
اقتصاد فراصنعتی
آینده‌نگری و سیاست
تکنولوژی
از سایت‌های دیگر


آسیا، آفریقا، اروپا، آمریکا و اینترنت

اگر عضو یکی از شبکه‌های زیر هستید می‌توانید این مطلب را به شبکه‌ی خود ارسال کنید:
Twitter Google Yahoo Delicious بالاترین دنباله

[21 Mar 2005]   [ مهدی صمدی]

آسیا:

هرچقدر بتوان اروپایی­ها و یا آفریقایی­ها را در چارچوب­های یکسان و تقریباً هماهنگ مطالعه نمود و بجز استثناهای قابل اغماض همه کشورهای مستقر در آنها را به عنوان واحدهای نزدیک به هم تلقی کرد، این امکان در آسیا وجود نخواهد داشت. بزرگ­ترین قاره جهان فقط در یکی از کشورهای خود معروف به 72 ملت است. با این اوصاف سخن از بررسی­ قابلیت­های فنی این قاره در جامعه اطلاعاتی نمی­تواند چندان موفقیت­آمیز و البته اصولی باشد. در شرقی­ترین قسمت مشرق زمین یکی از قدرت­های مطلق فنی و تکنولوژیک جهان حضور دارد. امپراطوری ژاپن که پس از جنگ دوم هنوز هم اسلحه­هایش خالی از فشنگ است با حمایت نظامی غرب توانسته است بدون دغدغه از مسائل امنیتی تمام توان خود را به روی فناوری متمرکز کند.

تمرکز این چنینی باعث شده است که چشم بادامی­ها در عرصه اقتصاد همواره جزء سه قدرت برتر همراه با ایالات متحده و اتحادیه اروپا باشد. در عرصه فناوری نیز ژاپن هیچگاه پاپس نکشیده است. بلکه همواره توانسته است خود را به عنوان یکی از قدرت­های بی­چون و چرا در این زمینه را مطرح نماید. عضویت در کلوپ هشت کشور برتر جهان در G8 نیز ناشی از همین امر است. در اوج قله آسیا با این اوصاف ژاپن هیچ رقیبی ندارد لیکن اگر یکی دو پله پایین بیاییم شاهد حضور کشورهای بیشتری خواهیم بود. در این رتبه اولاً چینی­­ها (علی الخصوص با پیشرفت­های اخیر آنها) حضور دارند و علاوه بر آنها گروه ببرهای اقتصادی جنوب شرقی آسیا مرکب از برخی کشورهای عضو اتحادیه همکاری‌هاي منطقه­ای آ.س.آن حاضر هستند. مالزی، تایلند، سنگاپور و چند کشور دیگر جزء همین دسته هستد. هرچند صبغه تاریخی توسعه در این کشورها با اروپا قابل مقایسه نیست ولی کشورهایی همانند مالزی توانستند با بومی کردن دکترین توسعه از یکسو و با نخبه­گرایی اختصاصی خود به سرعت به سمت قله­های توسعه به حرکت درآیند. چین هم که زمام امور آن پس از جیانگ زمین در دست سوسیالیست­های تحصیلکرده و نسبتاً جوان قرار دارد چنان شتابی به حرکت توسعه خود داده است که در هر صنعتی وارد می­شود صاحبان آن صنایع را به وحشت می­اندازد.

جایگاه سوم آسیا فاصله­ای زیاد با پله دوم آن دارد. در این پله برخی کشورهای عربی و همچنین ایران حضور دارند. کشورهای امارات متحده عربی و کویت با تکیه بر حمایت­های نظامی و همچنین جمهوری اسلامی با توجه به استعدادهای خدادادی خود در این جایگاه هستند لیکن بعد از این قبیل کشورها خیل کشورهای مصرف کننده و عقب­مانده عرب و آسیای میانه و شرق آسیا همانند کره شمالی، ویتنام، فیلیپین و بقایای شوروی سابق قرار دارند.

در فناوری اطلاعات نیز همین طبقه­بندی درباره آسیا مصداق خواهد داشت. در قاره آسیا 60% جمعیت دنیا زندگی می­کنند لیکن دسترسی آنها به اینترنت معادل 34% دسترسی است. اگر این میزان را با آمریکا که حدود 14 درصد جمعیت دنیا را در خود جای داده است مقایسه کنیم خواهیم دید دسترسی این دو در یک حد است. که این مسئله حاکی از عقب ماندگی عمومی آسیا در مقایسه با دیگر قاره­های جهان است.

پس از برگزاری اجلاس ژنو سطح آگاهی حکومت­ها درباره اهمیت اینترنت بالاتر رفت و علی­الخصوص تأثیرات این اجلاس از لحاظ کمی و کیفی در آسیا بیشتر از تمامی نقاط جهان بوده است. آمارها نشان می­دهد که در سال 2004 از لحاظ تحولات و پیشرفت 4 کشور آسیایی رتبه‌هاي اول تا چهارم پیشرفت در این عرصه را بخود اختصاص داده­اند. کشورهای چین، کره جنوبی، مالزی و تایلند با چنان شتابی به قافله پیشروان جامعه اطلاعاتی نزدیک می­شوند که به نظر می­رسد مدت زیادی به طول نخواهد انجامید که در این عرصه به عناصر پیشتاز بین­المللی تبدیل شوند. میخائیل مینگز از مسوولان ITU و از فعالان عرصه جامعه اطلاعاتی معتقد است مهم­ترین مشکل برای دسترسی به جامعه اطلاعاتی و اتصال یافتن به محیط دیجیتالی زیر ساخت­های محدود و معیوب آن می­باشد لیکن این مسئله در شرق آسیا به سرعت در حال ترميم است.

تحولات قانونگذاری منطقه­اي در آ.س.آن همانند پیمان جنایت مجازی منطقه­ای نیز سعی دارد جو مسالمت­آمیز و امنی را برای این عرصه فراهم کند. از سوی دیگر پروژه­های عمده اینترنتی در آسیا همانند شهر اینترنتی دوبی در امارات عربی متحده و همچنین کریدور چندرسانه­ای مالی در مالزی نیز نقش ویژه­ای در این زمینه داشته­اند.

تعداد کاربران اینترنتی نیز مقایسه چشمگیری داشته است در حالی که کاربران اینترنت از سال 2000 تا سال 2004 دو برابر شده است ولی این میزان در آسیا به این میزان رشد نداشته است. طبق آمارها در سال 1998 میلادی 260 میلیون کاربر در آسیا وجود داشت که این میزان در سال 2003 میلادی به 493 میلیون نفر رسیده است. در این عرصه چنانچه گفتیم بیشترین رشد از آن چین بوده است که درصد رشد آن در کل جهان نیز مقام اول را بدست آورده است. جالب آنکه طبق آمارها نیمی از کاربران چینی دارای تحصیلات عالی هستند.

سایت unpan وابسته به سازمان ملل متحد در آماری که در خصوص نتایج طرح دولت الکترونیک ارائه داد به رتبه­بندی 178 کشور جهان پرداخت. این رتبه­ها از لحاظ میزان خدمات دولتی بود که از طریق اینترنت در اختیار شهروندان قرار می­گیرد. در این رده­بندی ایران رتبه­ای بهتر از 115 جهان کسب نکرده است. وقتی آمار را بررسی مجدد کنیم خواهیم دید کشورهای عقب­مانده­ای همانند دومینیکن، سریلانکا، گرانادا، عراق، کوبا، سورینام و ویتنام جایگاهی بهتر از ایران دراین فهرست به خود اختصاص داده­اند. طبق آمارهای رسمی میزان کاربران اینترنتی در ایران و در سال 1998 میلادی معادل 5/7 میلیون نفر بوده. لیکن طبق همین آمارها در سال 2003 به حدود 5/14 میلیون نفر رسیده است. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز اعلام کرده بود ایران در زمینه دسترسی به اینترنت در منطقه رتبه دوم را حائز شده است. لیکن طبق آمارهای غیررسمی و غیردولتی میزان دسترسی ایران در پایین­ترین سطح جهانی قرار دارد. هرچند وزارت ارتباطات دسترسی کاربران نسبت به کل جمعیت کشور را معادل 43% می­خواند که در رده­بندی جهانی معادل سطح متوسط جهانی است. لیکن برخی از آمارها و اظهارنظرها نیز حاکی از آن است که ایران همراه کشورهای یمن، موریتانی، سودان و افغانستان در پایین­ترین سطح جهانی قرار دارند.

چندی پیش کنفرانسی در برلین برای بررسی تأثیر رسانه­های ارتباطی جدید در کشورهای عربی، شمال آفریقا، خاورمیانه و حوزه خلیج فارس برگزار شد ولی آمارهای آن به هیچ عنوان در خور شأن نظام جمهوری اسلامی نبود. ظرفیت­های موجود نظام علی­الخصوص وقتی در زمینه­های همچون پزشکی با سطح بین­المللی مقایسه می­شود نشان دهنده موفقیت­های جمهوری اسلامی است این مسئله نشان می­دهد در صورتی که اهمیت یک مسئله در داخل کشور درک شود دسترسی به قابلیت­های مورد قبول جهانی ممکن خواهد بود. ولی متأسفانه از قرار هنوز اهمیت فوق­العاده جامعه اطلاعاتی مورد توجه قرار نگرفته است.

هم اکنون که کشورها آماده اجلاس بین­المللی تونس نیز می­گردند بایستی توجه داشت که با عنایت به سهم اندک ایران در جامعه اطلاعاتی نباید منافع ملی ما رها شده و وارد بحث­های سیاسی در زمینه جامعه اطلاعاتی شویم. مقایسه زیرساخت­های اینترنتی ایران نیز نشانگر همین ضعف است. مجموعا در کشور ما 861mb پهنای باند وجود دارد و بیش از 30TCP تماس بین­المللی و 250mb برای ارسال و 100mb برای دریافت ظرفیت وجود دارد. در چند ماه آینده همچنین 300mb دیگر نیز به آن افزوده خواهد شد.



آفریقا:

آفریقایی­ها هرچه که نداشته باشند مدتهاست که به یک وحدت عمل قابل توجهی دست یافته­اند. هرچند هنوز نفوذ قدرت­های استعماری پیشین از جمله فرانسه، انگلیس، ایتالیا و حتی آمریکا در این قاره مشهود است. لیکن تبدیل سازمان وحدت آفریقا به اتحادیه آفریقا و تلاش­های حقوقی سیاسی برای نزدیک شدن کشورهای این قاره به یکدیگر همگی نشان دهنده رسیدن به یک وحدت عمل در میان آنها می­باشد.

حرکت­های حساب شده و نزدیک به هم آفریقا در مواقع حساس و برهه­های تاریخی هرچه که پیشتر می­رویم مشهودتر می­شود. برای مثال در قضیه شروع مباحث جامعه اطلاعاتی آفریقا نشان داد که هر آنچه گفته می­شود نظرات همه آنهاست و این خود بر اثرگذاری اظهارنظرهای سران این قاره افزوده بود. اجلاس­های منطقه­ای آفریقایی توانست وحدت عمل اعضاء این قاره را برای رفتن به ژنو بالا ببرد. حتی آنها پیش از ژنو درباره ایجاد صندوق همبستگی دیجیتالی را دامن زده بودند. آفریقایی­ها برعکس کشورهای دارای نفت یک عادت گرفتن پول از اروپا را نیز دارند. خصلت دراز کردن دست در مقابل اروپا در آفریقایی­ها بوده و هست. آنها در قضیه جامعه اطلاعاتی نیز تصمیم گرفتند تا برای پیشبرد طرح­های ICT از شمالی­ها پول بگیرند. تلاش برای بخشودگی قرض­های کلان آفریقا به اروپا در اجلاس­های اقتصادی از جمله اجلاس جهانی اقتصاد و سازمان تجارت جهانی نیز از جمله همین نوع واکنش­های آفریقایی می­باشد. به هر نحو تلاش­های مستمر آفریقایی­ها قبل از راهی شدن به ژنو باعث شد تا در سازمان ملل یک نیروی ضربت در خصوص جامعه اطلاعاتی شکل بگیرد. این نیروی ضربت حساسیت آمریکا را برانگیخته بود و همواره نسبت به آن واکنش­های منفی نشان می­داد. نیروی ضربت زیر نظر کوفی عنان دبیرکل سازمان ملل متحد تشکیل شد و برای آماده ساختن مسائل در راه اجلاس ژنو نیز نقش مفیدی ایفا کرد. سران آفریقا همچنین در نشست مشترک خود روز 12 دسامبر را به عنوان روز همبستگی دیجیتالی اعلام نمودند. تأکید وافر آفریقا در این مسئله قابل توجه است. هرچقدر که اروپایی­ها روی لغاتی همانند جامعه اطلاعاتی تکیه دارند آفریقایی­ها روی موضع همبستگی دیجیتالی تأکید می­کنند. ادبیات مبتنی بر کمک خواهی و تأکید بر آگاهی دادن به جهان بخاطر ضعف­ها و عقب­ماندگی­ها ادبیاتی است که هم حقوقیون و هم متخصصین فنی آفریقایی که به ژنو رفته و به تونس خواهند رفت روی آن تأکید کرده و می­کنند.

از لحاظ آماری آفریقایی­ها وضعیت بغرنجی دارند از لحاظ CCTLDS یا دامین­هایی که ثبت شده­اند و فعالیت خود را نیز آغاز کرده­اند. آفریقا در مرتبه آخر قاره­های جهان قرار دارد. این قاره با وجود آنکه 2/13% جمعیت دنیا را دارد ولی میزان دسترسی فوق­العاده پایینی در آن مشاهده می­شود. چنانچه 5/1 درصد از مردمان آفریقا قادرند که وارد محیط سایبر شوند.

از لحاظ زیرساخت­های جامعه اطلاعاتی و از جمله تلفن نیز آفریقا وضعیت خوشایندی ندارد. در سال 1998، 5/16 میلیون خط تلفن در این قاره برقرار بود که این میزان در سال 2003 به 25 میلیون خط تلفن رسیده است که در این میان مصر از همه بیشتر است. در طبقه­بندی کشورها از لحاظ دسترسی به اینترنت کشورهای آفریقایی هیچکدام در مراتب اول و دوم حضور ندارند و اکثر آنها حتی در رده سوم یعنی وضعیت متوسط دسترسی نیز دیده نمی­شود ولی در رده آخر یعنی دسترسی پایین به اینترنت آخرین کشور حاضر از آفریقاست و علاوه بر نیجر که این توفیق را بدست آورده است بسیاری از کشورهای دیگر این قاره نیز در کنار نیجر قرار دارند.

در زمینه دولت الکترونیک نیز بسیاری از کشورهای آفریقا حتی در بین 178 کشوری که رده­بندی شده­اند نیز حاضر نیستند و آنهایی که حاضر در رتبه­های انتهای جدول مذکور قرار دارند.

آفریقایی­ها بخاطر میزبانی اجلاس تونس از هم اکنون خود را آماده می­کنند تا درباره حقوق دیجیتالی نیز نتایج قابل قبولی به دست آورند. آنها به خوبی می­دانند که لازمه کم شدن این شکاف اولاً منابع مالی و ثانیاً وجود اراده سیاسی و حکومتی است چنانچه اگر چنین اراده­ای در بین نباشد نتایج چندانی نیز از این مسئله عاید آفریقا نخواهد شد. هم اکنون آفریقا اراده سیاسی مذکور را بدست آورده است و به شدت تلاش می­کند تا از داخل یا خارج منابع مالی لازم را نیز به دست آورند. مسئله دیگر که آفریقا به آن نیاز دارند بحث مدیریت توسعه است اگر آنها بتوانند این مسئله را مدیریت نمایند خواهند توانست به نحو بهتری از منافع انقلاب اطلاعاتی بهره­مند گردند.

مسئله دیگر که در خصوص آفریقا قابل طرح است تلاش­های فنی است که گاهی در آن شکل می­گیرد. شهر کامپیوتری مارتیوس در آفریقا یکی از همین موارد است. به هر نحو آنچه گذشت وضعیت دو قاره نسبتاً عقب­مانده از قافله جامعه اطلاعاتی بود. هرچند کشوری همانند زیمبابوه را نمی­توان با کره جنوبی مقایسه کرد. لیکن دراینجا صحبت از کشورها بصورت انفرادی نیست بلکه مجموعه­های منطقه­ای تحت عنوان قاره­های جهان مورد مقایسه قرار می­گیرند.



اروپا:

بجز یک نقطه مشترک که بین اروپا و قاره­های قبلی وجود دارد در باقی موارد این قاره با آمریکا همخواني مشترک دارد. هم اکنون مدیریت و حتی حاکمیت بر اینترنت در ید قدرت ایالات متحده است و این مسئله چندان خوشایند اروپایی­ها نیست. از این رو این مسئله به عنوان نقطه مشترک اروپایی­ها و دیگران شناخته می­شود. حاکمیت بر اینترنت بحث بروزی است که اروپایی­ها نیز سعی دارند از آن مسئله سهمی برای خود دست و پا کنند ولی در این مورد نباید از چند مسئله غافل بود. اولاً هرچند مسئله مذکور به عنوان مشکل ماهوی بین اروپا و آمریکا وجود دارد ولی هیچ کدام از این­ها تاکنون نخواسته­اند که بصورت آشکار آن را در بین خود پیش بکشند. بلکه همواره سعی کرده­اند طبق یکسری فعل و انفعالات مخفی نظرات خود را بیان دارند ثانیاً اروپایی­ها هرچند در این قضیه با آمریکا دارای مشکل باشند ولی تاریخ نشان داده است که اروپا همیشه آمریکا را به آسیا و آفریقا ترجیح داده است. موفقیت یا شکست آمریکا همواره تأثیرات مستقیمی بر اروپا داشته است و حقوقدانان و سیاستمداران اروپایی به خوبی بر این مسئله واقفند از این رو حساب زیاد روی این مورد نخواهد توانست دیدگاه واقع­بینانه­ای را برای دیگران بدست دهد به معنای دیگر هیچگاه روی اختلافات اروپا و آمریکا نمی­توان حساب بازکرد. ثالثاً مسئله استقلال اروپا از آمریکا پس از جنگ سرد هرچه که پیشتر می­رود به عنوان یک واقعیت اجباری رنگ می­بازد. تشکیل اتحادیه اروپا با ده عضو جدید هرچند قدرت زیادی به اروپا می­دهد لیکن نفوذ دوستان جدید آمریکا در شرق اروپا تفکرات استقلال­طلبانه اتحادیه را کمرنگ­تر ساخته است.

با همه این احوال علاوه بر آفریقا و آسیا و همچنین قدرت­های جدید اطلاعاتی همانند هند و برزیل، اروپا نیز دل خوش چندانی از حاکمیت ایالات متحده بر اینترنت ندارد و از این رو در تصمیم­سازی­های آینده شاید رای متعادل اروپا درخصوص حاکمیت بین­المللی بر اینترنت بتواند کمک حال دیگران به شمار برود.

هر چند بسیاری تنها ایالات متحده را به عنوان مرکز و مهد اینترنت می­دانند لیکن نباید نقش اروپا را در این خصوص فراموش کرد. برای مثال لابراتوار سوثری (Cern) یا تیم برنرزلی انگلیس از جمله گروه­های عمده اروپایی­ هستند که نقش عمده­ای را در جامعه اطلاعاتی ایفا می­کنند. علاوه بر آن کنرسیوم world wide web یا همان www معروف در سوثر نیز دارای دفاتر بوده و بسیاری از برنامه­ریزی­های خود را در این کشور به انجام می­رساند. درصد دسترسی به اینترنت در چند کشور اروپایی حتی از ایالات متحده نیز بالاتر است هرچند از لحاظ سرعت اینترنت و کیفیت دسترسی هنوز ایالات متحده در سطح بالاتری قرار دارد. از جمله فعالیت­های عمده اروپایی در این زمینه مرکز NISCC می­باشد. مرکز همکاری­های امنیتی انگلیس مسئول حمایت از زیرساخت­های ملی مهم از حملات الکترونیکی است. این مرکز از جمله مطرح­ترین مراکز برای جلوگیری از حملات مجازی و به عبارت بهتر از قوی­ترین مکان­ها برای ایجاد Network security می­باشد. دستورالعمل فروش از راه دور اروپایی، فهرست اعمال مجرمانه اینترنتی تهیه شده توسط اروپا و همچنین انجمن پیمان اروپا بر علیه جنایات مجازی از جمله دیگر اقدامات آنها درباره فضای مجازی و جامعه اطلاعاتی است. در انجمن پیمان اروپا علیه جنایات مجازی 45 کشور عضو هستند و علاوه بر اروپایی­ها چند کشور دیگر نیز عضویت یافته­اند و از سال 2004 آن را به اجرا درمی­آورند.

در زمینه تهیه زیرساخت­ها هم اروپایی­ها عملکرد خوبی داشته­اند هرچند میزان خطوط تلفن آمریکایی­ها نسبت به سال 1998 افزایش نشان نمی­دهد ولی با آنکه در اروپا در سال 1998 حدود 298 میلیون خط تلفن برقرار بود در سال 2003 این میزان به 5/326 میلیون خط رسید. بیشترین رشد را در این زمینه لهستان، روسیه و آلبانی داشته­اند و کمترین رشد را ترکیه به خود اختصاص داده است.

در بحث­های ICT کشورهای اروپایی وضعیت مطلوبی دارند برای مثال کشوری همانند اسلونی از چنان پیشرفتی برخوردار شده که در رده­بندی­های جهانی همردیف فرانسه تلقی گردیده و در رده چهارم جهانی جای می­گیرد.

از لحاظ شاخص دسترسی دیجیتال که به­عنوان DAI شناخته­می­شود نیز اروپا جایگاه خیره­کننده­ای دارد. DAI مجموعه از 178 کشور از کل 191 کشور موجود را در چهار گروه تقسیم­بندی کرده است. این چهار گروه با عناوین خیلی­بالا، بالا، متوسط و پایین شناخته­می­شوند. معمولاً سیاست­های دولتی کمک زیادی به دسترسی به رتبه­ای مناسب در رده­بندی DAI می­نماید. اروپایی­ها در این لحاظ نیز از جایگاه­های برتر جهانی قرار دارند. بسیاری از آنها در سطح یک یا همان (بسیار بالا) و الباقی در سطح دو یعنی (بالا) قرار گرفته­اند. در سال 2001 سازمان ملل اعلام نمود که تنها 143 کشور از ظرفیت­های اینترنتی استفاده می­کنند لیکن سال گذشته (2004) این رقم به 178 کشور از 191 کشور رسیده بود و در این میان آنچه جالب توجه است اینکه از ده کشور برتر این لیست 5 کشور اروپایی نیز حضور دارند. دانمارک، انگلیس و سوئد رده­های دوم، سوم و چهارم، و فنلاند و نروژ رده­های نهم و دهم را بخود اختصاص داده­اند. آنچه در این لیست ده نفره بیشتر جالب توجه است اینکه دو کشور نیز از آسیا حضور دارند ولی جالب­تر اینکه ژاپن یکی از این دو کشور نیست. آمریکا، دانمارک، انگلیس، سوئد، کره جنوبی، استرالیا، کانادا، سنگاپور، فنلاند و نروژ اعضای کلوپ ده­تایی­های استفاده از اینترنت به شمار می­آیند.



آمریکا:

قاره آمریکا را بدون شک نمی­توان با یک عینک نگاه کرد. همانقدر که کانادا با دیگر کشورهای این قاره قابل مقایسه نیست خود کانادا نیز با ایالات متحده قابل قیاس نخواهند بود. ایالات متحده با داشتن حدود 5/10 تریلیون دلار درآمد سالانه اقتصادی بی­رقیب تلقی می­شود وقتی اقتصاد آلمان را با 2 تریلیون دلار درآمد سالانه با میزان درآمدهای آمریکا مقایسه کنیم متوجه تفاوت­ها خواهیم شد.

14 درصد جمعیت دنیا در این قاره زندگی می­کنند و این میزان 34 درصد دسترسی به اینترنت را به خود اختصاص داده­اند. وقتی در سال 1969 وزارت دفاع ایالات متحده طرح تأسیس آژانس پروژه­های پیشرفته پژوهشی را تصویب کرد در واقع اینترنت امروزی را نیز ابداع نمود. از این لحاظ می­توان این قاره را مهد اینترنت نیز تلقی نمود. این روند در سال 91 ادامه یافت و بنیاد ملی علوم آمریکا بخش­های غیرنظامی اینترنت را بر عهده گرفت پس از آن و در سال 1996 وزارت بازرگانی و شرکت ICANN حاکمیت اینترنت را بطور کامل از وزارت دفاع تحویل گرفتند. هرچند مدیران جدید می­خواستند آن را بصورت دموکراتیک اداره کنند ولی اولین تجربه دموکراسی در اینترنت در سال 2000 میلادی شکست خورد. در این سال ICANN انتخاباتی برای تعیین اعضای هیئت مدیره خود ترتیب داد ولی این انتخابات لغو گردید. مدیران معتقد بودند در آیکان سعی شده است قدرت بین گروه­های کوچک تقسیم شود. این گروه­ها گاه هیچ نماینده شناخته­شده­ای ندارند از این رو اگر انتخاباتی برگزار می­شد، فعالان اصلی اینترنت از کوچک­ترین شانس پیروزی برخوردار نبودند. از این رو بود که ICANN از خیر انتخابات گذشت از لحاظ زیرساخت­ها اگرچه سابقه قاره آمریکا بسیار درخشان بود لیکن در چند سال گذشته اروپا اهمیت بیشتری را به زیرساخت­ها قائل شده است. در سال 1998 حدود 258 میلیون خط تلفن در آمریکا برقرار بود که این میزان در سال 2003 به 290 میلیون خط رسیده است. در این میان توسعه زیرساخت­ها در ایالات متحده حتی رشد منفی داشته است در حالی که بیشترین رشد از آن کشورهای برزیل و مکزیک بوده است. کانادا نیز از رشد منفی بی­بهره نبوده است.

با همه این احوال نمی­توان از وضعیت متفاوت کشورهای قاره آمریکا غافل بود. هرچند ایالات متحده به عنوان مهد اینترنت و حاکم مطلق آن در این قاره حضور دارد لیکن ولی کمی پایین­تر از آن و در آمریکای جنوبی کشور پرو وضعیتی مشابه آفریقایی­­ها دارد. در یک آمارگیری مشخص شده است 40% پرویی­ها یا کامپیوتر ندارند یا توان مالی برای اتصال به اینترنت را ندارند. با این اوصاف چنانچه گفتیم نمی­توان همه این قاره را با یک مقیاس سنجید.



مطلب‌های دیگر از همین نویسنده در سایت آینده‌نگری:


منبع: باشگاه اندیشه


بنیاد آینده‌نگری ایران



پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۸ مارس ۲۰۲۴

دانش نو

+ ۹ نکته که باید درباره هوش مصنوعی بدانید bbv

+ مطالعه دانشگاه استنفورد: با تغییرات هوش مصنوعی انسان‌ها نگران موقعیت خود هستند یسنا امان‌پور

+ دستور کار انسانى جديد / مقالا ای از کتاب انسان خداگونه يووال نوح

+ پلورالیسم چیست؟ قیصر کللی

+ اعضای مصنوعی رباتیک نرم مبتنی بر میکروسیالات، به کمک بیماران دیابتی می‌آیند ´-

+ مهارت تصمیم‌گیری چیست؟ هرمز پوررستمی

+ هوش مصنوعی توزیعی و تجمیعی چیست؟ 

+ تاثیر ابزارهای هوشمند بر کنترل شیوع بیماری‌های فراگیر. 

+ موانع خلاقیت کدامند؟ هرمز پوررستمی

+ نیازی بدون پاسخ! نوآوری اجتماعی را وارد کنیم!  سعید قاسمی زاده تمر

+ مهارت بهتر است یا مدرک دانشگاهی حمیدرضا تائبی

+ علم و اخلاق در گفت‌وگو با دکتر موسی اکرمی؛ دکتر موسی اکرمی

+ مدیریت آینده نگر در ICT 

+ چرا هوش و مهارت، برای داشتن یک شغل کافی نیستند؟ هرمز پوررستمی

+ شرایط اجتماعی چگونه است؟ از منظر چند جامعه شناس ساناز عباس زاده

+ بازگشت به دنیای هنرهای دیجیتال  مهدی صنعت‌جو

+ 2019 

+ مشتری رسانه است فرنود حسنی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟1 یووال نوح هراری

+ تغییر پرشتاب الگو‌های سنتی را منسوخ خواهند کرد 

+ مهارت های مورد نیاز انسان آینده 

+ بازگشت به دوران دولت-شهر برگردان: سپیده جدیری

+ انسان آینده، تسخیر سیر تکامل به دست بشر 

+ نویسنده «انسان خردمند» از کتاب تازه خود گفت  یووال نوح هراری

+ مرد «شپشو» یا منادی عقلانیت؟ دکتر موسی اکرمی

+ رسالت فلسفه آسمان است یا زمین؟ دکتر محسن رنانی

+ جامعه شناسی و فردیت دکتر منیژه نویدنیا

+ تمام قدرت به کجا منتقل شد؟  یووال نوح هراری

+ دفاعم از جامعه‌شناسی مرتبط با واقعیت‌هاست تا مبتنی بر ایدئولوژی! 

+ آنچه مرا نکُشد هرمز پوررستمی

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش- رضا جوان

+ پیامدهای مدرنیت -  آنتونی گیدنز

+ اتاق شیشه ای و هنر هشتم زندگی در واقعیت موازی  دکتر مهدی مطهرنیا

+ آزمون های انديشه ورزی در بارۀ خود انديشه حسین کاشفی امیری

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش. 

+ گوگل و پایان آزادی اراده یووال نوح هراری

+ انسان از کجا آمد به کجا می رود؟ محمد طبیبیان

+ بازگشت به خانه میثاق محمدی‌زاده

+ هک کردن مغز، کلیدی برای موفقیت مهسا قنبری

+ چهار راهکار برای هک مغز به‌منظور افزایش موفقیت و بهره‌وری مهسا قنبری

+ نوآوری در عصر دیجیتال ؛ چشم‌اندازی جدید برای خدمات 

+ لیدرهای انقلاب صنعتی چهارم 

+ چطور می‌توانیم برای دریافت حقوق بیشتر چانه‌زنی کنیم؟ حمیدرضا تائبی

+ سرمایه اجتماعی دانش آموزان مهدی ولی نژاد

+ جامعه شناسی آموزش و پرورش 

+ ابرها دگرگون می‌شوند، دگرگون می‌کنند و دنیای فناوری را سیراب می‌کنند حمیدرضا تائبی

+ چه چیزی ترقی بشریت را توجیه می‎کند؟ یووال نوح هراری

+ چشم را باید شست…. جور دیگر باید دید دکتر سید کمال الدین موسوی

+ جنبش روش های آمیخته 

+ جامعه شناسی فرهنگی؛ انسان های جامانده دکتر منیژه نویدنیا

+ انگیزه پیشرفت پایین ‌تر از متوسط عثمان آچاک

+ جامعه شناسی شهری و حس زندگی؟ دکتر منیژه نویدنیا

+ چرا ناهنجاری؟ 

+ سخنرانی حسین پاینده در نشست روانکاوی و تحلیل‌های کلان اجتماعی (۲)؛ 

+ چرا کسب‌ و کارهای نوپای موفق به‌سادگی ممکن است شکست بخورند؟ حمیدرضا تائبی

+ بنیان‌های نابرابری اجتماعی دکتر محسن رنانی

+ روانکاوی درمان فرد یا اجتماع 

+ مقدمه‌ای بر تاریخ زیبایی‌شناسی مدرن؛  پُل گایر، ترجمه سیدجواد فندرسکی

+ ظرفیت آموزشی بازی های رایانه  

+ افراد معمولی چگونه به افرادی خارق‌العاده تبدیل می‌شوند مهسا قنبری

+ چپ و راست مرده‌اند، زمین را می‌خواهی یا آسمان را؟ 

+ مهم‌ترین فنآوری‌ها در سال ۲۰۱۸ 

+ هوش مصنوعی می تواند طی بیست سال آینده تهدیدی برای ۴۷ درصد از مشاغل باشد 

+ در حسرت توسعه رضا داوری اردکانی

+ آزادی علمی مقصود فراستخواه

+ سازماندهي گروههاي مشارکتي در سازمانهاي يادگيرنده 

+ مديريت دانش، نياز سازمان هاي امروز 

+ مديريت استرس مجيد يوسفي

+ رقابت بزرگان بر سر تراشه‌های هوش مصنوعی و خیزش آرام تکینگی به‌سمت ما! حمیدرضا تائبی

+ تغییر اجتناب ناپذیر است و باید به منظور ایجاد تحولات مدیریت شود. 

+ ⁠دانشگاه اصفهان برگزار می کند: ⁠دانشگاه اصفهان

+ به فرزندانمان رحم کنیم دکتر محسن رنانی

+ زلزله در سیارات دیگر چگونه رخ می‌دهد؟ 

+ ساختمان‌های هوشمند فرشته نجات انسان‌ها می‌شوند حمیدرضا تائبی

+ استفاده از سیل تصاویری که در زلزله به راه می‌افتد مهدی صنعت‌جو

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید. حمیدرضا مازندرانی

+ انواع سازمانها Organization Types از دیدگاه برنامه ریزی هدف ها و وسیله ها راسل ایکا ف

+ هوش سازمانیم ‌تجاری است، پس موفق می‌شوم! حمیدرضا تائبی

+ درک اشارات دست با تصویربرداری صوتی مهدی صنعت‌جو

+ نقش بی بدیل هوش مصنوعی بر شهرها و شهروندان آنها محسن راعی

+ مزایای سواد اطلاعاتی 

+ هوش مصنوعی انویدیا، هوای آفتابی را برای ماشین های خودران شبیه سازی می کند! علیرضا فرجی علیرضا فرجی

+ فراگیری: نیازی پایه ای 

+ قلسفه و زندگی روزمره. موسی اکرمی

+ خلاقیت نمادین دهه هشتادی ها 

+ فهم سواد اطلاعاتی 

+ نظریه سواد رسانه ای در گفتگو با دکتر هاشمی 

+ در سال جدید مهندسی نرم‌افزار را جدی‌تر دنبال کنیم حمیدرضا تائبی

+ باید که لذت آموختن را دوباره بیاموزیم پوریا ناظمی

+ انقلاب هوش مصنوعی و تاثیر آن بر جامعه و شرکت ها 

+ توانمند باشید، تا عرصه را به سایرین واگذار نکنید حمیدرضا مازندرانی

+ وجود یخ در مدار استوای مریخ 

+ ظهور «ابر انسان‌ها» طی ۲۰ سال آینده 

+ دانشمندان به استقبال مهمترین پرسش های بشر می روند! 

+ آینده پژوهی و انواع آینده. محسن گرامی طیبی

+ ضریب رشد استارتاپ‌های ایرانی، بالاترین در منطقه نزدیک به متوسط جهانی 

+ نگاه تان به آینده است یا اکنون؟ 

+ اینجا همه آدم‌ها این‌جوری نیستند* مهدی صنعت‌جو

+ بدرود سیارۀ زمین؟ لورین رابینسون

+ تهدیدات اینترنت اشیا 



info.ayandeh@gmail.com
©ayandeh.com 1995